God Syndrome – Controverse

God Controverse coverRusko je veľká krajina. Počkať, Rusko je vlastne najväčšia krajina na svete. A tak je jasné, že sa tam nájde veľké množstvo kapiel, medzi nimi samozrejme aj metalových resp. death metalových – ako napríklad God Syndrome z ďalekej Samary. V  roku 2016 vydali svoj debutový album (full album) Controverse. S ruskou hudbou som dovtedy nemal príliš veľa skúseností, tak som bol zvedavý, čo od tohto albumu môžem očakávať.

Nie je ničím výnimočné, že album začne introm. Nie je tomu inak ani teraz. Po približne minútovom intre sa spustí zlatý klinec večera. Alebo ak chcete riadna deathmetalová jazda. Purge to ako prvý plnohodnotný song rozbalí na celej čiare a ukáže nám cestu, ktorou sa nás táto partia z Ruska rozhodla viesť. Valivý death metal nesúci sa prevažne v strednom tempe popretkávaný melodickejšími pasážami.

Ak by som mal nájsť ku Good Syndrome známejší ekvivalent, tak by to zrejme boli legendárni Hate z Poľska. Pokračujeme bez akéhokoľvek zaváhania skrz celý počin Controverse a naše ušné bubienky tušia, že toto je presne to, čo náš sluchový nerv potrebuje. Piesne pekne odsýpajú jedna za druhou bez toho, aby sme čo i len na chvíľu poľavili alebo spomalili.

V hudbe taktiež absentujú kadejaké experimenty, alebo krkolomné aranžmány a kompozície. Jednoduchý a priamočiary ťah na bránku. A práve to ide God Syndrome na jednotku. Raz darmo, v jednoduchosti je krása (samozrejme pri vysokej inštrumentálnej úrovni ako nám táto partička z Ruska predvádza). V posledných dňoch som sa stretol s niekoľkými mladými kapelami, ktoré sa vo svojej tvorbe vracajú k minulosti- či už hudbou, alebo zvukom. God Syndrome naopak, to najlepšie z minulosti vytiahli do moderne znejúcej a aj dosť originálnej hudby.

Taktiež zvuk znie súčasne – krásny a čistý (predsa len, niečo na štýl Burzum si pri tejto kapele neviem predstaviť). Ak by som mal vypichnúť skladby, čo ma chytili za srdce najviac, tak by to boli jednoznačne Summon The Sun, Tormans a záverečná Hangman Of Atlantis, kde ma najviac zaujal neskutočne epicky znejúci refrén.

Čo sa týka spevu, tak ten je taký typický deathmetalový, teda growl, ktorý opäť rozkmitá samým blahom bubienky a pohladí nejednu temnú dušu. Zároveň si skupina za svoj jazyk zvolila angličtinu, tak je určite prístupnejšia väčšej mase ľudí. To je len a len dobre, pretože God Syndrome má určite na to zaujať všade vo svete kde sa objavia resp. kde budú ľudia počuť ich hudbu.

Na záver poviem jednu milú príhodu. Album Controverse som počúval spolu so 7 ročným bratrancom, ktorý ho ohodnotil známkou 5,5. A ja s ním súhlasím, pretože God Syndrome nám nachystali death metal v štýle Hate, Decapitated…., avšak so silnou značkou a vlastným rukopisom.

Linuep:

  • Pavel Bamburov – sxpev
  • Sergey “Stoker” Aksyonov – gitary
  • Vitaliy Mitsek – gitary
  • Dmitriy Kuznetsov – basa
  • Alexander “Krut” Kazakov – bicie

Hostia:

  • Pawel “Pawulon” Jaroszewicz – bicie

Tracklist:

  1. Intro (instrumental)
  2. Purge
  3. Clan
  4. Five Acts Of Deception
  5. Dark Sand
  6. Summon The Sun
  7. The Last Option
  8. Fire
  9. Tormans
  10. The Law Of The Betrayed
  11. Mercy

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Mazzar Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/godsyndrome/
https://godsyndrome.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/user/GodSyndromeVideo

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *