Sectesy – In the Secretion of Upcoming Days

Sectesy In the Secretion coverHorory a celkovo strašidelné veci sú s metalovou hudbou tak akosi spojené už pár dobrých rokov. Veď stačí sa pozrieť na kapely, ktoré si razia cestičku svetom pod ochrannými krídlami deathmetalu. A práve na hororovú odnož – zombie filmy som si spomenul pri prvom kontakte s albumom In The Secretion Of Upcoming Days od českého zoskupenia Sectesy, a pohľade na obal tohto CD. Vskutku podarená robota. A ako to dopadlo s hudbou samotnou?

Všetko začne s romanticky nazvanou piesňou Eaten Alive. Taký typický death názov, aj keď podľa prvých tónov by som nikdy netipoval, že sa jedná o daný žáner. Dostatočne melodické gitarové sólo nato, aby sa nestratilo vo vodách iných, dokonca aj komerčných žánrov. Potom sa samozrejme pridajú growly z hĺbok inferna a rovnako aj pekelne rýchle bicie, no tá melodická gitara sa nesie celou skladbou. A ako som nakoniec zistil pri ďalšom skúmaní In The Secretion Of Upcoming Days, napokon aj celou nahrávkou.

Čo to teda znamená v praxi? Odpoveď je jednoduchá, old school death metal nasiaknutý temnou atmosférou, ktorá sa na nás valí z každého jedného tónu, množstvo skvelých riffov doplnených o už spomínané melodické gitarové časti. Práve tie by som označil za najsilnejšiu zbraň kapely Sectesy na ich najnovšom počine, pretože nech je ich hudba akokoľvek dobrá, je to tento element, ktorý to celé posúva o level vyššie. Najzaujímavejšie na tom je to, že viacero tých gitarových sól, a melodických pasáži by sa zrejme nestratilo ani v iných, menej temných žánroch.

Niekoho by mohlo zvádzať, že skupina mohla taktiež mierne koketovať s čistými vokálmi. Opak je však pravdou. Jediné, čo môžu naše sluchovody počuť je krásny growl. Jednou z piesní, ktoré by som potom zvlášť vypichol je Köln City Graveyard – čisto inštrumentálny, veľmi atmosféricky výtvor, ktorý by sa bez pochýb uživil ako intro aj outro. V realite to však napokon vydalo na predposledné, teda siedme miesto.

Ďalšou niečím výnimočnou lastovičkou je potom aj jeden cover od Morgoth pomenovaný Sold Baptism. Verzia v podaní skupiny Sectesy je pre mňa osobne na rovnakom stupni, čo sa do kvality týka ako jej originálna predloha. Z tých ďalších by som ešte vytiahol Possesed By Passion a už spomínanú Eaten Alive.

Suma sumárum: Ak si to teda všetko dáme dokopy, tak dostaneme old school death metal s poriadnou dávkou melodiky, ktorý je nasiaknutý krásne temnou atmosférou. Takže vo výsledku to vydá za 4.5.

Lineup:

  • Martin Halma – spev
  • Ladislav Zahradník – gitary
  • David “Dejvy” Krédl – gitary
  • Ondrek “Rip” Helar – basa
  • Václav Paštyka – bicie

Tracklist:

  1. Eaten Alive
  2. Putrid Inflammation
  3. Spontaneous Internal Combustion
  4. Sold Baptism (Morgoth cover)
  5. Possessed by Passion
  6. The Teatre of Torture
  7. Köln City Graveyard (instrumental)
  8. In the Vortex Eclipse

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Metal Age Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/sectesy/
http://bandzone.cz/sectesy

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *