Rado (Surgery) – ,,Máme radi ten klasický (old school) death metal, tak predovšetkým z neho vychádza naša tvorba”

rado spevak surgeryPred necelým týždňom sa v Poprade konalo druhé pokračovanie akcie Black Valentine, na ktorom okrem iných kapiel zahrali aj domáci Surgery. Pre nich bol koncert zároveň výnimočný tým, že na ňom uviedli do života svoj nový album “Absorbing Roots”. Pozorne som ho napočúval a výsledok v podobe recenzie si môžete prečítať na našom webe. Zaujímali ma však dojmy a názory samotných tvorcov, takže slovo dostal gitarista Rado….

Čau Rado, pozdravujem zvyšok Surgery komanda. Je len pár dní po krste vašej novinky, teda máš ešte v čerstvej pamäti sobotný večer. Si spokojný?

Rado: Ahoj Janek! Tak sobotný večer dopadol výborne, aj náš krst cd Absorbing Roots. Štefan urobil skvelý koncert s nadupaným line-upom, podľa mňa bol každý v ten večer spokojný. Keďže si tam bol s kapelou tiež, určite mi dáš za pravdu 🙂

Pre mňa samotného bolo stretnutie s vaším (a aj naším 🙂 vydavateľom Koníkom veľmi príjemné, ten chlap je neskutočný fanda metalu a dobrý človek. Ako ste sa s ním zoznámili vy?

Rado: Tak spoluprácu s Koníkom dohodol Štefan Skokan, ktorý je vlastne taký, dá sa povedať, manažér a vlastne 6. člen kapely. Normálne to vybavil cez sociálnu sieť. Koníka sme videli prvýkrát naživo až na krste.

Veľmi si vážime, že si dal tú námahu a pricestoval takú diaľku, aby nám osobne odovzdal CD a pokrstil nahrávku. S Koníkom sme viac než spokojní, jeho label Support Underground robí v rámci svojich možností pre kapely maximum. Komunikácia je s ním výborná, žiadne plané sľuby, zavádzanie a pod. z jeho strany nehrozí.

Z koho iniciatívy došlo k spolupráci práve so Support Underground? Mali ste v zálohe aj iný label? Prípadne nerozmýšľali ste nad realizáciou CD vo vlastnej réžii?

Rado: Oslovili sme len Slovak Metal Army a Support Underground. Koník nám dal lepšie podmienky, tak sme sa rozhodli pre neho. Vydávať to niekde v zahraničí nám ani nenapadlo. Takto je to určite lepšie. Nad realizáciou vo vlastnej réžii sme upustili, nakoľko som predošlý album realizoval sám, tak viem, koľko to obnáša času aj financií.

Rado zabŕdnem teraz do histórie – ak mám správne info, tak ty si jediný pôvodný člen kapely?Prešla veľmi dlhá doba od založenia Surgery, po vydanie debutového materiálu na EP Pulled by the Rope. Z obdobia pred EP sa nezachovala žiadna nahrávka?

Rado: Máš pravdu ostal som jediný pôvodný člen kapely. Pred vydaním EP Pulled by the Rope sa predsa len zachovala nejaká nahravka, a to s prvými členmi SURGERY. Ide o live záznam z prvého koncertu kapely v roku 2003 v Lomnici. Ďalej máme ešte DVD z roku 2010 z akcie Svit Masaker. To sú ale všetko veci, ktoré si nechávam len pre seba. Možno časom sa niečo použije ako nejaký bonus.

surgery kapela 2018

Minulosť kapely

Môj prvý kontakt so Surgery bol práve prostredníctvom spomínaného EP. Som rád, že už tam ste zadefinovali svoju cestu, ktorej sa viac – menej držíte. Zhodli ste sa v kapele, že toto je muzika, ktorú chceme hrávať?

Rado: K metalu, ktorý hráme smerujem ja, ale robia sa aj kompromisy, aby bol každý spokojný. Máme radi ten klasický (old school) death metal, tak predovšetkým z neho vychádza naša tvorba.

Dva roky po EP vychádza debut “Descent” s perfektným front coverom. Hudobne ste ostali verní valivému death metalu stredného tempa, dosť zameranému na melódie. Prečo sa v tom čase zostava kapely rozsypala?

Rado: Po vydaní albumu Descent s kapely odchádza bubeník, jeho odchod smeruje za prácou do zahraničia. Za ním odchádza gitarista, že ho to už nebaví. Ďalším je basák Breza, ktorý ešte v tom čase študuje v Bratislave a nemá čas. Ostal som len ja a spevák Rasťo.

Podporili ste vôbec vydanie “Descent” koncertmi?

Rado: Vydanie Descent sa nepodarilo podporiť koncertmi, keďže v kapele okrem mňa nikto neostal. Jediné, čo som mohol urobiť, dať na vlastné náklady lisovať CD a booklety. Poslal som ho pár zinom na recenziu, a to bolo všetko. Bolo to ťažké obdobie. Škoda, Descent je výborný album, ak by sme vtedy ostali v kapele pokope, mohli sme ho spropagovať lepšie. Či už koncertmi alebo inou formou propagácie.

Našťastie diery v zostave si zacelil novými ľuďmi, s ktorými funguješ dodnes. Predpokladám, že ste dobrá partia, ktorá si má čo povedať hudobne aj ľudsky……

Rado: Partia sme vcelku dobrá, aj ked na druhý deň po krste nám oznámil gitarista Miro, že definitívne končí v kapele. Hovorí , že je rád, že mohol s nami hrať a koncertovať. Takže znova hľadám náhradu na jeho post. Nevidím to ale nejako čierne. Nejakí adepti už sú, tak uvidíme.

Tvorba

Kedy ste začali pracovať na “Absorbing Roots”? Ako prebieha tvorba skladieb v Surgery?

Rado: Na Absorbing sa začalo pracovať v roku 2014. Keď som mal hotové 4 skladby s bubeníkom Petrom, tak sa k nám pridal spomínaný gitarista Miro a tvorilo sa ďalej a album sa sformoval do dnešnej podoby.

Čerstvý výsledok vašej práce v podobe strieborného kotúča držíme pár dní v rukách :-). Verím, že u vás vládne spokojnosť…

Rado: Áno, s nahrávkou, s bookletom, s vydavateľstvom sme nadmieru spokojní. Už aj keď s odstupom času môžem smelo povedať, že za nahrávkou si pevne stojíme a nič by sme na nej nemenili.

Obal vám kreslil Adam Šluch, ktorý si pomaličky dostáva do povedomia ľudí svojou prácou. Ako ste na Adama narazili?V tvorbe ste mu dali voľnú ruku?

Rado: Na Adama sme natrafili v Banskej Bystrici na koncerte s Dehydrated, kde nás predstavil Štefan a ja som mu povedal moju predstavu o obale na CD a mal voľné ruky. Samozrejme, predtým som videl jeho výtvory k CD Bloodcut a Bloody Redemption.

Album sa pýši výborným zvukom, u vás už tradične pod taktovkou Maťa Barlu. Aj napriek Maťovým nesporným kvalitám – nemali ste chuť vyskúšať iné štúdio?

Rado: Iné študio by som nemenil, lebo s tým chlapom sa kurevsky dobre robí. Maťo vie, aký zvuk potrebujeme, jeho štúdio máme za rohom, čo je ďalšie veľké plus.

Aký máte na názor na kapelný merchandise? Máte v pláne nejaké tričká, čiapky, buttony či iné predmety pre fans?

Rado: Merch pre kapelu je dobrá vec, ale zase je to o nákladoch a financiách pre kapelu. Najlepšie je mať sponzora 🙂 Ale uvidíme. Adam nám už snáď aj kreslí nejaký motív na tričká, takže by z toho aj mohlo niečo byť.

Rado predpokladám, že novinku budete chcieť podporiť koncertovaním. Takže, kde vás tento rok určite môžeme vidieť hrať?

Rado: No momentálne nemáme žiadnu ponuku na hranie, ale ak nás niekde zavolajú, vždy radi prídeme.

Kamarát, blížime sa k záveru môjho výsluchu :-). Chcem sa ti poďakovať za tvoj čas a odpovede, teším sa z vašeho albumu, zároveň vám k nemu gratulujem. Podzravujem zvyšok kapely, prajem mnoho spokojných fans a dobrú odozvu na Surgery…záver parí tebe.

Rado: Ďakujem Janek za otázky, snáď sa čitatelia z mojich odpovedí dozvedeli všetko podstatné. Pozdravujem za celú kapelu aj našich fans. Metal s Vami!!!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Surgery.Poprad/
http://bandzone.cz/surgery

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *