Voivod & Earth Ship + Dogma Inc.; 8.10.2017; Collosseum – Košice

Ubehlo už dlhých šesť rokov od posledného koncertu unikátnych VOIVOD z kanadského Quebecu v košickom „metalovom svätostánku“. Počas tohto obdobia kapela vydala síce len jeden plnohodnotný albumEP – Silver Machine, no viac ako 30-ročná história plná klenotov im umožňuje vyskladať honosný setlist, čomu tak bolo aj 8. októbra v Košiciach.

Hneď po príchode do Collossea som bol plný očakávania zmien po letnej prestavbe. Násobne väčší stejdž presunutý  na opačnú stranu a „našľapaný“ svetelný park zaradil klub medzi najlepšie vybavené koncertné miesto široko ďaleko a získal tak do budúcnosti nové príležitosti prilákať na východ i náročnejšie formácie svetového formátu.

Začiatok

O otvorenie večera sa postarala DOGMA Inc. zo Šale. Na slovenskej scéne o nich počuť s prestávkami už dlhú dobu, pre mňa to bola ale ich premiéra. Do metropoly východu prišli predstaviť novinku Blacksun Flowers, ktorú tento rok vydali u domácich Slovak Metal Army.

Trvalo to nekonečných osem rokov, kým aktuálne CD uzrelo svetlo sveta,  no v tomto prípade určite platí veta, že „na dobré sa oplatí počkať“,  pretože  thrash/hardcore a mnoho ďalších precítene skĺbených prvkov v ich podaní ma naozaj bavil.

Takto vyzerá metalová tvorba, keď ju tvoria zanietenci od srdca. Na úvod predviedli skvelý výkon umocnený výborným zvukom a neostáva mi nič iné len skonštatovať, že na ich koncert v budúcnosti ešte určite zavítam.

dogmainc 2017

Ide do tuhého

Oficiálnou predkapelou turné je sludge/doom metalové trio  EARTH SHIP z nemeckého Berlína, okrášlené sympatickou útlou basgitaristkou – Sabine Oberg. Muzika tohto zoskupenia  ponorila Collosseum do depresívnej a pochmúrnej atmosféry a ovládla klub počas celého setu.

Hneď na úvod sa ale vyskytli technické problémy s gitarou. Tie sa síce podarilo v priebehu pár minút napraviť, no veľkou slabinou bolo nazvučenie vokálov, ktoré nebolo takmer vôbec počuť, čo uberalo na celkovej razancii, drsnosti a dojme. Na metalovú scénu síce nepriniesli nič svetoborné, no napriek všetkým skutočnostiam musím opäť oceniť vystúpenie len v superlatívoch.

earthship 2017

Zlatý klinec večera

Po technickej prestavbe vybiehajú na pódium Kanaďania VOIVOD. Tí túto jeseň brázdia Európu v rámci turné, nesúce názov ich minuloročného počinu Post Society. Plánovaná koncertná prestávka, kvôli chystanému albumu mohla do Košíc prilákať síce viac hláv, ale o skvelú atmosféru sa dokázala postarať i približne stovka nadšencov s „vytrénovaným metalovým uchom“, potrebné pre vstrebanie tvorby tejto bandy.

Dlhoročný zohraný tandem Michel Langevin (Away) za bicími a vokalista Denis Bélanger (Snake), doplnený gitaristom, náhradou za zosnulého Piggiho – Danielom Mongrainom (Chewy) si užíval koncert od prvej minúty.

Dobrou voľbou bol aj nováčik v kapele – basgitarista Dominique Laroche (Rocky). Už dávno som nezažil takúto chémiu medzi jednotlivými členmi kapely a radosť z hrania, napriek pokročilému veku a stovkách odohraných koncertov predovšetkým dvoch zakladajúcich členov.

Vystúpenie odpálili rovnomennou kultovkou Killing Technology z roku 1987, nevynechali Psychic Vacuum, či povinný prídavok Voivod, ktorého popevok spieval celý klub.  Až na jednu skladbu ho odohrali kompletné. „Robotické psycho“ pózy vokalistu sprevádzali celú show, neustále zabával publikum, nepohrdol dokonca ani pohárikom páleného od fanúšika v prvej rade.

voivod 2017

Verdikt

Už dávno som neodchádzal z koncertu s takým dobrým pocitom. Vďaka usporiadateľom za ďalšiu skvelú akciu a všetkým, ktorí sa na tejto udalosti podieľali za vysoko profesionálny prístup. A vďaka patrí aj Stephenovi za foto 🙂

Galérie:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *