Tiberius (Deconstructing Sequence) – ,,Cosmic Progression je soundtrack k výnimočným procesom dejúcim sa vo vesmíre”

Kto sa podrobnejšie zaujíma o poľskú black/death metalovú scénu, tak sa mohol stretnúť aj s kapelou Deconstructing Sequence. Toto hudobné teleso síce pochádza pôvodne z Anglicka, no už pár rokov je ich sídlom poľský Štetín. Po dvoch épečkách tento rok pod labelom Via Nocturna, vydali full debut s dlhým názvom Cosmic Progression: An Agonizing Journey Through Oddities of Space. Ak sa chcete dozvedieť o ňom viac, ale aj o kapele, prečítajte si rozhovor s gitaristom, basákom a spevákom v jednej osobe Tiberiom :

Zdravím Tiberius. Tento rok vám vyšiel nový album Cosmic Progression: An Agonizing Journey Through Oddities of Space. Skús ho trochu popísať.

Tiberius: Ahoj Ľuboš a zároveň zdravím všetkých čitateľov Metalmánia-Magazínu zo severozápadu Poľska, konkrétne z čiernej diery zvanej Štetín…

No, je ťažké popísať ho pár slovami, pretože sa jedná o komplexné dielo, ale pokúsim sa…. Cosmic Progression je akýsi sumárny výsledok práce, ktorú sme odviedli pri našich dvoch predchádzajúcich épečkách Year One a Access Code. Na spomínaných EP albumoch sme použili niekoľko elementov, ktoré sme použili aj teraz. Presne sme vedeli, čo sme chceli dosiahnuť a ako to dosiahnuť. Album určite nie je pre každého, je skôr určený pre ľudí ,,s otvorenými mysľami”, ktorí sú znudení súčasnou hudbou, ktorá znie rovnako  a chcú si vypočuť niečo nové, a nepredvídateľné. Človek na albume nájde množstvo brutality v gitarách, bicích aj vokáloch, ale taktiež, aj množstvo atmosférických synťáckych, akustických pasáží. Cosmic Progression je soundtrack k výnimočným procesom dejúcim sa vo vesmíre.

Aký bol proces jeho vzniku?

Tiberius: Celý proces trval 4 roky. Úžasná cesta je dobrý opis. 🙂

Jedná sa o extrémne komplexný materiál, z ktorého by si mohol nahrať tri full albumy, tak všetko potrebovalo svoj čas. Gitary sme nahrali v prvej polovici roku 2015, nasledovaný výberom jednotlivých pasáží. Rovnaké to bolo aj so syntetizátormi, ktoré boli obzvlášť dôležité na dosiahnutie vesmírnej atmosféry. Tieto neúplne piesne sme potom poslali J.Nerexovi, ktorý naprogramoval a nahral bicie na začiatku roku 2016. Potom prišlo na rad nahrávanie basových liniek, s ktorými nám pomohol Maciej Lis a vokálov, ktoré už boli opäť plne v našej réžii. Ako náhle sme skončili, tak sme sa zamerali na nahratie dema, ktoré sme poslali Arkadiuszovi “Arovi”  Jabłońskemu na mix a mastering v Monroe Sound Studio. Album bol hotový koncom roka 2017 a oficiálne vyšiel cez poľský label Via Nocturna 30. marca 2018.

Je tento album v určitom slova zmysle pokračovaním vašich  EP Year One and Access Code?

Tiberius: Áno, správne. Ako som už spomenul, tieto EPčká nám vydláždili cestu ku Cosmic Progression. Práca na nich nám otvorila oči a ukázala nám, čo chceme v hudbe vytvoriť a hlavne, ako to docieliť.

 Pozrime sa teraz na to z druhej strany, v čom sú hlavne rozdiely?

Tiberius: V prvom rade je určite vyššia kvalita piesní aj produkcie. Taktiež sme strávili viac času prácou na aranžmánoch.

Skladby sú kratšie, “čistejšie” a taktiež dominujú tvrdšie pasáže, čo však neznamená, že by sme stratili niečo z nášho zamerania na progresívne/experimentálne hudobné sféry. Zaujímavosťou je aj to, že sme približne každú tretiu gitarovú pasáž zmenili na syntetizátorovú, čo nám umožnilo dosiahnuť vesmírnu atmosféru, ktorú máme tak radi. Na EPčkách boli po dve piesne, na albume ich je spolu 9. Na tie 2 skladby sme sa snažili nabaliť toho tak veľa, ako len šlo. Naopak, ak máš viac songov, máš aj viac priestoru a možností využiť aranžmány a pod.

Nemôžem zabudnúť pochváliť skvelú hudbu, ktorej je váš nový album prešpikovaný od hora nadol. Kto je jej autorom?

Tiberius: V podstate sme obidvaja jej autormi, nakoľko nápady chodia od oboch. Vždy si nápady zaznačíme a ak s nimi druhý člen súhlasí, tak začneme pracovať na ich jedinečnom zvuku. Našťastie dostávame veľa nápadov, a tak máme možnosť pracovať na mnohých aranžmánoch a pod. Napríklad, napadne nám určitá časť z post rocku a znie dobre, tak ju použijeme, pretože bude podľa všetkého skutočne dobrá.

Pri komponovaní sa snažíme prvky z rôznych žánrov rozložiť na maličké časti, a potom ich zas spojiť do niečoho úplne nového. Dosť času trávime počúvaním hudby, ale stále si držíme svoj názor na hudbu a produkciu. Keď počúvame hudbu, tak chceme počuť to, čo by sme mali počuť a netváriť sa, že to naozaj počujeme. Ak nás niekto označí za progresívnu skupinu, tak má pravdu, rovnako aj ak niekto o nás povie, že hráme “vesmírny metal”. Osobne sa však prikláňame k označeniu EXTREME PROGRESSIVE ART.

 A čo koncerty?

Tiberius: Momentálne sme čisto štúdiová kapela, avšak nevylučujem, že niekedy v budúcnosti by sme mohli začať hrávať koncerty s pripraveným materiálom. S bývalou kapelou Northwail sme odohrali množstvo koncertov, a tak by s hraním naživo nebol žiaden problém.

Vzhľadom na nový album sa musím opýtať…. Baví ťa fyzika?

Tiberius: Jediná vec z fyziky, s ktorou sa stretávam je Newtonov gravitačný zákon, vždy po vypití istého množstva alkoholu hehehe. 🙂  Ale úprimne, sme veľkí fanúšikovia sci-fi už veľmi veľa rokov, a tak nie je prekvapením, že sa podobným smerom uberá aj naša hudba. Ak by bol Stanley Kubrick stále nažive a chcel by spraviť novú Vesmírnu odyseu, tak by sme sa určite snažili nahrať soundtrack pre neho.  🙂

Môžeš niečo prezradiť o vašich životoch pomimo kapelu?

Tiberius: Sme obyčajní ľudia, ktorí pracujú a hudba je ich hobby….. drahé hobby . 🙂  Chodíme do práce, kráčame ulicami, pozeráme a počúvame, pozorujeme, a rozmýšľame….. Všetky problémy a frustrácie z dnešného sveta hádžeme do hrnca, premiešame to, a to čo z toho vzíde je Deconstructing Sequence.

Mohol by si povedať niečo o metalovej scéne v Poľsku?

Tiberius: Naša scéna je úžasná! Samozrejme, máme hviezdy ako Behemoth, Decapitated, Vader, Hate, ktoré sú na výslní už roky, ale oplatí sa pozrieť aj na mladšiu krv – Mgła, Batushka, Azarath, Anima, Damnata, Furia a mnoho ďalších. Aj naša undergroundová scéna je silná, čo môžeš vidieť pri pohľade na vydavateľstvá, magazíny a množstvo festivalov, a koncertov.

V poľskej hudbe je niečo špeciálne, aj keď to neviem presne pomenovať, ale má to niečo spoločné so situáciou u nás. A hoci sa aj ekonomická situácia zlepšuje, tak ľudia stále váhajú v otázke nákupu hudobných nástrojov, pretože sú jednoducho drahé. Rodičia si ale stále nemôžu dovoliť kúpiť dieťaťu gitaru len preto, že ju videlo v televízii. Budú si myslieť, že je to len chvíľkový rozmar a za chvíľu prestane hrať. Ak sa však niekto rozhodne kúpiť si nástroj, prípadne si naň zarobiť a prekúsne sa hodinami a hodinami cvičenia, tak títo ľudia si zaslúžia obdiv a rešpekt.

 Tak, to bola posledná otázka, veľmi ti ďakujem za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov .

Tiberius: Veľká vďaka za tvoj čas, veľmi si to vážime. Dajte albumu Cosmic Progression šancu, a uvidíte, že to bude s každým posluchom lepšie a lepšie. Môžete si ho kúpiť priamo cez náš FB profil, mail dsprogart@gmail.com alebo vydavateľstvo Via Nocturna. Ak si nie ste istí, môžete si ho skúsiť vypočuť aj na bandcampe a spotify. Určite sa vrátime! Nie som si istý kedy presne, ale môžete očakávať ešte šialenejšie, brutálnejšie a progresívnejšie CD. Ďakujem aj všetkým, čo si prečítali toto interview. Deconstructing Sequence všetkých zdraví!
Ďalšie správy z materskej lode stále prichádzajú…

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/DeconstructingSequence/
https://dsprogart.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *