Rotting Christ, Darktimes; 6.6.2017; Club Collosseum – Košice

Dlho očakávaný koncert ROTTING CHRIST v košickom klube Collosseum, sprevádzaný organizátorskou smolou posledných akcií, keď po vyčíňaní počasia pod Tatrami a zdravotných problémoch kapiel sa zrušili koncerty VADER a I AM MORBID, konečne prelomil nezdar a 6. júna tak bola pre nás prichystaná kvalitná temnota v podobe spomínaných Grékov.

Ich letné rituálne vystúpenie na Slovensku rozbehli v tento večer nádejní metalisti DARKTIMES z Liptovského Mikuláša.

Po príchode na miesto konania, tentoraz s veľkou časovou rezervou, prebiehala na pódiu zvuková skúška chlapov z Liptova. Aténčania si so sebou priviezli i bohatý merch, ktorý predávali za rozumné ceny. Nič nebránilo tomu, aby sa „grécke báje a povesti“ mohli predsa len konať.

Predohra

Odhadom o pol ôsmej, otvára black metalové radovánky mladá slovenská kapela DARKTIMES, ktorá si dala záležať i na vizuálnom prevedení. Pódium zdobí okrúhly stôl s dvoma lebkami, reťaze a veľký svietnik s horiacimi sviecami.

Vokalista je odetý v čiernom rúchu, u jednotlivých členov nechýba worm painting, dlhé ostne a podobné doplnky. S ich tvorbou som sa stretol po prvýkrát a moje očakávania naplnili viac ako som predpokladal.

„Old school“ surovosť dokázali skĺbiť o melodické riffy a agresívny vokál, ktorý tomu všetkému pridáva na razancii. Celkový prejav má tak znamenitý punc a ani na chvíľu nenudí. Liptáci vydali doposiaľ jeden album s názvom Triumph Ov Chaos.

V Košiciach odohrali približne polhodinový set, ktorý zaujal väčšinu klubu už od prvých tónov, pretože dokázali pritiahnuť pred stejdž značnú časť osadenstva, ktorá v utorok do klubu došla.

Hlavný Program

Po nutných úpravách na scéne sa Collosseom valí intro Damien, ktorým pred dvoma dekádami otvárali koncerty poľský VADER. Úplne vpredu je už poriadna tlačenica a za hutne nariffovanej skladby זה נגמר (Ze Nigmar) a skandovania  obecenstva ROTTING CHRIST, prichádzajú grécki bezbožníci.

Celému záprahu velí hlavný vokalista a gitarista Sakis Tolis s bratom Themisom za bicími. Tento legendárny tandem dopĺňajú Van Ace – basgitara a George Emmanuel – gitary. Napriek tridsaťročnej histórii kapely je setlist zložený prevažne z posledného albumu Rituals, ktorého názov nesie i turné „Summer Rituals Tour 2017“, v rámci ktorého zavítali i k nám.

Na Slovensku sú pomerne obľúbení, čomu nasvedčuje i fakt, že v priebehu jedného roka to bolo už ich tretie vystúpenie pod Tatrami. Z aktuálneho počinu sme si mohli vypočuť „hitovky“ ako Ἐλθὲ κύριε (Elthe Kyrie), Ἄπαγε Σατανά (Apage Satana) či In Nomine Dei Nostri.

Priestor dostal i jeho predchodca Kata – Ton Daimona Eaytoy a mimo skladieb In Yumen-Xibalba, Grandis Spiritus Diavolos odoznela i rovnomenná vec.

Presvedčili sme sa i o tom, že circle pit na východ stále nedorazil a asi ani nepríde, predsa len náš temperament nám nedovolí nudne pobehovať v kruhu, keď sa môžeme poriadne „rozmasakrovať“ na wall of death.

Vystúpenie bez zbytočných preslovov medzi skladbami od frontmana Sakisa uplynul veľmi rýchlo. Po opustení pódia si ľudia vykričali ešte dva prídavky v podobne kultoviek 666 a Non Serviam, ktoré tesne pred desiatou hodinou večer ukončujú utorkový hudobný večer.

Klasicky na záver, veľká vďaka organizátorom a Collosseum clubu za ďalší skvelý koncert, všetkým zamestnancom za ich profesionalitu a každému, kto sa na prípravách podieľal. Vidíme sa čoskoro.

Ako tradične, nezabudnite si pozrieť fotomomentky v galériach 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *