Ihsahn – After

Ihsahn je predovšetkým známy ako frontman a jeden zo zakladajúcich členov Emperoru. Mnohí fanúšikovia sú presvedčení, že posledným album svojej domovskej kapely Prometheus  odštartoval svoju sólo kariéru. Rád by som zaspomínal na jeho tretí  album After – poslednú časť albumovej trilógie The Adversary, angLAfter.

Čo spáchal Ihsahn na tomto CD? Kontrolovaný chaos, kde sa človek dokáže zorientovať! Nórsky mysliteľ odovzdal  svoje srdce avantgarde. Nebojí sa používať tak trochu netradičné nástroje ako napríklad 7 až 8 – strunové gitary a pustil sa aj do spolupráce so saxofonistom Jørgenom MunkebymJørgenov nástroj je tu rovnako dôležitý ako gitary. Najlepšie využitý je v skladbách ,,A Grave Inverted“, „Undercurrent“, „On the Shores“. Ohľadom spevu využíva dva druhy hlasu – black metalový škrekot, ale aj čistý spev, v ktorom oproti predchádzajúcim CD spravil veľký pokrok. Dovolím si povedať, že na žiadnom z ďalších albumov už tak dobre nespieval (čo sa týka čistého spevu)

Okrem šialenej hudby,  tu nájdeme komplikovanejšie filozofické texty („Not like ours, coiled in coffins, weeping echoes“). Ak ide za mňa, osobne nie som veľkým fanúšikom prevrstvovaných albumov (toľký počet gitár vo „Frozen Lakes on Mars“). Nemôžem však nepochváliť vynikajúci mix od Jensa Bogrena. Takisto chválim aj abstraktno-expresionistický obal CD (autor: Ritxi Ostáriz).

Zhrnutie:  Ihsahn netlačil na pílu,  nie je to príliš umelecké…  Vyprodukoval svoju vlastnú filozofiu a hudobnú víziu, kde sa mu podarilo prostredníctvom nôt zachytiť posmrtný život.       

Lineup:

  • Ihsahn- vokály, gitary, klávesy, klavír
  • Asgeir Mickelson- bicie

Hostia:

  • Lars K. Norberg – basa
  • Jørgen Munkebysaxofón
  • Tobias Ørnes Andersen – Bicie (DVD)
  • Tor Oddmund Suhrke – gitary, doprovodné vokály (DVD)
  • Øystein Landsverk – gitary (DVD)
  • Einar Solberg – klávesy, doprovodné vokály (DVD)
  • Rein T. Blomquist  – basa (DVD)

Tracklist:

  1. The Barren Lands
  2. A Grave Inversed
  3. After
  4. Frozen Lakes On Mars
  5. Undercurrent
  6. Austere
  7. Heaven’s Black Sea
  8. On The Shores

Rok vydania: 2010

Vydavateľstvo: Candlelight Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.ihsahn.com/
https://www.facebook.com/ihsahnmusic

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *