Manilla Road – To Kill a King

Manilla Road To Kill coverPriekopníci metalu v USA Manila Road nedávno oslávili 40-te narodeniny. Počas svojej existencie nám naservírovali množstvo kvalitnej muziky. Počas 90 rokov sa pod nimi na chvíľu zľahla zem, ale po návratovom albume Atlantis Rising, získavajú stále nových a nových fanúšikov (do jej fanklubu písali kedysi aj chlapci z Metallicy, ktorí s nimi odohrali aj nejaké koncerty v 80tych rokoch…).

Žralok a jeho posádka nám naložili v poradí osemnásty album – To Kill a King (ak počítam aj Mark Of The Beast a Circus Maximus, hlavne CM nebol oficiálny album od Manilla Road, ale ťah nahrávacej spoločnosti, ktorá dala názov kapely Markovmu vtedy novému projektu).

Samotná platňa má typický ,,Manillovský“ zvuk. Mark má taký svojský zvuk gitary a techniku hrania, ktorý mi vždy sedel, jeho spev sa strieda s Bryanovym (Bryan Patrick, ktorý v 80tych rokoch robil kapele bedňáka, preto má prezývku Hellroadie, ten spieva v kapele už od návratu na Atlantis rising, striedajúc svoje hlasivky so „žralokovými“).

Obaja majú výrazné a veľmi podobné hlasy a svoje miesta zastavajú absolútne dokonale. Na basu prišla nová posila Phil Ross, ktorý je jedným z najlepších basákov, akých kapela mala (dopočul som sa, že vraj okrem metalu hrá aj jazz).

Bicie už nejaký ten rok obsluhuje Nemec Andreas “Neudi” Neuderth, ostrieľaný harcovník. Zvuk jeho nástroja znie veľmi živo, vieme, že počúvame rock ´n ´roll a nie nejaké moderné metalové trendy (Neudi absolútne odmieta vo svojich názoroch moderné vymoženosti ako triggery a pod., a hlási sa ku svojmu idolu, niekdajšiemu bubeníkovi Manilly Road – Randymu Foxovi, ktorého hru uznávali také esá ako Dave Lombardo). Kapele to dodáva punc epickosti.

Čo sa týka hudobného obsahu – už od prvých tónov počuť, že na novej platni rekapitulujú celú svoju históriu od konca 70tych rokov. Pri prvom songu som mal pocit, ako keby som počul ich tvorbu z prvých dvoch počinov (druhý myslím nevydaný Dreams Of Eschaton, ktorý vyšiel neskôr ako Mark Of The Beast).

Epická 10 minútová titulná skladba presne vystihuje to, čo Manilla Road je až na to, že toho ,,kráľa je sakra ťažko zabiť” 🙂 Ďalej treba spomenúť hitovku The Arena, na pozícii číslo štyri. Viem si ju predstavia živo na koncertoch, keď publikum vykrikuje refrén “Fight Or Die !!!”. Celkovo je album postavený na striedaní svižnejších kúskov s epickejšími, ako je na Manillu zvykom.

Aby som to zhrnul, To Kill a King je vyzretý album od vyzretej kapely, zakladateľov a praotcov epického heavy metalu, a to najlepšie, čo za posledné roky kapela vydala. Dávam všetky kladivá hore a klince dole !!! 6/6 lebo, ako hovorí kapitán Danko, oni si to zaslúžia 😉

Lineup:

  • Bryan “Hellroadie” Patrick – spev
  • Mark Shelton – gitary, spev
  • Phil Ross – basa
  • Andreas Neuderth – bicie

Hostia:

  • Gianluca Silvi – akustická gitara

Tracklist:

  1. To Kill a King
  2. Conqueror
  3. Never Again
  4. The Arena
  5. In the Wake
  6. The Talisman
  7. The Other Side
  8. Castle of the Devil
  9. Ghost Warriors
  10. Blood Island

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Golden Core Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.manillaroad.net/
https://www.facebook.com/ManillaRoadOfficial/?fref=ts
https://www.youtube.com/user/manillaroadofficial

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *