Braňo Jurák (Dehydrated) – ,,Celú tú dobu som myslel nato, že Dehydrated jedného dňa vstane z mŕtvych a tak sa stalo”

Dehydrated Braňo JurákPiešťanskí Dehydrated patria medzi kapely, ktoré napriek kvalitnej muzike veľa toho na albumovom konte nemajú. Okrem niekoľkých demáčov a splitiek dlhý čas mali iba jediný full album – debut Ideas z roku 1997. No začiatkom októbra pod hlavičkou Immortal Souls Productions vydali konečne jeho nasledovníka – Resurrection. Zostava sa síce zmenila, no poctivý old school death metal ostáva. Na otázky odpovedal jediný z pôvodnej zostavy gitarista Braňo Jurák:

Ahoj! Ako sa ti darí?

Braňo Jurák: Ahoj! keby bolo lepšie asi to nezvládnem 🙂 Ale nie, mám sa celkom dobre. Není sa načo sťažovať, ani to vlastne nikomu nepomôže…..

Kapela Dehydrated vydáva po 20 rokoch ďalší štúdiový album nazvaný Resurrection. Čo bolo hlavným impulzom k návratu do štúdia?

Braňo Jurák: Nepotrebuješ nejaké extra impulzy k tomu. Je to prirodzená cesta asi každej kapely, ktorá nejakú dobu funguje a chce svoju tvorbu zvečniť na nosiči, CD,LP,MC nielen formou internetu. A takisto ponúknuť fanúšikom niečo hmatateľné, nie iba virtuálne…..

Upresnim to… 20 rokov ubehlo od vydania debutového albumu “Ideas”, nie od nefungovania kapely. Do stavu hibernácie sme sa dostali v roku 2004, čiže nehrali sme 11 rokov. Jeden z dôvodov rozpadu bol problém nájsť muzikantov do partie, ľudí do pohody a ktorí by to vydržali aj dlhšie s kapelou. Ďalší dôvod bol ten, že ja som odišiel makať za hranice a strávil som tam pomaly 7 rokov. Ale po celú tú dobu som myslel nato, že Dehydrated jedného dňa vstane z mŕtvych a tak sa stalo.

Dosť príznačný názov Resurrection (vzkriesenie, oživenie) bol zvolený ako odkaz na dlhšiu pauzu?

Braňo Jurák: Presne tak. Nebola to len náhoda, iba názov albumu. Má to svoju symboliku, znovuzrodenie a návrat na scénu. Krakeni opäť vystúpili na breh mora a pomaly sa vracajú k vám 🙂

Poďme k samotnej nahrávke. Ako prebiehal proces vzniku?

Braňo Jurák: Nahrávali sme v štúdiu Piano v Trenčíne, pod taktovkou super človeka a muzikanta Maja Fera. Keďže zrovna v tom období bol dosť vyťažený svojimi koncertmi a tiež štúdiové nahrávky, sme točili iba cez víkendy, keď sa jednoducho dalo. Veď nakoniec nahrávať album nie sú žiadne preteky. Aspoň sme mali viac času a kľudu premyslieť si čo sa dá ešte vylepšiť, zmeniť…..

Na albume sa nachádzajú iba nové piesne, alebo aj nejaké staršie?

Braňo Jurák: Čo sa týka pesničiek, sú to skladby ktoré ležali v archíve Dehydrated dlhšiu dobu a skrátka som usúdil, že by bola veľká škoda len tak ich zahodiť. S príchodom nových ľudí do kapely dostali novu tvár, čiastočne sme ich upravili a výsledok môžeš počuť……

Čo môžu fanúšikovia očakávať od Resurrection?

Braňo Jurák: Ja verím, že len samé pozitíva, prijemné mrazenie po tele, duševný oddych, návrat do OLD SCHOOL DEATH METALu a pochopiteľne pocity znovuzrodenia !!!

 Osobne by som album označil ako skvostný old school death metal. Ale nedá sa mi neopýtať, opäť vzhľadom k 20 ročnej pauze medzi štúdiovými albumami, jedná sa o akési priame pokračovanie debutu Ideas a cielený návrat k minulosti resp. pokračovanie tam kde ste skončili?

Braňo Jurák: Svojim spôsobom sa jedna o pokračovanie toho čo sme začali v minulosti, resp. čo som začal v minulosti, keďže z pôvodnej zostavy Dehydrated som ostal iba ja… A môžem ti na rovinu povedať, že my nepatríme medzi kapely, ktoré podliehajú nejakým trendom. My ostávame verní tomu, s čím sme začali 20 rokov dozadu.

Myslíš si, že dlhšia pauza sa nejak výrazne odrazila na vašom najnovšom počine?

Braňo Jurák: Ja myslím že nie, no nechávam to na posúdenie fanúšikov.

Ďalšia vec, ktorú nemožno nepochváliť je aj samotný dizajn albumu podchádzajúci od Juanja Castellana. Ako vznikla táto spolupráca?

Braňo Jurák: Celkom jednoducho. Oslovili sme ho, poslali mu nejaké nahrávky a texty a zapáčili sme sa mu natoľko, že to pre nás bez váhania urobil. A ten cover je fantastický, sme s ním nadmieru spokojní.

Dehydrated kapela

A čo koncerty? Kde vás bude možné vidieť? Sú v pláne aj výjazdy do zahraničia?

Braňo Jurák: Tieto informácie dávame v predstihu na našu Facebook stránku, prípadne na Bandzone a preto doporučujem všetkým fan,s aby to sledovali. Všetko čo sa deje okolo kapely je tam zverejnené. Budúci rok máme v pláne aj niečo v zahraničí, niečo ako malé turné…. Uvidíme jak sa veci budú vyvíjať.

Na hudobnej scéne ste už nejaký ten rok. V čom vidíte hlavné rozdiely oproti vašim začiatkom a súčasnosti?

Braňo Jurák: Táto digitálna doba. Na jednej strane uľahčuje kapelám kopu vecí, hlavne čo sa týka propagácie a reklamy. Voľakedy to bolo všetko iné, menej dostupnejšie a oveľa vzácnejšie. Myslím tým úplne všetko, CD-čka, kazety, video, koncerty, časopisy, informácie… A tiež si myslím že tá naša generácia mala omnoho viacej naplno oddaných a verných zástancov tvrdej muziky, ako je teraz….

Môžeš niečo povedať o živote členov kapely pomimo kapely?

Braňo Jurák: Asi také normálne životy ako väčšina ľudí v tejto krajine. Chodíme do práce, máme ženy a deti, svoje rodiny, svoje obľúbené krčmy a potom mimo muziky všelijaké iné úchylky… 🙂

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti za rozhovor, a zároveň by som ťa rád poprosil o nejaký odkaz pre našich fanúšikov.

Braňo Jurák: Podporujte undeground, obzvlášť slovenskú scénu. Metal je tu pre Vás a nikdy nesklame !!! Díky za rozhovor….

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/DEHYDRATED-SK-508638252631204/
http://bandzone.cz/dehydrateddeath
https://dehydrated-isp.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *