Dark Angels – Venomous Embrace

Dark Angels Venomous coverMetalové žánre, ktoré možno súhrne označiť názvom ako temnejšie patria už niekoľko melancholických jesení medzi moje najobľúbenejšie.

A tak bola moja zvedavosť určite oprávnená, keď sa ku mne dostalo na recenziu najnovšie, v poradí už štvrté radové CD od českej skupiny Dark Angels nazvané Venomous Embrance. Názov navodzujúci tú správnu atmosféru, rovnako ako aj skvelý obal. A čo hudba samotná?

In medias res

Všetko to začne hneď, bez nejakého úvodu, intra čohokoľvek. V praxi to znamená, že hneď s prvými tónmi The Revenant nám začína byť jasné o čo pôjde.

Temnota a ponurá atmosféra by sa dala krájať, výborný nosný riff doplnený o klávesy v pozadí a spevák Radek, ktorý k dominantnému čistému vokálu sem tam pridá dáky ten growl a scream. Pieseň, ktorá je jednoznačným ťahom na bránku bez nejakých zbytočných krkolomných kompozícii a jasným obrazom toho, ako má dark metal (alebo gothic/doom) vyzerať.

Ďalšia skladba License to God  sa stala takmer okamžite mojou srdcovkou, keď opäť máme možnosť počuť výborný atmosféricky počin. Z ďalších piesní by som potom vypichol hlavne Poisonous Innocene, ktorá je znova plná temnoty, ale zároveň aj nesmierne monumentálny kúsok.

Temná atmosféra

A takto by som mohol pokračovať ďalej a ďalej. Pretože všetky songy na Venomous Embrance spĺňajú vyššie napísané. Rozmenené na drobné to znamená, že sa jedná o výtvory plné temnej a pochmúrnej atmosféry.

Práve túto atmosférickosť považujem za najväčšie plus celej nahrávky. Predsa len, veľké množstvo kapiel sa snaží viac či menej úspešne prešpikovať svoju hudbu emóciami a pocitmi rôzneho typu.

Dark Angels to však na tomto albume dotiahli takmer do dokonalosti, keď skutočne z každej jednej noty sa na nás valí temnota. V tomto smere výborne odvedená robota.

Hudba

Čo týka hudby samotnej, tak tá má potenciál potešiť nejedného milovníka tvrdých a temných žánrov ako doom, gothic, dark metal. Prakticky celá je postavená na gitarách, ktoré nám okrem veľkého množstva skvelých riffov prináša aj niečo z melodickej strany barikády.

Klávesy sa väčšinou držia v pozadí, skôr vytvárajú pozadie pre ostatných, čím sa jednak podieľajú na vytváraní atmosféry, ale hlavne celej hudbe dodávajú monumentálnosť a epickosť.

Skladby sa prakticky nesú v strednom a pomalom tempe, zabalené poväčšine do priamočiarych štruktúr. To však neuberá nič z kvalít inštrumentálnej stránky, ktorá je skutočne na vysokej úrovni.

Čo sa týka samotného spevu, tak tu hlavný vokalista Radek taktiež dokazuje svoje kvality, keď sa takmer celý čas drží v melodickej rovine- v ktorej skvele mení výšky hlasov, aby sem tam zabŕdol do tých povedzme extrémnejších polôh- občasný scream a growl.

Ale skutočne len občasný, na obohatenie tvorby. Alebo ak chcete použitý tam kde presne pasuje, čiže ani raz nepôsobia rušivým dojmom.

Verdikt

Ak to mám teda zhrnúť, Dark Angels nám prichystali poriadnu nálož dark metalu, keď do výbornej inštrumentálnej stránky zakomponovali toľko temnej atmosféry ako to len šlo. Skvele odvedená robota.

P.S: Celé CD je možné vypočuť na priloženom bandcamp linku

Lineup:

  • Radek Popel – spev
  • Václav Votruba – gitary
  • Jakub Vonderka – gitary
  • David Zíka – basa
  • Petra Došková – klávesy
  • Jan Kapák – bicie

Tracklist:

  1. The Revenant
  2. License to God
  3. In Venomine
  4. Extremely Divine
  5. Poisonous Divine
  6. Rise
  7. Of Pride and Punishment

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Metal Age Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/darkangelscz/?fref=ts
https://darkangels-map.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/darkangels

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *