Miloš Stronghold Dupaľ (April Weeps) – ,,Na turné budeme hrať pesničky z nášho čoskoro vychádzajúceho albumu”

Stronghold April Weeps 2018Aj keď dunajskostredskí gothic/atmosferici April Weeps (ktorých ste mohli vidieť aj na bratislavskom koncerte Epicy v roku 2016) majú zatiaľ na konte len jeden album – Outer Calm, Pain Within (2013), určite nespia na vavrínoch. Tento rok sa vydajú na svoje prvé veľké turné ako hosť ruských symfonikov Sanctorium, ktorého súčasťou bude aj zastávka v Nitre. Okrem toho usilovne  pracujú na nástupcovi spomínaného albumu. Viac už klávesak Miloš Dupaľ zvaný Stronghold:

Zdravím Miloš. S April Weeps sa už čoskoro vydáte na prvé väčšie turné. Ako sa vám to podarilo vybaviť?

Miloš Stronghold Dupaľ: Servus, zdravím všetkých čitateľov, ktorí sa dostali k tomuto rozhovoru. Je to možno na počudovanie, obzvlášť keď si všetky cielené aktivity vyžadujú značný kus roboty a plánovania.

No k tomuto turné sme sa dostali tak, že som si jedno pekné ráno pri rituálnom pití kávy našiel v inboxe správu, či nemáme záujem pridať sa a odohrať ho. 🙂

Kto ti poslal tu správu?

Miloš Stronghold Dupaľ: Boli to chalani z Hammer and Tongs Promotions, s ktorými sme už v minulosti spolupracovali, keď sme sa ako kapela zhostili role organizácie lokálnych koncertov v rámci tour kapiel, ktoré oni zastrešovali.

Kapely na turné

Mohol by si niečo povedať o kapele Sanctorium, ktorá bude vlastne headlinerom?

Miloš Stronghold Dupaľ: Sanctorium je kapela z ruského Petrohradu, ktorá vznikla v roku 2005 a holduje symfonickému metalu s prvkami gotiky, ale aj melodického death metalu.

Je to koncertne veľmi aktívna kapela. Za svoju relatívne krátku históriu už stihla absolvovať množstvo turné v krajinách ako Estónsko, Litva, Japonsko či Fínsko.

Charakter ich tvorby je veľmi špecifický, hoci by ich na základe uvedeného popisu bolo možné hodiť do jedného vreca s ďalšími x kapelami tohto žánru, opak je pravdou – sú iní, ovplývajú vysokou inštrumentálnou úrovňou a ich hudba je plná kontrastov.

Na konte majú zatiaľ dva albumy, z ktorých sa bude samozrejme hrať aj na tomto turné. Odznejú však aj úplne nové skladby, ktoré budú hrané po prvýkrát vôbec.

Objavia sa tam ešte aj nejaké ďalšie kapely?

Miloš Stronghold Dupaľ: Popravde som nemal čas, aby som skúmal všetky kapely, ktoré na tomto turné zahrajú, viem však povedať toľko, že na každej z 9tich zastávok tohto turné zahrá aj lokálna kapela – niekde jedna, niekde dve.

Mestá

Kde všade sa objavíte?

Miloš Stronghold Dupaľ: Turné začína v Maďarsku, pokračuje v Rumunsku, Bulharsku, odkiaľ sa vrátime späť do Maďarska a zakončíme ho na Slovensku.

Na Slovensku v rámci neho vystúpite iba v Nitre. Prečo iba tam, nebolo v pláne viac miest?

Miloš Stronghold Dupaľ: Je to síce turné, kde budeme hrať pesničky z nášho čoskoro vychádzajúceho albumu, keďže sa ale jedná o turné, kde je headlinerom Sanctorium, chceli sme si nechať naše mestá na naše vlastné turné.

Tak ako každá vec, aj táto má svoje pre a proti. Veľkú výhodu vidím hlavne v tom, že si odskúšame ako fungujú nové pesničky naživo, ako pôsobia na ľudí, na základe čoho vyskladáme ten správny setlist, aby sme v konečnom dôsledku priniesli našim fans zo Slovenska (a Čiech) to najlepšie, čo vieme. 😉

V súkromnom rozhovore si prezradil, že už máš nejaké skúsenosti s hraním v zahraničí. Kde všade ste už hrali?

Miloš Stronghold Dupaľ: Skúsenosti s hraním v zahraničí síce máme, no sú veľmi malé – mimo Slovenska sme si zahrali zatiaľ len s priamymi susedmi v Čechách, Maďarsku a Poľsku.

Ak bude to turné úspešné, je v pláne aj nejaké pokračovanie (hoci aj tento rok)?

Miloš Stronghold Dupaľ: Ako som už naznačil vyššie, plánujeme naše vlastné turné, na ktorom budeme propagovať naše druhé CD. Podľa všetkého pôjde o 6 zastávok v rámci Čiech a Slovenska, ktoré prebehnú v máji. Pevne verím, že na viac súvisiacich detailov už nebudeme dlho čakať. 🙂

Nástupca pripravovaného albumu

Posledný album „Outer Calm, Pain Within“ ste vydali v roku 2013. Ako to vyzerá s jeho nástupcom?

Miloš Stronghold Dupaľ: S jeho nástupcom to vyzerá veľmi dobre! 😀

Ako sme avizovali na našich facebookovských stránkach. Audio časť nahrávky už máme uzavretú, momentálne dolaďujeme posledné detaily súvisiace s grafickou časťou albumu. Takže čo nevidieť, bude nástupca debutu na svete.

Môžeš už prezradiť aj termín kedy bude vydaný?

Miloš Stronghold Dupaľ: Presný dátum Ti nepoviem, predpoklad je však v niekedy v priebehu apríla.

Využijete aj služby nejakého vydavateľa, alebo to vydáte sami?

Miloš Stronghold Dupaľ: Momentálne je to ťažká otázka, stále zvažujeme pre a proti v súvislosti s tým, že by sme boli pod krídlami nejakého vydavateľa. Uvidíme, ako sa veci vyvinú, no podľa všetkého asi pôjde opäť o samovydanie.

April Weeps 2018

Členovia April Weeps

Ako vyzerá bežný, civilný život členov April Weeps (záľuby, záujmy, povolania)?

Miloš Stronghold Dupaľ: Tak ako to býva aj v iných kapelách, všetci chodíme každý pracovný deň do práce, menšou výnimkou je bubeník Pítrs, ktorý popri tom aj študuje. Ľudia veľakrát hovoria o našej hudbe ako o slušnej zmesi, nie je tomu inak ani v prípade povolaní, ktoré vykonávame.

Spevák Noro a Pítrs pracujú v IT sfére, speváčka Marta je psychológ pracujúci s psychiatrickými pacientmi, gitarista Dex je elektrotechnik, druhý gitarista Mário pracuje v oblasti BOZP, basák Tomáš je vedecký pracovník v oblasti geológie a ja som zas administratívnym pracovníkom.

Moc času popri týchto zamestnaniach na záľuby neostáva, keďže všetok voľného času venujeme práve hudbe – či už AWčku ako takému alebo chodením na koncerty či počúvaním obľúbených kapiel. 🙂

História

Porozprávaj niečo o svojich hudobných začiatkoch.

Miloš Stronghold Dupaľ: K metalovej hudbe som vďaka bratovi pričuchol vo veľmi útlom detstve, avšak takým zlomovým bol pre mňa rok 1997, kedy vyšiel album „Enthrone Darkness Triumphant“ od Dimmu Borgir, ktorý ma uchvátil natoľko, že som sa rozhodol zadovážiť si klávesy a skúsiť sa naučiť hrať pesničky z tohto albumu.

Ani som sa nenazdal a už sme si s rovnako trafenými kamošmi zakladali kapelu. Tam to celé začalo a výsledkom je April Weeps ako ho je možné poznať dnes.

V kapele je vás dokopy až 7. Nie je problém fungovať pri takom množstve ľudí?

Miloš Stronghold Dupaľ: Z vlastnej skúsenosti ale aj z množstva debát, ktoré mávam s kapelami, všeobecne platí, že čím viac ľudí, tým viac problémov.

Je to niekedy frustrujúce, to je pravda, obzvlášť v dnešnej dobe, kedy je drvivá väčšina vecí komunikovaná cez chaty. Ľudia sa veľakrát nepochopia a niekedy aj dobre myslená vec môže vyznieť u prijímateľa zle.

Je však potrebné pozerať sa na to z tej lepšej perspektívy – človek sa tak naučí veľa o empatii a tolerancii, ktoré sú v dnešnej dobe tiež veľmi potrebné.

A čo vaši bývalí členovia, si s nimi v styku?

Miloš Stronghold Dupaľ: Na túto neoddeliteľnú súčasť fungovania v kapele sa vždy spomína s ťažkými pocitmi. Ako tak ale premýšľam, tak je to v podstate pol na pol. S niektorými som v kontakte a vychádzame spolu nadmieru dobre, no s niektorými sa kontakt ukončil momentom, kedy odišli z kapely.

Slovenská scéna

Fungujete už asi 8 rokov. Čo zatiaľ pokladáš za svoj najväčší úspech?

Miloš Stronghold Dupaľ: Za tých 8 rokov bolo tých úspešných momentov viacero, za najväčší však považujem vystupovanie pred Epicou v 2016-tom v bratislavskom MMC.Pre toľkých ľudí sme ešte nehrali a svoju rolu taktiež zohrala následná veľmi pozitívna spätná väzba na tento koncert.

Ako hodnotíš našu domácu slovenskú scénu – jej klady, zápory a podobne.

Miloš Stronghold Dupaľ: Ďalšia ťažká otázka. Boli časy, kedy som mal slovenskú scénu pomerne dobre zmapovanú, avšak posledné 2-3 roky nemám o nej prehľad vôbec. Nie je na to čas.

Ak aj občas v rámci článkov webmagazínov postrehnem, že nejaká kapela vydáva nový album, príp. má niečo nové, týka sa to poväčšine takých žánrov, ktorým vôbec neholdujem, takže žiaľbohu (a niekedy to je aj chvalabohu) – tentokrát nespomeniem žiadne konkrétne mená a  ani súvisiace klady/zápory.

OK, tak to by bol záver, ďakujem ti za rozhovor, prajem aby sa turné vydarilo a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Miloš Stronghold Dupaľ: V mene celej kapely April Weeps ďakujem za prejavený záujem o rozhovor!

Čitateľom by som odkázal snáď len toľko, aby podporovali svoje obľúbené kapely kúpou merchandise-u, prípadne im nechávali na sociálnych sieťach spätnú väzbu k ich práci. Veľakrát to dokáže kapelu nakopnúť, aby dokázala pokračovať správnym smerom a niekedy aj aby dokázala pokračovať vôbec.

Youtube ukážky:

Linky:
http://aprilweeps.com/sk/
https://www.facebook.com/AprilWeeps/
https://www.youtube.com/channel/UCaCHLMrgCu7dQsT0C2i2NGw
https://aprilweeps.bandcamp.com/

Profilové foto: APRIL WEEPS supporting Novembre, September 2016, Randal Club – live&wild rock’n’roll music club.
© Alena Červeňanská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *