Erik Balogh (Dogma inc.) – ,,Poznávacím znakom“ skupiny DOGMA inc. je dvojzmyselnosť…”

Erik Balogh Groove/hardcoristi Dogma inc. zo Šale patria k stáliciam metalovej scény na Slovensku. Fungujú od roku 2001. Po dlhej dobe nás tento rok obšťastnili druhým radovým albumom Blacksun Flowers. Ten bol mastrovaný v americkom Planet Z Studios a  vydaný pod hlavičkou Slovak Metal Army. Viac informácii sa dozviete v nasledovnom zaujímavom rozhovore s bubeníkom Erikom Baloghom.

Zdravím. Tak na začiatok by som sa ťa spýtal, že ak by prišiel k tebe fanúšik, ktorému meno Dogma Inc. nič nehovorí, čo by si mu vedel povedať o kapele, ale aj o novom albume „Blacksun flowers“?

Erik Balogh: Ahojte priatelia!…tento jav nie je ojedinelý a popisovať našu tvorbu alebo novinku “BLACKSUN FLOWERS“ musím dosť často, hh. 🙂  Priznám sa, nemám na to nejakú šablónu a zdá sa mi, že keď to niekomu popisujem, tak sa sám sa dosť zamotám.

Celkom mi napomáhajú niektorí recenzenti, ktorí sú majstrami svojej práce a veľa krát to vedia lepšie – trefnejšie popísať ako ja, takže vychádzam z takého ich mixu.

Je to asi nejak takto: “hráme metal, akýsi mix subžánrov ako thrash, groove, math, hardcore, sludge….“. Takto nejak by som popísal aj album „BLACKSUN FLOWERS“. A v podstate nám o niečo takéto aj ide, sme ťažko škatulkovaťelná banda!

Albumom sa nesie krásny názov „Blacksun Flowers“, kto s takýmto názvom prišiel?

Erik Balogh: Nemáme vo zvyku povznášať nejaký song oproti ostatným a pomenovať podľa neho celý album. Každá naša vec má svoju históriu, príbeh a je originálna. Takým “poznávacím znakom“ skupiny DOGMA Inc.je dvojzmyselnosť, na ktorej je založená už samotná hudba. Keď bol materiál na novinku hotový, potrebovali sme tomu dať nejaký názov a aj nám to celkom dlho trvalo.

Napokon s tým prišiel Gumi ako umelec spontánne, že veľa vecí čo nás môžu inšpirovať máme priamo pod nosom, len treba mať oči-uši otvorené. V tom období, keď Gumi dochádzal svojich cca 30km na skúšky, cesty lemovali polia čiernych slnečníc, ktoré vyzerali naozaj temne a zdalo sa nám to veľmi originálne.

Slnečnica v anglickom preklade znamená „sunflower“, čo teda vôbec neznie metalovo. Čierna slnečnica je v preklade “black sunfower“, čo je už viac metalové ale keď k tomu pridáme „Dogmácku“ “dvojzmyselnosť“ a troška sa pohráme zo slovíčkami, názov BLACKSUN FLOWERS je na svete. Krásny, výstižný a originálny made in DOGMA inc. Tešíme sa, že sa páči! 🙂

Nie každý muzikant si dopraje čítanie recenzií svojej tvorby, považuješ sa za aktívneho čitateľa alebo skôr sa tomu vyhýbaš?

Erik Balogh: Určite sa tomu nevyhýbam a veľmi rád si recky „aj“ našej tvorby čítam čiže som asi aktívny čitateľ. Ako som spomenul, sme ťažko škatuľkovaťelní a myslím, že recenzentom dávame zabrať, hh. 🙂  Je to veľmi príjemné čítanie, na ktorom sa často bavíme, je jedno, či je pozitívne alebo negatívne (negatívne si ani nepamätám… 😉 ).

Často objavujem recenzie náhodou aj po rokoch. Mám pár obľúbených recenzentov a rubrika „recenzie“ patrí medzi moje obľúbené čítania a na ich základe som objavil veľa dobrej muziky, takže som 100%ný fanúšik recenzií.

Vznik Blacksun Flowers

Priblíž našim čitateľom, ako vznikla celá nahrávka „Blacksun Flowers“ od počiatku až po vydanie?

Erik Balogh: Proces príprav albumu BLACKSUN FLOWERS trval niečo okolo štyroch rokov. Všetko sa spustilo príchodom Gumiho do kapely, kde sme sa hneď vrhli na skladanie materiálu. Nejaké veci už boli rozrobené skôr.

Krátko po príchode Gumiho kapelu opustil basák/spevák Kuna, takže Gumimu  prischla ďalšia funkcia, s ktorou dovtedy nemal žiadnu skúsenosť. Rozmýšľali sme aj nad sólo spevákom ale takého človeka,  ktorý by sa nám hodil po každej stránke, nepoznáme široko-ďaleko. Ja osobne som zástancom štvorčlenných kapiel.

Skúšali sme v pravidelných intervaloch v horúcom lete aj treskúcej zime a až na minimálne výnimky, vždy komplet vo štvorici. Väčšinu skúšok sme si nahrávali a potom sa veciam venovali aj individuálne mimo skúšok.

Keď sme sa cítili dosť pripravení na štúdio, tak sme hneď vybehli do nášho, dá sa povedať, „domovského“ štúdia SHAARK na Morave kde nám majstri Petr a Pavel vždy pripravia fantastické podmienky, za čo im veľmi vďačíme.

Nahrávalo sa na etapy od mája do septembra 2015,v októbri sme oslovili Chrisa“ZEUSS“HarrisaPlanet Z Studios a ten nám to za necelý mesiac zmastroval. Veľmi sa tešíme z jeho roboty. Okamžite sme začali oslovovať labely a posielať promo do sveta. Vydanie ponúkol aj náš predošlí nemecký label STF Records ale my sme sa chceli zas posunúť ďalej a skúšali nájsť niečo iné.

Hľadanie sa vlieklo v priebehu celého roka 2016,kde musím povedať že zhruba 90% oslovených labelov s nami komunikovalo, v niektorých prípadoch sme to mali aj sľubne rozpracované ale k dohodám napokon nedošlo.

Všetko sa to zmenilo keď nás oslovil Juraj Haríň a jeho rozbiehajúci sa label SLOVAK METAL ARMY. K dohode došlo veľmi rýchlo a myslím že to bola správna voľba, sme veľmi spokojní. 😉

Dogma inc.

Aký je z tvojho pohľadu rozdiel medzi novou fošňou „Blacksun flowers“ a „Before and After“?

Erik Balogh: Album „BEFORE AND AFTER“ považujem za podobné dielo ako „BLACKSUN FLOWERS“, akurát s tým rozdielom, že je medzi nimi skoro 10 rokov rozdiel. Boli sme o 10 rokov mladší a cítili sme to presne tak ako je to tam zaznamenané. Takisto sme do toho albumu vrazili, na tú dobu, maximum času a energie.

Sú tam naozaj skvelé songy, za ktorými si totálne stojíme a ktoré by sme aj radi zaradili na playlist ale to by náš playlist musel mať viac ako hodinu, čo je v našej produkcii už asi priveľa. Samozrejme „Our Chaos My History“ na playliste nemôže chýbať a sme pripravení dohodiť ďalšie pecky.

Obe albumy boli nahraté v tom istom štúdiu, akurát že „BEFORE“ bolo komplet zbuchnuté za sedem dní, kde na “BLACKSUN“ sme mali možnosť dopriať si viac času, pohody, prostriedkov a využili súčasné možnosti a trendy. Po každom albume kapela objaví veci, ktoré by už robila inak ale tieto momenty daných období robia albumy albumami.

Medzi albumami „Blacksun flowers“ a „Before and After“ bol dosť veľký časový rozdiel od vydania CD, čo sa dialo s kapelou v danom časovom rozhraní?

Erik Balogh: Áno, ten časový rozdiel je značný ale myslím si, že v našich pomeroch normálny. Robiť metal na Slovensku na plný úväzok, žiaľ ešte nie je úplne možné. Nazvime to vášeň, čo je viac ako hobby(!)…Krátko po nahratí „BEFORE“ sa mi naskytla príležitosť vycestovať za prácou do zahraničia, ktorú som využil a bol skoro dva roky mimo.

V tom období bola kapela nefunkčná aj keď som na diaľku chalanov tlačil k hraniu a riešil za seba náhradu. Z náhrady napokon nebolo nič. Dva roky mimo kapele neprospievajú, takže automaticky, tiež vďaka pracovnej vyťaženosti, došlo k odchodu vtedajšieho gitaristu Alexa, zohnať a zaučiť nového gitaristu tiež niečo trvá plus bežný život k tomu.

Príchodom Gumiho do kapely niekedy v roku 2012 sa veci ustália a začína tvrdá práca! Samozrejme personálne zmeny sa udiali, čo by mohol byť jeden z dôvodov časového rozdielu. Druhý a myslím, že podstatnejší dôvod je ten, že ja a Wanzi sme v podstate od počiatku spoločného hrania vsadili na dôraz na detaily a nastavili akýsi systém našej tvorby. V našom prípade neexistuje zbuchnutý song alebo väčšia štruktúra skladby za jednu skúšku.

My pracujeme na jednej skladbe aj viac ako pol roka, rozpitvávame detaily na najdrobnejšie, veľa krát sa úplne zamoceme a skončíme na začiatku…,takto to proste u nás funguje. A tým že máme skúšky v priemere asi raz za týždeň, dôjdeme k tomu, že materiál “BLACKSUN FLOWERS“ vznikal niečo okolo štyroch rokov, k tomu treba prirátať hľadanie labelu a vecí okolo a zistíme že je to  zhruba polovica ubehnutej doby.

Koncerty

A poďme ku koncertom. Kde Vás môžu fanúšikovia vidieť pri promovaní nahrávky Blacksun flowers? Myslím celkovo tento rok aj ten budúci.

Erik Balogh: Máme toho rozpracovaného veľa ale tie koncerty ktoré nemáme potvrdené by som ešte nechcel zverejňovať! Zatiaľ potvrdené koncerty sú:  29.9. support NECRONOMICON(DE) S-club, Budapešť.

6.10. Frankie, Nitra

7.10. Nové Korzo, Ružomberok

8.10. support VOIVOD (CAN),Colloseum, Košice

17.11.Peklo,Šaľa

15.12. Randal, Bratislava

Zabŕdame už aj do budúcoročných koncertných aktivít ale tiež ešte nemôžme zverejňovať. Treba sledovať naše stránky, tam sa koncerty pravidelne aktualizujú.

Vo všeobecnosti je známe, že esencia skutočnej kapely sa prejaví naživo. Ako to je s kapelou Dogma inc.? Mnohé kapely majú problém zreprodukovať to naživo v štúdiu.

Erik Balogh: Ja si myslím, že tieto veci máme už dávno dosť pevne v rukách. Odjakživa nám veľmi záležalo na kvalitnom zvuku, svedčia o tom recenzie z našich koncertov. Kvalitný zvuk a kvalitnú interpretáciu považujeme za 50% úspechu…

Na koncerty s nami často chodí aj náš zvukár, pódiovku máme tiež špičkovú, chalani gitaristi sú klasicky dosť pošahaní a dosť často skúšajú rôzne krabičky, aparáty, gitary a podobne. Ja som už tiež dospel a v hlave si to upratal, takže pri mojej hre dávam oveľa väčší dôraz na precíznosť ako živelnosť a povedzme „pódiovú show“.

Každá kapela má sen koncertovať s nejakým veľkým menom. S kým by sa vybrala kapela Dogma Inc. na turné, kde by boli autobsy plné večierkov?

Erik Balogh: Máme vytvorený taký pseudozoznam kapiel, s ktorými zdielať pódium by bol splnený sen. Ale nezostávame len pri snoch ale snažíme sa s tým niečo aj spraviť. Môžem povedať, že pre nás jedným zo splnených snov bolo predskakovanie ANTHRAX v MMC minulý rok.

Pre mňa osobne je skupina ANTHRAX tá, ktorá ma dostala niekedy v roku 1988 k thrash metalu…moje prvé ozajstné metalové tričko (za čo ma komunisti takmer vyhodili zo školy….) bolo tričko ANTHRAX.

Takisto jeden zo splnených snov bolo predskakovanie CROWBAR, koncert bezprostredne po HELLOWEEN na Ťerchovskom Budzogáni bol tiež super. Tešíme sa na supportovanie NECRONOMICON 29.9. v Budapešti a supportovanie legende VOIVOD 8.10. v Košiciach.

Takto nejak si pomááááličky plníme sny. Také koncerty z METALLICOU, MEGADETH, GOJIROU, MASTODON by boli splnené TOP sny…silno v to veríme a raz k tomu dôjde, hhh. 🙂

V jednom rozhovore v rádiu si spomínal, že si nebol veľmi spokojný s menom Dogma Inc. „Ak môže byť Kabát menom pre kapelu, tak už to môže byť čokoľvek“. Kto rozhodol, aby kapele zostalo meno? + Doplňujúca otázka: K príkladu uvediem situáciu, ak by ste mali možnosť zmeniť meno kapely, ktoré by ste navrhli?

Erik Balogh: Ja naozaj nepatrím k tým, ktorí riešia názvy kapiel. Je mi celkom jedno ako sa kapela volá, dôležité je podľa mňa ako kapela s daným názvom naloží a ako ho dostane do povedomia ľudí. Skupina Kabát je toho krásnym príkladom.

Názov DOGMA bol pôvodne názov skladby, nad ktorou sme rozmýšľali ešte v kapele kde som predtým hral. Hneď po mojom odchode som meno DOGMA hodil do pľacu a ostatným sa ten názov pozdával. Samozrejme kapely s názvom DOGMA sú vo svete tony, tak niekto navrhol šupnúť k tomu ešte symbol Inc., možno aj podľa vzoru vtedajšej Lombardovej bandy Grip Inc.a skupina DOGMA Inc. bola na svete…Z odstupom času zisťujeme že to vôbec nebol zlý ťah lebo isté je, že si ho každý zapamätá okamžite na rozdiel od názvov kapiel kde si idem jazyk dolámať…

K doplňujúcej otázke: V súvislosti s DOGMA Inc. nevidím zmysel meniť názov ani teoreticky. Je to povedzme, moderne povedané „brand“ alebo po slovensky značka, o ktorú sa treba starať aby rástla a robila pekné meno svojim „klientom“ teda fanúšikom a „pracovníkom“ ,teda nám…

História

Hlavne na Slovensku je ťažké presadiť sa začínajúcim kapelám, ide hlavne o problémy z finančnej stránky. Aké boli začiatky Dogmy? Bolo to ľahšie alebo ťažšie, oproti dnešnej dobe?

Erik Balogh: Od toho roku 2001,keď sme začínali pribudli rôzne subžánre metalu a v poslednom čase registrujem veľa nových mladých kapiel. Čo majú oproti nám jednoduchšie je jednoznačne neobmedzený prístup k informáciam prostredníctvom internetu a ku kvalitnej technike. Čo majú kapely ťažšie a za to si z časti, podľa mňa, môžu sami je, že sú až príliž konzervatívne.

Moc neregistrujem tie moderné kapely ako Bring me to Horizon ale chýbajú mi Slovenské verzie kapiel ako napríklad Machine Head, System of a Dawn, Korn alebo napr. Baroness ale aj mnoho ďalších…,. My sme od počiatku chceli hrať zaujímavú metalovú hudbu, ktorá nás bude napĺňať. Baví nás celý ten proces tvorby, vlastnej a originálnej.

Ako som sa zmienil vyššie, nejaký čas to trvá a keď už vytvoríme dostatok materiálu na album, tak to chceme nahrať. Keď už materiál nahráme, nechceme aby sa uložil niekam na poličku a hotovo, chceme ho dostať medzi ľudí a samozrejme chceme ho podporiť koncertami. Takto by, podľa nás, mala prirodzene fungovať kapela.

Keď si to však rozdelíme na drobné, na to aby si vyprodukoval niečo kvalitné, potrebuješ členov s ktorými sa cítiš dobre, potrebuješ skúšobňu, v ktorej sa cítiš komfortne, vlastniť nejaký schopný aparát, nájsť a zaplatiť štúdio, kde svoj produkt zrealizuješ, zahrať rôzne koncerty kde svoj produkt dostaneš medzi ľudí.

Vedel by som to rozdeliť ešte na drobnejšie ale nechcem čitateľov ani seba zamotať . My sme mali od začiatku ambície niečo dokázať, v kapele máme strašne veľa času, energie a peňazí(je to ako mnohé hobby bezodná studňa).

Počnúc prvou nahrávkou “AUTHORITY“ sme chceli veci okolo promotion riešiť prostredníctvom labelu. Dnes si mnohé kapely riešia veci okolo proma svojpomocne, čo tiež považujeme za cestu. Po nahrávke „AUTHORITY“ som poposielal nespočetné množstvo promopackov do celého sveta a nebola to lacná záležitosť, skoro nikto sa nám neozval ale neodradilo nás to.

Pri albume „BEFORE AND AFTER“ to bolo už o niečo lepšie. Výsledky tvrdej práce prichádzajú až posledných pár rokov, kde s nami svet začal celkom slušne komunikovať, čo sa prejavuje aj pár super koncertami a pre nás dohodou najprv z nemeckým labelom STF Records no a momentálne sme pod krídlami veľmi ambiciózneho nového Slovenského labelu SLOVAK METAL ARMY, vedeného najpovolanejším metalistom Jurajom Haríňom.

Ak by som to mal zhrnúť, skupina DOGMAinc., je tam kde je vďaka tvrdej a poctivej práci všetkých členov, aj tých, ktorí už v kapele nie sú, vzájomnej podpore a rešpektu jeden druhého.

Členovia kapely

Ako jeden zo zakladajúcich členov kapely si prešiel v kapele všetkým. Cítiš sa byť v podstate otcom kapely?

Erik Balogh: Áno, ako jeden z dvojice zakladajúcich členov som v kapele prešiel všetkým..bolo by dosť námetov aj na knihu. Viac ako “otec kapely“ sa mi páči old school pomenovanie kapelník, hh. 🙂

Vedel by si si predstaviť, že by ste začínali v dnešných časoch s kapelou odznova?

Erik Balogh: Za seba poviem, URČITE!!! Považujem sa za muzikanta-umelca a tu vidím troška rozdiely. Napríklad muzikant (poznám ich veľa), ktorý hrá každý víkend osem a viac hodín na svadbe, zábave, prípadne je najímaný a pod., prioritne za nejaký honorár, síce môže byť namakaný hudobník, absolvent najnamakanejšieho konzervatória na svete ale umelec je troška inde.

Umelec má svoje obdobia plodnosti, silnejšie, slabšie ale je poznačený na celý život. V období plodnosti je silno aktívny a potrebuje vytvoriť dielo a potrebuje okolo seba, ideálne, spriaznené duše. Toto je aj môj prípad.

Ja som stará škola a vtedajšie podmienky, keď sme z metalom začínali boli oveľa drsnejšie a náročnejšie ako sú podmienky dnes. Počnúc aparatúrou až po hranie metalu, za čo si mohol ísť aj sedieť….,takže, áno, pokiaľ budem aktívny a plodný, budem hrať a začínať kedykoľvek.

S dvoma členmi kapely (konkrétne s tebou a Wanzim) sa spájajú cverny, aká historka je za tým?

Erik Balogh: Je to pravdivá historka dvoch malých detí v materskej škole na juhu Slovenska. Každý deň po obede išli všetky deti povinne spať, nie každému sa však chcelo a dve neposlušné deti objavili na zemi na koberci rôzne útržky nití, zrejme po vysávaní alebo po prestieraní prádla alebo nevedeno čom…a dve neposlušné deti to v rámci nudy zbierali a schovávali pod vankúš, volali sa Erik a Janko(neskôr Wanzi)……..,je to moja asi jediná spomienka na materskú školu. 🙂

V dnešnej dobe pretrváva sťahovanie hudby, ste zástancom starej módy alebo ste aj za sťahovanie hudby (týkajúce sa Dogmy Inc., ale aj všeobecne)?

Erik Balogh: Dnes existuje mnoho spôsobov ako sa dostať k hudbe. Ideme tiež z dobou a využívame rôzne aplikácie za ktoré si platíme ale zároveň sa nevyhýbame aj fyzickým nosičom, hlavne teda CDs. Mám v aute celkom kvalitné audio kde mám z CD kvality krajší pôžitok ako z MP3 takže povedzme pol na pol.

Ohľadom DOGMAinc., viem že predošlé albumy stiahnuteľné asi niekde sú ale BLACKSUN FLOWERS kvôli labelu sme ešte pred vydaním ochránili našou “ochrannou známkou“ a ostatné už má v rukách label.

Ok, tak to už bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u nás zvykom, poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Erik Balogh: Naša VEĽKÁ VĎAKA VÁM priatelia z Metalmania-Magazínu za priestor vo vašom zine, naozaj si toho veľmi vážime! Dúfam, že čitateľom sa páčilo v našej kuchyni kam vďaka Vám mohli nahliadnuť a pozývame vás k nášmu hlavnému-horúcemu chodu, k albumu BLACKSUN FLOWERS, varili sme ho z pokorou a láskou, tak veríme že bude chutiť….

Pre mňa osobne mal tento rozhovor veľmi špecifický význam, keďže sa mi počas neho narodila dcérka. Tešíme sa na každého z Vás priatelia, dôjdite na náš koncert a potom sa pri nás zastavte, dáme pivo a budeme mudrovať….Na Zdravíčko!

GUMI,WANZI,BALLKI,ERIK

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/DOGMA-incmetal-680418791990214/?fref=ts
http://bandzone.cz/dogmainc

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *