Verheerer – Maltrér

verheerer maltrer coverBlack metal je skutočne veľmi rôznorodý žáner. Niekoľko vĺn, mnoho vplyvov, veľa subžánrov. Pritom zrejme najviac  vyniká (alebo je z tých najznámejších) severská škola black metalu.

Jedným z jej predstaviteľov alebo minimálne skupinou, ktorá je ňou dosť ovplyvnená je aj mladá kapela z Nemecka Verheerer so svojím albumom Maltrér.

Black metal?

Do CD nás uvedie inštrumentálne intro Oratio – tajomnosť, atmosferickosť a magická takmer až blues/grunge gitara. Človek by chvíľami možno aj zaváhal či má pustený black metal.

Avšak počas najväčších a najhlbších pochybností príde na scénu Kultyst, ktorý nás vyvedie z heretizmu a nastaví jednoznačný smer. Už spomínaný black metal. Takmer 9 minút trvajúca jazda, ktorá nás ani na chvíľu nepustí zo svojho zovretia.

Množstvo výbornej gitarovej práce – riffy aj niečo melodickejšie, klávesy občas vystupujúce z pozadia, surový vokál, rýchle bicie a temná atmosféra. Tvrdé a surové, ale napriek tomu stále premyslené a s vysokou kvalitou.

Temná atmosféra

Z každej jednej sekundy sa na nás valí skvelá temná atmosféra, až máme pocit, že sme sa ocitli uprostred noci v opustenom lese niekde na severe Európy. Nasledujúca skladba Vertigo znova nesie všetky vyššie spomenuté atribúty, len s tým rozdielom, že trošku spomalí.

Pokračujeme piesňou priamo titulnou, kde by som hlavne vypichol skvelý úvod, keď pojem samota, letargia a nevedomosť prichádzajúceho dostali úplné nový rozmer. A opäť na jej opis môžeme použiť rovnaké slová. Tak ako na celý album. Chladný a surový black metal, zároveň však vo svojej vnútornej podstate nesmierne krásny.

Netreba očakávať žiadne rýchlo odznejúce prvoplánové rýchlokvašky, ktoré vám za pár sekúnd, aj tak nakoniec úplne vyšumia z hlavy preč. Všetky piesne sú kompozične vystavané, hudobníci striedajú tempá, nálady. Na to, že sa jedná o debut je inštrumentálna stránka na dosť vysokej úrovni. Z nástrojov najviac dominujú gitary, ktoré si pre nás dopriali aj dostatok melodiky.

Všetkému však jednoznačne kraľuje fantastická atmosféra, ktorá je priamo vpísaná do každej jednej sekundy, do každej jednej noty. V niektorých prípadoch si hudobníci dopomohli troškou dramatického umenia, tak ako v úvode (resp. takmer v polovici) posledného kúsku Heimgang, inde im na dosiahnutie tohto cieľa stačil iba black metal.

Verdikt

Ak som spomínal, že Verheerer sa inšpiroval severskou školou black metalu, tak práve atmosferickosť je to, čo si z nej zobrali títo nemeckí hudobníci k srdcu najviac. Všetko potom dokresľuje výborný vokál – niekde medzi screamingom, a čistými vokálmi.

Takže, ak hľadáte black metal premyslený do poslednej noty so skvelou atmosférou, siahnite po albume Maltrér. Verím tomu, že nebudete nič ľutovať

Lineup

  • BST – vokál
  • SMN – gitary

Tracklist:

  1.  Oratio
  2.  Kultyst
  3.  Vertigo
  4. Maltrér
  5.  Anima Sola
  6.  Nachtfall
  7.  Heimgang

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Vendetta Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/verheerer
https://www.youtube.com/channel/UCxP2kaIh1x0ZdUHL2vtAGcg
http://verheerer1.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *