Sun Q – Charms

Sun Q Charms coverKaždý z nás v detskom veku určite mal rád rozprávky. Mnohí z nás sa aj v dospelom veku k nim veľmi radi a nadšene vracajú späť. Ak ste sa v poslednej vete našli, tak potom aj pre vás môže byť debutový album Charms od skupiny Sun Q, keď ho samotná speváčka Elena nazvala veľkou knihou pochmúrnych rozprávok.

A ja jej musím dať za pravdu hneď s prvými tónmi Petals And Thorns. Priam magická stoner – psychedelic pieseň s nezameniteľnou atmosférou. Skutočne ponurá rozprávka, kde sa hlavne gitaristovi Ivanovi podarilo vytvoriť výnimočnú inštrumentálnu stránku.

A ak s k tomu pridá skvelý hlas Eleny a skvelá práca bubeníka Pavela (činely milujem hlavne vďaka Johnnymu Kellymu) možno povedať len jedno. Genialita.

Naproti tomu After This je veľmi pohodová záležitosť s vplyvom jazzu. To však neuberá nič z jej kvalít. Tých optimistickejších vecí je potom na albume o niečo viac, kúsky ako Jimmy The Pirate, Plankton alebo aj neskutočne pohodová posledná skladba Winter Lady.

Ale zase, ako som sľúbil vyššie, ostatné songy sú krásne pochmúrne a hlavne atmosférické výtvory. Napríkald Secret Ways má reálnu šancu stať sa stoner kráľovnou. Úplne si to viem predstaviť, tmavý bar, matné svetlo na pódiu, kde hrá kapela, v ruke pohár vína a v hlave voľný prúd myšlienok.

Ďalší geniálny výtvor. Circus Is Coming mi pre zmenu chvíľami príde, že by sa nestratil ani vo svete šansónu. Jednoducho rôznorodosť. A práve tú by som označil za najväčšie pozitívum albumu. Či sa už jedná o antagonizmus tých ponurejších kúskov oproti tým veselším alebo umné miešanie žánrov.

Stoner rock a psychedelic mám celkom rád, pokiaľ je teda v znesiteľnej forme. Avšak spôsob, akým nám ho servíruje Sun Q je v mnohých prípadoch ďaleko za tým, čo by som bol vôbec schopný od týchto žánrov očakávať. Už dlho som nepočul CD, ktoré by celé dýchalo tak magickou atmosférou, dokonca aj tie veselšie piesne.

Čo sa týka ďalších žánrov, tak je taktiež možno počuť vplyv jazzu hlavne vďaka rôznym a bohatým aranžmánom. Jednoducho stoner-psychedelic mierne obohatený o jazz. Alebo garage rock. Slovo rock je na mieste, pretože vplyv metalu nie je nijak zvlášť výrazný. To ale neznamená, že by sme si neužili aj tvrdšie hudobné pasáže. Popri množstve skvelých riffov dôjde aj na nejaké tie melodickejšie pasáže a sóla.

Zdá sa, že nám v Rusku vyrastá nový gitarový mág Ivan a práve na jeho nástroji stojí veľká časť hudby Sun Q. A ak sa k tomu prirátajú aranžmány, ktoré mal na starosť, tak si berie takmer úplne všetok priestor.

Ostatní hudobníci mu však rovnako výborne sekundujú – či sa už jedná o bicie v Pavelovom podaní alebo basák Denis. Rovnako aj Elena, ako vokalistka podáva fantastický výkon. Ak sa to teda dá všetko do kopy dostaneme výbornú inštrumentálnu stránku obohatenú o skvelý spev. Po tejto stránke fakt nemám, čo vytknúť. A ani po žiadnej inej.

Záverom. Charms je síce debutový počin, ale to nič neuberá na jeho genialite. Bohatá hudobná stránka, kombinácia viacerých žánrov a s priam čarovnou atmosférou. To, čo som napísal v úvode o rozprávkach je určite pravda. Pretože je ťažko uveriteľné, že takýto skvelý album mohol vzniknúť aj v realite.

Lineup:

  • Elena Tiron – spev
  • Ivan Shalimov – gitara, aranžmány
  • Denis Baranov – basa
  • Pavel Potseluev – bicie

Tracklist:

  1. Petals & Thorns
  2. After This
  3. Dancing Souls
  4. Secret Ways
  5. Space
  6. Jimmy the Pirate
  7. Circus is Coming
  8. Plankton
  9. Winter Lady

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/sunqband/
https://sunqband.bandcamp.com/album/charms
https://www.youtube.com/channel/UCP48GayIVXlHpB-72bzBizQ

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *