Rage, Firewind, Darker Half; 14.1.2018; Collosseum – Košice

14. januára sa rozhodol košický klub Collosseum potešiť milovníkov melodickejších odnoží metalu koncertom nemeckej (resp. v súčasnosti medzinárodnej) kapely Rage, ktorá do metropoly východu dorazila v rámci európskej časti aktuálneho turné Seasons of the Black Tour. Ako špeciálny hosť sa predstavila čoraz slávnejšia grécka formácia Firewind a supportom boli Darker Half až z ďalekej Austrálie.

Do klubu sa mi podarilo doraziť pár minút pred akciou. Na úvod by som chcel pochváliť nové väčšie pódium s novým svetelným vybavením (síce uskutočnili sa na ňom už viacero akcii, pre mňa to však bola premiéra 🙂 ). Diváci tak budú mať väčší zážitok z koncertov.

Úvod

Darker Half začali presne podľa plánu o šiestej hodine. Hrali taký pomerne old school heavy metal, sem tam dosť podobný Iron Maiden. Najväčší poklad tejto formácie bol gitarista a spevák v jednej osobe  Steven “Vo” Simpson so svojím charizmatickým, vyššie položeným hlasom. Publikum najlepšie reagovalo na cover od spomínaných Iron Maiden – Aces High.

darker half collosseum koncert 2018

Ide do tuhého

Gréci Firewind sa na Slovensko vrátili po dlhých 12.tich rokoch. A veru sa im to oplatilo. Veľmi vrelého prijatia sa im dostalo už od úvodnej skladby We Defy. Pozornosť publika sa upínala k spevákovi Henningovi Basseovi a hlavne k charizmatickému gitaristovi Gusovi G (pre neznalých – istý čas pôsobil aj v doprovodnom bande Ozzyho Osbourna). Ten si počas jednej zo záverečných skladieb s gitarou vybehol medzi ľudí.

Verím, že tohtoročné zastávky u nás nebudú posledné (16. januára vystúpia v BA) a čoskoro sa k nám vrátia.

firewind collosseum koncert 2018

Zlatý klinec večera

Medzinárodné trio Rage bolo jednoznačne zlatým klincom večera. Od prvých tónov z nich sršala pozitívna energia (tú sa im podarilo preniesť aj na publikum) a bolo vidieť, že prítomnosť v Košiciach si neskutočne užívajú. Perfektné hudobné výkony snáď ani netreba spomínať, aj zvuk bol celkom ok.

Príjemne prekvapilo zaradenie starých kúskov do setlistu – Don’t Fear the Winter, The Price of War. Škoda, že bol iba jeden prídavok – nebolo ním nič iné ako Higher Than the Sky kde sme si všetci do sýtosti zaspievali refrén ,,Higher than the sky we’re, higher than the sky, sky, sky, sky, sky” a kde sa predviedol aj gitarista Marcos so svojím spevom vo vsuvkách Heaven and Hell / Holy Diver.

rage collosseum koncert 2018

Ako to už býva zvykom, po koncerte viacerí hudobníci vyšli aj na fotenie – medzi nimi bol aj spomínaný Gus G. (menšie prekvapenie). Na záver samozrejme ďakujem klubu Collosseum za zorganizovanie tejto akcie a taktiež aj Jarovi Halasovi a Milošovi Balockému za poskytnutie fotiek 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *