Andrea Michálková (Garant) – ,,V Support Undeground jsme první kapelou takto odlišného „měkčího“ stylu.”

Andrea MichálkováČeské vydavateľstvo Support Undeground (zameriavajúce sa na thrash/death)  nedávno zaujalo tým, že si pod seba zobralo aj kapelu melodickejšieho razenia, power metalistov Garant z  Soběslavi. Aj keď majú ,,Garanti“ na konte iba dve full albumy, pôsobia od roku 1999. Za mikrofónom stoji krásna a talentovaná Andrea Michálková. Ako už názov napovie, v textoch skladieb ich aktuálneho počinu Dobyvatelé Part II. sa môžete stretnúť s historickými osobnosťami, ktoré sa preslávili v rôznych vojnách (Hannibal, Napoleon Bonaparte). Viac už samotná Andrea:

Zdravím Andrea. Na novom albume Garant môžeme nájsť skladby s textami na rôzne témy, ktoré nejakým spôsobom ako názov napovedá, súvisia s Dobyvateľmi (Križiacké výpravy, Hannibal, Napoleon Bonaparte). Podľa čoho boli konkrétne témy vyberané?

Andrea Michálková: Témata konkrétních písní padají vždy celkem náhodně. Jsou to ale spíš návrhy pro otextování a já si z nich pak vybírám, na co (nebo na jakou osobnost) se mi k už složenému hudebnímu podkladu bude dobře psát. Dosud bylo ale vždy jasné, co má obecně tematicky text splňovat.

Všimol som si, že na demách ste mali skladby na rôzne témy. Kedy a ako došlo k rozhodnutiu venovať sa ,,Dobyvateľom“?

Andrea Michálková: Tady už si nejsem úplně jistá. V tomto čase jsem právě přicházela do kapely a v podstatě jsem byla seznámena právě s touto informací.

Název ale v tu dobu myslím ještě uplně znám nebyl, a už vůbec ne to, že to bude teprve part  1. K  tomuto rozhodnutí v podstatě došlo ve chvíli, kdy na první část Dobyvatel byl hotový repertoár a nás pár osobností ještě napadalo.

Ako vyzeralo samotné tvorenie skladieb, kto prišiel s nápadom na texty, kto sa postaral o hudbu v samotných skladbách a podobne.

Andrea Michálková: O hudební podklad se obecně starají kluci. Úplně na začátku všeho je většinou klávesák Johny a kytarista Jim. A prý každý zvlášť. 🙂  Pak už se ve zkušebně sejdou na představení svých nápadů, vzájemně jeden druhého improvizovaně doprovází a zbytek kapely pak vše doplní  podle svého svědomí a vědomí.

Abych pravdu řekla, u toho já vlastně nikdy nejsem. Přijdu vždy k hotovému, kdy mi kluci zahrajou co dali dohromady a teprve až pak si můžu notovat a textovat já. V hlavě si toho melodicky upřímně nikdy moc neudržím po jedné zkoušce. Skladbu si vždycky nahraju na nějaký mizerný diktafon v telefonu a zapíšu si harmonický podklad. 😀

Texty pak vznikají většinou ve vlaku nebo v autobuse, cestou ze zkoušky nebo na zkoušku… Dokonce i přímo ve studiu.. 😀

Na druhém albu Dobyvatelů je dokonce i text našeho basáka Trashe. 🙂

Nadväzujú skladby nejakým spôsobom na vašu prvotinu?

Andrea Michálková: Jedinou návazností je právě zmiňovaný společný historicko-dobyvatelský duch.

Ďalej bude nasledovať logická otázka – ako sa vám vlastne podarilo uzavrieť spoluprácu so Support Undeground? Predsa doménou toho vydavateľstva boli dlho len thrash/death metali.

Andrea Michálková: Přesně tak. Jsme v tomto vydavatelství myslím prní kapelou takto odlišného „měkčího“ stylu.

Po dotočení Dobyvatelů dvojky se na mě obrátil Petr Štěpnička, jenž recenzoval naše první album, s otázkou kde to vázne a kdy bude moci napsat recenzi na druhé album. Odepsala jsem, že teď už jsou to jen peníze, co nás brzdí.

Rychlostí blesku nás představil vydavatelství Support Underground, které se nás ihned ujalo. Pak už to všechno šlo jak na drátkách. 🙂 Komunikace s Petrem „Koníkem“ Nejezem byla rychlá, srozumitelná a přátelská..

Neplánujete v rámci tejto spolupráce spraviť aj reedíciu prvého dielu Dobyvateľov?

Andrea Michálková: Prvního dílu vyšlo myslím 1000 kusů, až se doprodá a bude zájem o další, nějak to určitě řešit budeme. Konkrétně jsme o tom ale ještě nijak významně neuvažovali.

Kde budete najbližšie vystupovať?

Andrea Michálková: Myslím že to budou Zákupy na Českolipsku, je to větší místní akce.

Sú plány aj na nejaké koncerty u nás na Slovensku?

Andrea Michálková: Jsme obecně tak trochu bez plánů, v minulosti jsme si na dvou místech Slovenska už zahráli. Nebylo to nic extra úspěšného co do počtu návštěvníků ale to určitě není důvod, proč bychom se tam rádi nepodívali znova 🙂

Garant

Porozprávaj niečo o civilnom živote členov kapely (záujmy, záľuby, povolania).

Andrea Michálková: Obecně je asi jednoznačným koníčkem jednotlivců muzika, bubeník, pokud je mi známo, docela občas ujíždí na dokumentech. Tuším vesmír, nebo tak něco… 🙂 u ostatních asi výraznější záliby nepozoruji. U mě jsou to jednoznačně všemožné ruční práce a samozřejmě muzika (zpěv i nástroje). Pracuji jako pedagog kytary na ZUŠ. Kluci zedničí a řídí autobus… Dva z nás jsou tátové od rodin. 🙂

Porozprávaj svoj hudobný príbeh (ako si sa ty dostala k hudbe, aké boli tvoje hudobne začiatky a ako nakoniec vznikol Garant)?

Andrea Michálková: (uuuf, zkusím porozprávať co možná nejstručněji, jak to jde 😀 … )

Tak nějak od mala bylo jasné, že se budeme s bráchou věnovat muzice. Hráli jsme od první třídy nebo od školky. Flétny, brácha housle, já klavír, pak oba kytara. V lidušce jsme utopili spoustu času a naši nemalé paníze. Brácha se později zamiloval do elektriky, já tak nějak do zpěvu ale v první kapele co jsme založili s bráchou jsem obsadila post baskytaristy ( 😀 ) a vokalisty.

Zpěvačka už totiž jedna byla. Pak jsme se rozpadli, od té doby následovalo u bráchy i u mě pár dalších kapel, tentokrát každý zvlášť. I když nějaký další společný pokus se v následujících letech ještě konal. Spíše to ale prozatím zůstalo u soukromé tvorby.

V létě 2010 jsem po odchodu z mé druhé kapely našla na netu pro mě úplně neznámou kapelu Garant. Tehdy psali na webu, že hledají hostující zpěvačku.  To jsem považovala za pro mě nejlepší cestu. Nevázat se, prostě jen tu a tam zpívat.

Jenže po první zkoušce se to nějak zvrtlo a z hostování sešlo… 😀 Hádám, že Garanti vznikli (jako každý band) v hospodě. Pamatuju, že mi kluci vyprávěli, jak vzniknul i jejich název. Rozhodně je ta historka kouzelnější, než ono samotné jméno. 😀

Mezitím jsme oba s bráchou vystudovali klasickou kytaru na konzervatoři. O bráchovi (kytarista kapely Menhir) jsem mluvila záměrně, protože myslím, že naše vzájemné ovlivnění bylo po celá léta naprosto zřejmé a v mém hudebním příběhu dost zásadní. Metalová a rocková muzika však byla výsadou celé rodiny, především našeho táty. Repreáky u nás doma trhali hlavně Sabbati a Ozzy 😀

Mým asi úplně největším hudebním koníčkem je violoncello, splněný životní sen. Docházím na soukromé hodiny. Bohužel jsem strašný lajdák ale sama sobě i své „pančelce“ slibuji, že to napravím!! 😀

Čo by bol pre teba najväčší hudobný úspech ak by sa ti to podarilo s kapelou dosiahnúť?

Andrea Michálková: Asi nedokážu takto konkrétně odpovědět. Tak nějak už jsem vytrestaná z občasných slibů a malování vzdušných zámků jistých lidí kolem muziky a už se ani v myšlenkách nevěnuji žádným představám ohledně největších úspěchů. Ale každý povedený koncert mě velmi těší a je takovým malým velkým úspěchem.

Ok, tak to je už záver. Nesmierne-prenesmierne ti ďakujem za rozhovor a na záver poprosím o nejaký ten odkaz pre čitateľov Metalmania-Magazínu.

Odkazy jsou naprosto klasické:
garantmetal.cz, bandzone.cz/garant a jsme také na FB.
Já děkuji i za celý Garant, bylo mi potěšením 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
garantmetal.cz
https://www.facebook.com/groups/mujgarant/
bandzone.cz/garant

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *