Verheerer – ,,Od vydania albumu sa cítime, akoby sme dosiahli úplne nový level”

verheerer kapela 2018V januári tohto roka uzrel svetlo sveta full albumový debut Maltrér od nevšednej nemeckej black metalovej kapely Verheerer. Daná formácia je vlastne duom dvoch ľudí, ktorí si hovoria SMN a BST. O jeho vzniku, koncertoch a podobne sa obaja rozpovedali v nasledujúcom rozhovore.

Zdravím, ako sa majú v tieto zimné dni členovia Verheerer?

SMN: Dobre, ale zároveň som aj trochu vyčerpaný z náročných skúšok na naše živé vystúpenia. Avšak, náš album Maltrér dostal neskutočné recenzie, čo je veľmi motivujúce.

BST: Od vydania albumu sa cítime, akoby sme dosiahli úplne nový level. 😉

Kapela Verheerer vydáva tento január svoj debutový full – length album nazvaný Maltrér. Ako prebiehal proces jeho vzniku?

SMN: V podstate viacero pasáží a piesní už bolo hotových, keď vyšiel Archar. Niektoré songy a nápady boli pre nás skutočnou výzvou, ale v mnohom to bolo na štýl ,,len sa nezastaviť a pokračovať.“

BST: Celý proces bol úplne prirodzený. Riffy a myšlienky rastú, niektoré prežijú, iné umrú, až nakoniec príde čas, keď je možné celú tvoju tvorbu predstaviť ako jeden celok.

Čo znamená jeho názov Maltrér?

BST: Rovnako ako pri albume Archar sme sa snažili aby boli názvy piesní aj albumu voľne interpretovateľné. Len ich treba nechať voľne plávať spoločne s myšlienkami a nájsť vlastný význam.

Mohli by ste ho pár slovami popísať fanúšikom?

SMN: Skromnosť a pokora, pochybnosti, a vzostup.

Sú na ňom nejaké výrazné rozdiely oproti vášmu debutovému EP Archar?

SMN: Mix albumu nebol v našej réžii. Inak bolo všetko prakticky totožné s CD Archar. Takmer všetko sme nahrali sami a taktiež sme sa postarali o obal albumu spoločne s jendou kamarátkou.

Ďalšia vec, čo ma zaujala bol obal albumu. Mohol by si o ňom povedať niečo viac?

SMN: Technicky vzaté sa jedná o spoluprácu medzi mojou kamarátkou. Digitálne navrhla a nakreslila všetky obrázky a ja som potom pomocou Photoshopu dorobil konečnú verziu- pridal zrnitú štruktúru a podobné veci. Zbytok som dorobil opäť ja.

BST: Hlavný motív a myšlienky boli nami vytvorené už predtým a vybrúsený naším ilustrátorom.

Inšpirácia

Osobne ma vaša hudba veľmi oslovila, pretože sa jedná o skvelý black metal s výbornou atmosférou a silnou inštrumentálnou stránkou. Čo je pre vás najväčším zdrojom inšpirácie?

SMN: Odpovedať nie je až tak jednoduché, lebo si náš štýl prešiel evolúciou počas 6 rokov, kým sme vôbec niečo nahrali. Ale v jednoduchosti: všetko, čo počujem ma inšpiruje. Niekedy sa zameriam na časť soundtracku, niekedy sa jednoducho inšpirujem tvorbou mojej obľúbenej skupiny a potom sa snažím pretaviť niečo podobné na štýl Verheerer.

BST: Texty sú premyslené tak, aby som zachytil atmosféru alebo pocity, ktoré chcem vystihnúť. Strach, beznádej, samota…. Slová, ktoré najlepšie vystihujú pocity zachytené v našej hudbe. Či sa mi to podarilo, to musia rozhodnúť iní. Niekedy som príjemne prekvapený významom, ktorý nájdu niektorí recenzenti a poslucháči.

Nemecko rovnako ako aj sever Európy sú metalové veľmoci. Myslíš si, že poloha mesta Flensburg mala tiež nejaký vplyv na vašu tvorbu?

SMN: Áno, určite. Ale, predpokladám, že nie spôsobom, aký máš na mysli. Flensburg je dosť izolovaný. Nemáme tu žiadnu silnú metalovú scénu alebo niečo také. Takže sme museli veľmi dlho pracovať na našom štýle, pretože tu nebol nikto vhodný, kto by nám s ním nejako pomohol.

Filozofia v textoch?

A čo texty? Kto je ich autorom? Máte nejakú filozofiu, ktorú sa snažíte vo svojej hudbe prezentovať?

BST: Najlepšie to vystihnem tak, keď poviem, že sa snažím o naše texty ,,otvorené“ v istom slova zmysle. Ale inak ma inšpirujú veci, ktorých sme svedkami v reálnom svete, jednoducho sa snažím zachytiť každodenný život.

Napríklad, ale v našich piesňach nikdy nenájdeš texty o druhej svetovej vojne alebo o daňovom priznaní (no možno by sa mohla nájsť pieseň o pocitoch samoty a strachu, keď sa pozrieš na všetky dokumenty potrebné k daňovému priznaniu…).

SMN: Nechaj to tak, sú to len dane. Nerob z toho drámu. Zase.

Koncerty

A čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

SMN: Okrem našich samostatných koncertov a nejakých festivalov nás čaká aj malé turné od 31. marca do 8. apríla po Nemecku, Belgicku a Francúzsku.

Mohol by si niečo povedať o undergroundovej scéne v Nemecku?

SMN: Nie sme súčasťou scény. Ako sme už spomenuli, sme tu dosť izolovaní.

BST: Nie sme súčasťou black metalovej scény, avšak Nemecko má dosť živú a aj zaujímavú scénu. Veľa dobrých festivalov a taktiež dobré undergroundové nahrávky. Mohlo by to byť aj horšie si myslím….

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti krásne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o nejaký odkaz pre našich fanúšikov.

BST: Ďakujeme ti za podporu a za interview.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/verheerer
https://www.youtube.com/channel/UCxP2kaIh1x0ZdUHL2vtAGcg
http://verheerer1.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *