Nyktophobia – Fallen Empire

Nyktophobia Fallen coverNie je ničím výnimočné, keď sa mladé kapely vracajú k histórii a nezáleží na tom či sa jedná o návrat hudobný alebo textový.

Prípadne kombinácia oboch možností. To je cesta, ktorú si zvolila nemecká skupina Nyktophobia pre svoj debutový album Fallen Empire. Táto svorka hrajúca black/death metal sa vo svojej tvorbe vracia k hudbe 90. rokov, zároveň sa v textoch venuje mytológii a histórii.

Otvorenie celého albumu dostala za úlohu Genesis (príznačný názov), čo by inštrumentálne intro. Nasleduje Urors Well, ktorý o Fallen Empire veľa napovie, resp. takmer všetko. Melodický black/death, ktorý je skutočne návratom k 90. rokom minulého storočia. Teda až na zvuk, ten je krásny a čistý.

Čo ma však najviac prekvapilo bola bezpochyby už spomínaná melodickosť. Tá sa potom preniesla do ďalšej piesne Flight of the Phoenix. A v podstate to isté by sme mohli povedať o všetkých skladbách na Fallen Empire, ktorých je dovedna 8 plus úvodný Genesis.

Všetky sú priamočiare ťahy na bránku, k čomu ich predurčuje aj ich minutáž – niečo medzi tri a pol až štyri a pol minútami (okrem úvodnej). A to je možno jediné, čo by som vytkol tomuto CD. Predsa len, v takomto hudobnom žánri a s takýmito mytologickými témami by som si vedel predstaviť nejakú dlhšiu a epickú skladbu.

Pretože pri počúvaní je úplne zjavné, že v hlavnom tvorcovi hudby Michovi má Nyktophobia viac než solídny skladateľský potenciál. Nevadí, možno na ďalšom albume sa dočkám. Inak nemôžem inštrumentálnej stránke absolútne nič vytknúť.

Hudba je dostatočné tvrdá, aby splnila tajné priania death a black fanúšikov, ale taktiež dostatočne melodická, a tak má potenciál zaujať aj mimo hraníc týchto žánrov. Micha mi v rozhovore prezradil, že za vzory a kapely, ktoré ich ovplyvnili možno radiť (okrem iných) aj legendárne klasiky ako Iron Maiden a Judas Priest, a tak sa nemožno čudovať tej melodike. Čo sa týka návratu k minulosti, tak s tým sa dá tiež vo veľkej miere súhlasiť. Teda, až na zvuk, ako som vyššie uviedol.

Čo sa týka spevu, resp. growlu, tak ten rovnako znesie prísnejšie kritéria hodnotenia. Rovnako ma potešili texty (mytológia a podobné veci patria medzi moje srdcovky už od detstva), ktoré boli všetky v angličtine a tým pádom aj pre mňa pochopiteľné.

Takže, zhrnutie na záver. Nyktophobia bude mať čo robiť, aby svoj debut dorovnala resp. prekonala. Avšak po vypočutí Fallen Empire je jasné, že talent na to bezpochyby majú, a že máme pravdepodobne dočinenia s veľkou kapelou budúcnosti.

Lineup:

  • Tomasz Wisniewski – spev
  • Michael Tybussek – gitary, basa
  • Christian Timmer – bicie

Tracklist:

  1. Genesis (intro)
  2. Urors Well
  3. Flight of the Phoenix
  4. Reign of Fire
  5. Hammer of the Gods
  6. Rise of the Kraken
  7. Fallen Empire
  8. Leviathan
  9. Codex Gigas

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Delicious Bowels Agency

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/nyktophobia/
https://nyktophobia.bandcamp.com/releases
https://www.youtube.com/channel/UC1RUlPqei4D3cuwYWOsLhzQa>

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *