Deconstructing Sequence – Cosmic Progression: An Agonizing Journey Through Oddities of Space

Pozorný čitateľ mojich recenzií si mohol všimnúť, že fyzika (obzvlášť astrofyzika) patrí medzi moje srdcové záležitosti. Podobne ako metalová hudba. No a ak sa tieto dve veci spoja dokopy, tak by som mal mať druhé Vianoce. Niečo podobné nachystala poľská kapela Deconstructing Sequence s ich debutovým full albumom Cosmic Progression: An Agonizing Journey Through Oddities of Space. Pripravte sa, vesmírne dobrodružstvo začne za 3…2….1…..

Vitajte vo vesmíre, kde prestávajú platiť zákony bežnej metalovej hudby! Označenie žánru, ktorý hrá kapela, ako extreme progressive art je viac než pravdivé. Dôkazom je hneď prvá skladba Lifeforce Awakens a je zároveň výtvorom s jednoznačným, a nezameniteľným autorským rukopisom skupiny.

Progresívny black metal v kombinácii s vesmírnou atmosférou, zvukmi…. V praxi to znamená množstvo tvrdých pasáží, kedy si užijete tvrdé a nekompromisné gitarové riffy, rýchle bicie, ktoré sú doplnené syntetizátormi.

Tie majú potom vo výslednom zvuku najvýraznejšie zastúpenie, najmä vďaka častiam piesní, v ktorých úplne prevezmú opraty, čím sa hudobníkom podarilo vytvoriť už spomínanú vesmírnu atmosféru. Najlepším príkladom je zrejme druhý song nesúci názov

V4641 Sgr, ktorý by sa dal rozdeliť na dve časti. Prvá je black/progressive kombinácia metalu, ktorá spĺňa aj tie najprísnejšie kritéria. Osobne ma však najviac na celom albume oslovila jej druhá časť, resp. záver. Tých niekoľko sekúnd vyplnených dychberúcou do špiku kosti zaliezajúcou atmosférou a pocitmi, že som niekde vo vesmíre úplne sám ma posadili na zadok. Následná malá dramatická vsuvka bola už len zlatým klincom.

Apropo, podobných vsuviek- hovorené hlasy a pod. je tu viacero, čím už aj tak obohacujú nesmierne bohatý album.Pretože všetkých 9 piesní ubieha podľa už spomenutého vzorca – kombinácia tvrdého, inteligentného metalu a množstva syntetizátorových pasáží.

A keďže daný vzorec v prevedení Deconstructing Sequence v sebe ukrýva skvelý výsledok, skvelé musí byť aj samotné CD Cosmic Progression. Jednoducho sa jedná o tie nahrávky, ktorým nemám, čo vytknúť. Bavila ma od začiatku do konca, nemožno jej nepriznať množstvo inovácií, vysokú inštrumentálnu úroveň, famóznu atmosféru. Takto nejak by mal vyzerať progresívny metal zaoberajúci sa vesmírom.

Lineup:

  • Tiberius – gitary, basa, spev
  • Morph – vokály, syntetizátory
  • Maciej Lis – basa
  • J Nerexo (Shadows Land) – bicie

Tracklist:

  1. Lifeforce Awakens
  2. V4641 Sgr
  3. Memories of the Sun, Memories of the Earth
  4. My Way Through the Stars
  5. Dark Matter
  6. Luminous (In the Process of Merging)
  7. Heading to the Virgo Constellation
  8. Supernova( The Battle for Matter Begins)
  9. Run Starchild…You Are Free Now!

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Via Nocturna

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/DeconstructingSequence/
https://dsprogart.bandcamp.com/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *