Kapela Kaar -,,Svatej Holokaust je album temnější, ponurejší, depresivnější a více osobnější než předešlá alba”

Kaar kapela

Jednou z vecí, v ktorých vynikajú naši západní susedia je aj metalová scéna a jej thrash metalová odnož. Viaceré formácie tohto razenia vydali ten rok album. Medzi ne patria aj pražskí Kaar, ktorý nedávno vypustili už tretí počin Svatej holokaust. Ten má potenciál zaujať každého milovníka daného štýlu, jednak kvalitnou muzikou a aj textami. Ak chcete vedieť, ako vznikal, kde budú chlapci koncertovať a podobne, prečítajte si nasledujúci rozhovor, do ktorého sa zapojili všetci členovia kapely.

Ahoj. Kapela Kaar prednedávnom vydala ďalší album Svatej holokaust. Na úvod povedzte niečo o tom, ako vznikal.

Tomáš: Pár vydaných alb za sebou už máme z čehož Svatej Holokaust je naše třetí dlouhohrající album (po Kaarokalypse a Thrash Attacku).

Honza: Svatej Holokaust je výsledek asi 2leté práce a dal jsem to z převážné většiny dohromady společně s Ozzym, produktivitu tudíž nemáme moc vysokou, ale jsme na finální výsledek patřičně hrdí. Intro + 8 songů, tak jak ten náš metal chceme – rychlej, pomalej, přímočarej, ukřičenej, další přídomky třeba vymyslí kluci.

Mohli by ste ho pár slovami popísať fanúšikom?    

Ozz: Pár slovy…Svatej Holokaust je album temnější, ponurejší, depresivnější a více osobnější než předešlá alba.

Kto je u vás autorom hudby?

Honza: Hudbu jsem dával dohromady já, Tomáš dodal sóla a většinu kosmetických úprav Ozz.

Osobne ma dosť zaujali vaše texty, ktoré sa okrem tradičných thrash – metalových tém nevyhnú ani existenciálnym témam. Kto je autorom textov?

Honza: Texty jsem dával dohromady taky já a “Odraz zničené mysli“ má na svědomí Ozz, který je i zároveň vrchní editor mých textů, tohle napiš jinak, tohle vůbec, zkus otextovat tohle, a tak, prostě mě buzeruje :-).

Texty jsou oproti minule trochu víc osobnější, inspirovaný vlastními zkušenostmi a zážitky, ale i myšlenkami a představami co by se mohlo stát kdyby???

Predpokladám, že úvodné intro 1095 n.l. je odkazom na Clermontský koncil, ktorým sa prakticky začali križiacke výpravy. Tejto téme je potom venovaná aj titulná skladba. Po inšpiráciu však zrejme netrebalo chodiť ďaleko do minulosti, keďže v súčasnosti sú všetky správy plné ďalších náboženských vojen….

Honza: Máš pravdu, datum je zvoleno přesně z toho důvodu a války vedené s náboženským podtextem ani nebudu komentovat. O důvod víc proč je mi převážně veškerá náboženská idea cizí.

Ďalšou zaujímavosťou albumu Svatej holokaust je pieseň Tančíme s Démony, ktorá vznikla v spolupráci s kapelami Catastrofy a Exorcizphobia. Mohol by si o celej piesni a aj o spolupráci so spomenutými skupinami povedať viac? 

Ozz: Když se píseň tvořila Honza přišel s tím, že by zde mohl zaznít nějaký hostující hlas. První nápad hned padl na kluky z Piss trojky. Boris se Skořím na nabídku kývli a šlo se na věc. Nechala se jim volná ruka ke složení textu přibližně danému tématu.

S Borisem je vždy radost spolupracovat nejen, že je to skvělý frontman, ale i super člověk. Za krátkou chvíli dokázal nahrát více variant a bylo z čeho vybírat. Se Skořím už to tak rychle nešlo :-), ale nakonec to dopadlo a jeho unikátní první český projev dopadl podle nás super. Takže jsme rádi, že to takto dopadlo a těšíme se, až si to budeme moct s klukama někdy střelit naživo.

Honza: Osobně jsem hodně rád, že do toho kluci šli, udělali jste mi radost uličníci, posílam hudlana 🙂

Album Svatej holokaust vyšiel pod značkou Support Underground. Ako vznikla táto spolupráca?

Kouďák: První spolupráce vznikla při výročním splitku s Catastrofy a Exorcizphobií a co se týká Svatého Holokaustu, tak mám za to, že to bylo na koncertě v Hodoníně r. 2016. Hráli jsme tam s kámošema Murder Inc, Majster Kat a Acid Force.

Zde nám Koník nabídl budoucí spolupráci na solo albu a postupem času do sebe jednotlivé části padaly, padaly a vyšel z toho Svatej Holokaust. Kdybych měl práci s Koníkem oznámkovat, tak i výborně by bylo málo. Spolupráce s ním je nejvíc v pohodě a je to jeden z těch lidí, který metalovej underground tlačí kupředu.

A čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Kouďák: Všechny koncerty postupně sdílíme na našem facebooku a nerad bych tu nějaký opomněl, protože se vždy těšíme na fans a na super lidi na koncertech.

Ale například zahrajeme 22.července v Modrý Vopici s Gruesome v čele s Mattem Harveym (Exhumed), kteří to vezmou do Prahy rovnou z Obscene Extreme. 1.září nás čeká Infernal fest v Jaroměři, který dělají lidi z Infernal Booking a loni to tam byla parádní jízda cestou na dovolenou  🙂 a do třetice ještě zmíním, že si 20.října zahrajeme v Brně s Tankard, Čad a kámošema z Catastrofy a dalšíma bandama a pár dalších akcí je v řešení.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Kouďák: Loni jsem dovolenkoval v Popradu po Infernal festu 🙂 🙂 🙂

Ozz: Tím chtěl Kouďák asi říci, že v nejbližší době nejsou konkrétní plány pro výjezd na Slovač.

 Má názov Kaar nejaký špeciálny význam?

Tomáš: Co si tak pamatuju, tak název kapely vznikl se zrodem kapely kdysi hodně dávno. Tenkrát jsme snad museli kvůli zkoušení v jedné zkušebně, patřící nějaké organizaci, do smlouvy o nájmu zadat název kapely. A jelikož jsme byli puberťáci, co byli většinou každý víkend vylitý a tedy na kááry, tak jsme se pojmenovali Kaar :-). Žádný hlubší/speciální význam to tenkrát nemělo.

Ozz: Pak jsme zjistili, že je to čurák 🙂

Kouďák: To bylo asi v době, kdy jsem končil základku 🙂

Mohol by si povedať niečo o živote pomimo kapely Kaar?

Tomáš: Mám ženu, dítě, dům, dobrou práci, hodně starostí a málo času. Ale i tak kapele dávám veškerý svůj volný čas a jsem rád, že můžu na koncertech vše hodit za hlavu, pořádně se vyřvat, vypustit páru a užít si ty parádní chvíle s kapelou a fanoušky.

Ozz: …. 🙂

Kouďák: So svojimi démonmi hrávam karty.

Honza: normálně nenormální

Tak, to bola posledná otázka, ďakujem ti veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o nejaký odkaz pre našich fanúšikov.

Kouďák: Odpovím hrozné klišé a to, abyste žili naplno a po vašem!!!

Honza: Kouďák to trefil …

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/KAARthrash/
http://bandzone.cz/kaar
https://www.youtube.com/channel/UCkvJUkbeLrKq8krW8fL–iQ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *