Axel Rudi Pell – Knights Call

axel rudi knights coverHneď v úvode mojej premiérovej recenzie pre tento webzine sa musím úprimne priznať, že s tvorbou legendárneho nemeckého gitaristu Axela Rudiho Pella som dosiaľ mal ozaj len letmú česť.

Dokonca som počas ich setu na festivale Masters of Rock vo Vizoviciach v roku 2010 podupkával v prednom rade na prvých pár songov, no neviem prečo, ale akosi som sa tejto kapele nechcene vyhýbal.

Tento rok ale nadišla chvíľa detailnejšieho zoznámenia sa vďaka vypočutiu albumu “Knights Call”, a tak by som k nemu rád napísal pár slov.

Epic?

Názov dosky síce môže signalizovať, že sa bude jednať o niečo koncepčne epické so stredovekou atmosférou, čo naznačuje aj renesančné intro. Avšak sám som bol prekvapený, aký šľapavý rockec chlapi vytiahli na moje sluchovody. Neviem si pomôcť, ale hudobne to nie je nič svetoborné.

Samozrejme muzikanti a hlavne spevák sú bez debaty extratrieda, príjemne sa to počúva, ale cítim z toho až prílišný feeling postupov skladieb hard rockovej legendy Rainbow a takisto sólových počinov Ronnieho Jamesa Dia. Navyše ku koncu album podľa môjho názoru akosi stráca dych.

Maestro Axel

Samotný Axel je vo svojej ekvilibristike fakt macher. Namiesto siahodlhých gitarových onanií využíva vyhrávky v prospech rockovej pesničky ako takej, čo je sympatické, ale úrovne skvelej úvodnej trojice skladieb sa už v neskorších minútach poslucháč nedočká.

Nachádzajú sa tu aj dve dlhšie a progresívnejšie veci, piata “The Crusaders of Doom” a záverečná “Tower of Babylon” (alebo moderná variácia na “Stargazers” od už spomínaných Rainbow s kašmírovou príchuťou Zeppelinov), pri týchto sa však bohužiaľ neviem zbaviť dojmu, že nebyť úžasného vypätého spevu Johnyho Gioeliho, tak sa s prepáčením začínam nudiť.

Ten chlap to našťastie s hlasom vie a piesne ako tak zachraňuje.

Suma sumárum?

Poctivá hard and heavy kolekcia desiatich songov, nič viac, nič menej. Nadšení budú asi len zarytí fans, náročnejší sa možno zakúsnu do pár riffov a vyhrávok, ale je to naozaj len čisto remeselná záležitosť, ktorá asi ani nemá tendenciu niečo viac riešiť.

V rámci žánru veľmi blízko k spokojnosti, eufóriu ale osobne určite budem vyhľadávať inde.

Lineup:

  • Johnny Gioeli – vokály
  • Axel Rudi Pell – gitara
  • Ferdy Doernberg – klávesy
  • Volker Krawczak – basgitara
  • Bobby Rondinelli – bicie

Tracklist:

  1. The Medieval Overture (instrumental)
  2. The Wild and the Young
  3. Wildest Dreams
  4. Long Live Rock
  5. The Crusaders of Doom
  6. Truth and Lies (instrumental)
  7. Beyond the Light
  8. Slaves on the Run
  9. Follow the Sun
  10. Tower of Babylon

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: SPV / Steamhammer

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.axel-rudi-pell.de/
https://www.facebook.com/axelrudipellofficial/
https://www.instagram.com/axel.rudi.pell/

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *