Bloody Redemption – Infected Minds (dvojrecenzia)

bloody redemption infected coverPravdepodobne to poznáte všetci. Letná idylka- horúce dni, otravný hmyz, teplé pivo (ach, Bože, za čo nás trestáš?), jednoducho prázdniny.

A nad tým všetkým kraľuje závan death metalu. Alebo ak chcete, debutový počin slovenskej kapely Bloody Redemption pomenovaný Infected Minds. Ten vyšiel pod značkou Support Underground, a keďže s týmto vydavateľstvom mám spojenú len kvalitnú hudbu, moja zvedavosť bola viac teda na mieste.

V rozhovore s touto kapelou som sa dozvedel jednu zaujímavú vec – piesne sú na albume v poradí, v akom vznikli. Takže reprezentujú niekoľkoročné obdobie. Teda až na úvodné  intro Enter the Purgatory, dostatočne tajomné nato, aby navodilo tú správnu atmosféru.

Mučenie našich duší

A potom to začne. Mučenie našich duší, alebo ak chcete prvá regulárna skladba Torture of Souls. Priamočiary ťah na bránu s poriadne mŕtvym kovom. Rovnako by sme mohli popísať aj nasledujúcu,  titulnú vec Infected Minds.

Nasleduje Help Me Find nails for ChristExpected Despair, ktoré by som pre mňa osobne zaradil medzi to najlepšie, čo tento album ponúka. Z ostávajúcich 4 piesní by som potom ešte zvlášť vypichol poslednú, najdlhšiu, a zároveň aj najepickejšiu Paralyzed Before the Spiritual Raping.

Old school death metal

Dohromady  máme na Infected Minds možnosť počuť 8 songov + jedno intro. Spomínal som, že piesne sú na albume v chronologickom poradí, a bolo by vhodné dodať ešte jednu dôležitú vec. Bloody Redemption si počas tých rokov stále udržali svoj štýl.

V praxi to znamená, že sa z každej škáry (alebo piesne) na nás valí poctivý old school death metal. Všetky sa nesú viac menej v strednom tempe, a až na alfu a omegu trvajú niečo okolo 4 minút. Plus mínus. Osobne ma aj dosť potešilo väčšie množstvo melodických pasáží, ktoré tak boli spestrením naproti valivým a temným gitarovým riffom.

Budúcnosť?

Ďalšia vec, ktorú som sa v rozhovore dozvedel, bol fakt, že ďalšie CD by sa malo o čosi viac posunúť k technickejšiemu poňatiu death metalu. Takže super, mám sa na čo tešiť. Ale zase na druhej strane, Infected Minds je v tomto smere tiež ťažko dačo vytknúť, keďže disponuje skvelými nápadmi ako obohatiť už aj tak silnú inštrumentálnu stránku.

Zároveň by som určite ocenil aj texty. S názormi a myšlienkami, ktoré v nich odznejú, nemusí každý súhlasiť z rôznych dôvodov. Čo je samozrejme len a len v poriadku. Ale texty kapely Bloody Redemption sa vyznačujú zaručenou dávkou vynaliezavosti a vyhli sa aj prázdnemu frázovaniu stále dookola alebo prvoplánovosti na vzbudenie dojmu ,,drsnej“ death metalovej kapely.

K spevu nemám rovnako žiadne výhrady. Falusoidov growl doplnený občasným screamom poteší nejedného fanúšika bažiaceho po drsných vokáloch.

Ak to mám teda celé zhrnúť?

Bloody Redemption si na svojom debute počínajú ako starí harcovníci, ktorí majú za sebou XY vydaných albumov a koncertných šnúr. Nemožno sa teda ani čudovať, že si zahrali v Banskej Bystrici spoločne s legendou Vital Remains.

Lineup:

  • Jozef Falusoid Kováč – spev, gitara
  • Martin Fodor – gitara
  • Marián Švec – basa
  • Ladislav Dulaj – bicie

Tracklist:

  1. Enter the Purgatory
  2. Torture of Souls
  3. Infected Minds
  4. Help Me Find Nails For Christ
  5. Expected Despair
  6. Way to the Abyss
  7. Undead Corpses
  8. Through the Eyes of Beast
  9. Paralyzed Before the Spiritual Raping

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Support Undeground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/bloodyredemptionRA/?fref=ts
http://bandzone.cz/bloodyredemption
https://www.youtube.com/channel/UCeOkpUFd2_svlgjL-ZjX69w

Hodnotenie: 5/6

Autor Janek Lovás:

Slovenské death metalové podzemie sa rozrástlo o ďalší počin, revúcki Bloody Redemption sa hlásia so svojou prvotinou. Kapelu si vzal pod svoje krídla neúnavný Koník, a tak si Support Underground pripísalo ďalšie death metalové vydanie.

CD je zabalené vo farebnom digipacku, o vzhľad ktorého sa postaral ďalší maniak Adam Šluch z Handlovej so svojím Old Skull Artworks. Takže ručne kreslená práca, ktorá vyjadruje ľudskú chamtivosť za peniazmi. Nechýbajú texty, zaoberajúce sa človekom a jeho negatívnym konaním, samozrejme, foto kapely a info o nahrávke. CD nás poteší introm plus ôsmimi skladbami. Hrací čas presahuje 37 minút.

Akustický úvod “Enter The Purgatory” preskakujem a teším sa na nášup, ktorý za ním nasleduje. Osem skladieb plných death metalu pekne po staroškolsky, s thrashovými prvkami. Hrá sa svižne, skladby majú jednoduchú, povedal by som až pesničkou štruktúru a dobre sa v nich orientuje.

Sú pestro vystavané, bicie rytmicky veľmi zreteľne oddeľujú jednotlivé pasáže a dobre podporujú gitarové riffy. Tie sú dobre zapamätateľné, páči sa mi práca dvoch gitár, kde celý čas nekopíruje jedna druhú, naopak popri doprovode sú časté vyhrávky či linky hrané v intervaloch, čo dodá opäť na zaujímavosti.

Jozefov spev je zreteľný, skôr hrdelný, okrem hrubšieho hlasu používa aj vyšší škrek. Skladby sú vyrovnané, žiadna nejako zásadne nevytŕča nad ostatné, možno aj preto sa pri hracom čase 37 minút dostavuje určitá monotónnosť. Tento fakt neberiem ako výčitku, skôr ako konštatovanie, že to tak jednoducho je.

Nahrávalo sa v SPK štúdiu pod velením Mirka Speváka, takže zvuk je prehľadný, zrozumiteľný, s mierne vytiahnutou basgitarou, čo mne vyhovuje a nemám námietky 🙂

Veľmi si vážim prácu Support Underground, Koník naozaj pilne pracuje na propagácií svojej stajne, a som rád, že Bloody Redemption zakotvili práve u neho. Takže ľudia, ktorým nie je ľahostajný CZ/SK underground, určite podporte túto beštiu, naozaj si to zaslúži.

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *