Tonda Buček (Rosa Nocturna) – ,,Album jsem vydal sám, protože mi nic jiného nezbylo”

Tonda Buček Napriek tomu, že z brnianskej symfonicko-metalovej kapely Rosa Nocturna sa stal prakticky one man band, jej  leader Tonda “Gabriel” Buček koncom minulého roka vydal pod jej hlavičkou nový album Za Hradbami Času. Na jeho nahrávaní sa zúčastnilo mnoho známych protagonistov českej metalovej scény. A výsledok stojí skutočne zato – ma potenciál osloviť široké spektrum metalového publika. Viac info sa dozviete v nasledujúcom rozhovore:

Zdravím Tondo, na úvod prajem všetko dobre do nového roka 2018. Koncom roka minulého vyšiel nový album Rosa Nocturna – Za Hradbami Času, o ktorom si mi v maily uviedol, že si ho vydal úplne sám. Prečo?

Tonda Buček: Ahoj, děkuju, taktéž přeji vše nej. Především hodně věrných a spokojených čtenářů. Album jsem vydal sám, protože mi nic jiného nezbylo.

Všichni členové postupně opustili kapelu. Buď se hudbě přestali věnovat úplně nebo jen velmi rekreačně. Já jsem nechtěl zahodit ty roky práce a rozhodl jsem se, že album vydám sám za pomoci pozvaných hostů. A myslím, že se vyplatilo. Album je podle mého hodně pestré a našlápnuté.

Je plán zmeniť Rosu Nocturnu opäť na plnohodnotnú kapelu?

Tonda Buček: Ano, stoprocentně. Už na tom pracuju. Na doplnění sestavy hledám bubeníka, kytaristu a basáka. Takže kdo by měl zájem může se hned přidat a nastoupit do dobře rozjetého vlaku.

Vydal jsem právě třetí řadové album kapely a chystám se natočit videoklip. Netrvám na tom, aby byli muzikanti jen od Brna. Kapela bude zřejmě fungovat trochu jinak než plno pravidelných zkoušek a občas koncert. Takže případní zájemci se mohou ozvat a dáme řeč.

Album som si osobne vypočul viackrát a všimol som si, že minimálne z hudobnej stránky je fakt vydarený. Obsahuje množstvo rytmických zvratov, symfonických vyhrávok a podobne. Ako dlho si na ňom robil?

Tonda Buček: Pokud máš na mysli proces tvorby písniček tak hodně dlouho. Jsou tam všechny písničky Rosy Nocturny za celou dobu našeho  působení, které ještě nebyly zařazeny na žádném  albu a pak jsem tam přidal pár svých šuplíkovek.

Některé z nich budou už i patnáct let staré. Ale nebyl to kontinuální proces, takže nemůžu říct, že by trvalo patnáct let vydat album. Samotné nahrávání potom trvalo průběžně půl roku.

Mohol by si trochu charakterizovať jeho obsah?

Tonda Buček: Mohl, ale je to těžké. Dle mého je to symfonický melodický metal, který si tu a tam odskočí někam jinam. A vzhledem k pestrosti skladeb je spíš na každém posluchači, co si z toho odnese a kam si kterou písničku zařadí.

Osobně škatulky moc nemám rád. Rozhodně je na albu celá škála písniček, od tvrdých a epických opusů až po balady a téměř folklórní kousky. No a textově je to klasická ROSA NOCTURNA. Středověk, fantasy, osudy lidí, pradávné časy, báje, legendy. Hodně metafor a hodně emocí.

Mňa napr. okrem spomínaných vyhrávok a rytmických zvratov ma zaujali napr. aj tie texty. Máme ho chápať ako koncepčný album?

Tonda Buček: Jako koncepční album to zamýšleno nebylo. Pokud ti to tak připadá, tak jsem potěšen. Je ovšem pravda, že jsem se snažil písničky na albu seřadit tak, aby k sobě pasovaly jak hudebně tak textově. Někde si k sobě sedly úplně  perfektně, jindy méně. Máš ale pravdu v tom, že tématicky si jsou  texty podobné. Takže to může budit dojem koncepčního alba.

Do oka mi padla aj  skladba s dlhým názvom O Láske, O Válce A O Krvi. Znie, ako keby pochádzala zo stredoveku. Je to pravda, alebo je tvoje dielo?

Tonda Buček: Ne, je to opravdu můj text. Napsal jsem ho už strašně dávno. Chtěl jsem si tenkrát napsat jen takový obyčejný lidový text s profláknutou zápletkou. A asi se podařil, protože nejsi první, kdo mi tuhle otázku položil 🙂

Ďalej treba spomenúť, že sa na ňom podieľalo až 19 hostí. Mohol by si ich vymenovať?

Tonda Buček: Hlavní zpěvačkou na albu je Viktorie Surmová z kapely Surmata. Viki navíc už zpívala a hostovala s několika zahraničními kapelami a interprety. Nazpívala 8 písniček, kde má hlavní hlas a na dalších dvou má vokály.

Lenka “Ereis Rayann” Šíková z folkové kapely Ertha nazpívala právě zmíněnou písničku O lásce, o válce a o krvi, dále několik vokálů a nahrála harfu. Jedinou písničku, kterou celou zpívá můž, nahrál David Janík. Johnny Vavruška, hlavní člověk a otec projektu Elementaria, zpíval i s Pavlem Stejskalem z Krakatice několik mužských partů ve dvou písničkách.

Martin Klekner z brněnské kapely Flowerwhile má na starost growly. Pavel „Spars“ Vrabec z Derias & Spars zase ty nejhlubší basové party. Naopak nejvyšší mužské výšky vykřičel Ivoš Mazourek ze Sagittari.

A dále se v několika písních představí Mathias Novak, Lucka Kuchtíčková a Lukáš Palacka z CKB a Final crisis. Na kytaru hostoval Jenda Koriťák a Jan Mikuška (Mike Jr.) z kapely Temper. Na baskytaru to byli Petr Sezima a Jakub Janků z folk-metalové kapely Wolfarian a z té samé kapely i Diana Pazdírková Taragel na flétnu.

V metalu netradiční cimbál nahrála skvělá Erika Biskupová  ze Sylvánu, FS Púčik a Slováckého krúžku Brno. Na klarinet ji doplnil Erik Netušil ze Superego kid a Stanislav Žoldak na housle z kapel Žrec a Embrace the darkness.

Ako sa ti s nimi podarilo nadviazať spoluprácu?

Tonda Buček: My jsme už před druhým albem nabídli lidem spolupráci, že kdo by si chtěl zahostovat na albu, aby se nám ozval. Takže někteří z těch lidí se objevili i na tomto třetím albu Za hradbami času.

Na oficiálních stránkách už máme také pár let nabídku na spolupráci, na kterou se pár muzikantů ozvalo. No a zbytek jsem pak oslovil já sám. A kluci Jenda Koriťák a Petr Sezima jsou bývalí spoluhráči z Rosy, takže s radostí přišli zavzpomínat a nahrát si pár svých starých partů.

Kedy začnú nejaké tie koncerty Rosa Nocturna?

Tonda Buček: Hned jak seženu muzikanty a ti se naučí koncertní set. Budu na tom teď intenzivně pracovat, takže doufám, že brzy. Jak jsem se už zmínil, kdo by měl zájem, může se ozvat. Mám naplánovanou skvělou show a velké věci. Je to jen o tom najít ty správé lidi, kteří toho budou chtít být součástí a dokáží pro to něco udělat.

Je plán prísť aj na Slovensko, poprípade ďalej do zahraničia?

Tonda Buček: Plány rozhodně jsou. Já mám ambice velké, plány velké i vize velké. Snad je to na posledním albu vidět. Teď jen musím najít ty správné lidi k sobě. Ale věřím, že je to jen otázka času.

Čomu sa venuješ, ak si chceš oddýchnuť od muziky?

Tonda Buček: Tak teď jsi mě fakt zaskočil. Musel jsem se zaptat ženy a ta řekla: “Jdeš na záchod a nalít si pití.” Takže asi tak. 🙂 Hudba je to co mě naplňuje a když se věnuju hudbě, tak vlastně odpočívám.

Prostě mě to baví, takže tomu dávám téměř všechen svůj volný čas. Všechen čas, kdy nejsem v práci nebo se nevěnuju rodině. Ale aby to nevypadalo, že nedělám vůbec nic jiného tak se trochu zabývám i financemi. Čtu produktové newsletery, investiční články a sleduju akciové grafy. A se ženou děláme letní dětské tábory, takže o prázdninách to mám vždy docela hektické.

Porozprávaj svoj hudobný príbeh, ako si sa stal muzikantom a ako si sa dopracoval k muzike, ktorú v súčasnosti tvoríš.

Tonda Buček: Tak to je dlouhý příběh… ale abych ho trochu zkrátil. Jako malý kluk jsem hudbu nesnášel. Pod pojmem hudba jsem totiž znal jen vesnickou dechovku. V pubertě jsem začal poslouchat Kelly Family a rozhodl jsem se, že budu hrát v kapele.

Pak se ke mně od bratrance dostalo CD od Nightwish a bylo rozhodnuto o mém směru. No a pak už je to jen dlouhá cesta k Rose a jejímu aktuálnímu třetímu albu.

Ok tak to bol záver, ďakujem ti za rozhovor, prajem všetko dobre v novom roku a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Tonda Buček: Já děkuji za otázky a prostor o sobě a Rose něco napsat. Naše oficiální stránky jsou www.rosanocturna.cz a moje osobní www.tondabucek.cz. Každopádně vše na Rosu napráská google.

Youtube ukážka:

Linky:
www.rosanocturna.cz
https://www.facebook.com/RosaNocturnaBand/
http://bandzone.cz/rosanocturna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *