Adacta (Gargamel, Had, Kubo) – ,,Výsledok je doteraz najlepší album”


adacta 2018Par mesiacov dozadu vydalo nový album  aj hc/crust zoskupenie Adacta z Bratislavy. Zlo je v poradí ich 5. platňa. Vznikal približne dva roky, no rozhodne stojí za to. Krátko po jeho vydaní sa kapela vybrala na brazílske turné. Podrobné info o ňom, o albume a mnoho ďalšieho sa môžete dozvedieť v rozhovore s troma členmi – Gargamelom (spev), Hadom (gitara), Kubom (bicie):

Zdravím Adacta. Ako sa máme?

Gargamel: Máme momentálne zranenú polovicu kapely. Bubeník (noha) a gitarista (ruka), číže oni budú nadávať. Ale zato máme kopec plánov. Vydanie prvých dvoch albumov na vinyle u Papagajův Hlasatel Records. Tiež začíname robiť na nových veciach, lebo musíme nahrať dva splity. Jeden s ruskými Antimelodix a druhý s brazílskym Skarnio.

Had: Zle.

Kubo: Trošku dobieham zanedbané dedičné zdravotné problémy, plus sa nadmerne venujem práci, ale v podstate okrem toho je to fajn. Dávame si mesiac a pol pauzu po vydaní platne, a turné. Bolo to fajn, ale dosť náročné, takže teraz fungujeme na pol plynu.

Odkaz na SNP

Kapele Adacta vyšiel v tomto roku nový album pomenovaný Zlo. Hneď prvá vec, čo zaujme je úvodná skladba 29.08.1944. Ako vznikol tento nápad dať na začiatok odkaz na SNP?

Had: Nápad vznikol v mojej hlave. Inšpirovali ma použité riffy. Znejú “vojnovo”. Tak som vzdal hold svojmu dedovi, ktorý v Starých Horách strieľal z guľometu po náckoch. Až kým nedostal zápal pľúc. Chytili ho a hodili do dobytčáku smerujúceho do Poľska. Starší brat ho vykúpil od strážiaceho esesáka za liter pálenky. Že nech zomrie doma, pri rodine. Ale on to rozdýchal.

Kubo: Máme to s Maťom podobne. Aj môj dedo bojoval v SNP ako delostrelec pri Strečne a v povstaní pokračoval, a následne celú zimu 1944-1945 strávil v odboji. Okrem toho som od malička nenávidel fašistov a nacistov. S rokmi sa v kombinácii so súčasnou politickou situáciu táto moja osobnostná črta ďalej rozvíja.

Myslíš, že v dnešnej dobe sa daná téma stáva stále viac a viac aktuálnou? Dá sa v tomto smere brať aj názov albumu Zlo ako akási parafráza na úvodné intro?

Had: Názov albumu vznikol skôr, než intro. Ty už si to ale môžeš spojiť, ako chceš.

Kubo: Viď odpoveď vyššie. Táto téma bola aktuálna aj v 90-tych rokoch, ale iným spôsobom. Vtedy bolo nebezpečné chodiť po ulici a človek sa musel vedieť buď ubrániť alebo sa rovno niektorým miestam vyhýbať.

Dnes je to aktuálne inak – máme tých zmrdov priamo v parlamente, hoci paradoxne sú ulice relatívne pokojné. Myslím však, že názov albumu priamo nesúvisí s introm. Ale spojiť sa to dá, prečo nie…

Vznik albumu

Ako prebiehal proces vzniku albumu?

Gargamel:  Zle.

Had: Ja vymýšľam doma riffy, z nich spolu poskladáme songy. Gargi napíše texty. Potom sa dlho hádame a potom ideme do štúdia. Takto to štandardne prebieha. Tentokrát všetko trvalo dlhšie. Hlavne hádky. Ale výsledok je doteraz najlepší album. Ak nepodliehaš spomienkovému optimizmu.

Kubo: Bolo to náročné, trvalo to dlho a strávili sme v štúdiu viacero dní. Svoju úlohu zohral metronóm a hrali sme sa aj s BPM jednotlivých songov. Veľa sme ešte dorábali v štúdiu. Som rád, že to máme za sebou, ale zároveň viem, čoho sa vyvarovať pri ďalšom nahrávaní, takže chcem veriť, že nás to opäť posunie trošku ďalej, ľudsky aj hudobne.

V čom sú hlavné rozdiely oproti vašej predchádzajúcej tvorbe?

Gargamel: Ja by som povedal, že v tom, že každý z nás mal konkrétnejšiu predstavu o tom, čo presne chce urobiť na tom albume a ako to urobí. Taktiež sme mali o dosť lepšiu prípravu ako na predošlé albumy.

Vďaka demonahrávkam, ktoré sme si spravili ako tréning. Ja som sa snažil svoju robotu urobiť zložitejšie a pestrejšie. Texty som sa snažil písať jedným štýlom, kde som vsádzal na ustálené slovné spojenia. Asi sa to aj vyplatilo alebo mi kopec ľudí klame do tváre 🙂

Had: aaa

Kubo: Maťo tlačí riffy viac k deathmetalu, ale zároveň sa stále hrá s melodickými vyhrávkami a vrství viacero gitár. Ja som stále verný jednému pedálu a primitivizmu, takže rytmika sa drží v crustových/punkových vodách, aj keď sa nebránim experimentom (v rámci mojich obmedzených možností). Gargamelov vokál je posadený oveľa nižšie. To je v skratke celé.

Ďalšou zaujímavou vecou na albume Zlo sú texty. Čo je pre vás hlavnou inšpiráciou?

Gargamel: Pre mňa bol vždy najviac inšpirujúci seriál The Simpsons. No texty na ZLO vznikli všetky tak, že som ich počul v sne, v rádiu.

adacta v brazilii

Brazílske turné

Kapela si taktiež stihla strihnúť turné po Brazílii. Ako to celé vzniklo?

Had: Mal som tam kontakty z predošlého výletu. Tak som ich využil. Dať dokopy turné v Južnej Amerike nie je sranda, ale paradoxne je to stále ľahšie než v Európe.

Kubo: Do prípravy som nebol zapojený, zato počas realizácie som si vypil svoje.

Vedeli by ste pomenovať nejaké rozdiely v ich metalovej scéne a našej?

Had: Ich scéna plynule nadväzuje na thrash metal polovice osemdesiatych rokov. Ten vplyv je silno cítiť dodnes, presakuje aj do hardcore/punku. Z ľudskej stránky je oveľa súdržnejšia. Kapely sa navzájom podporujú, na organizovaní koncertov sa častejšie než jednotlivci podieľajú celé kolektívy. Keď tam príde zahraničná kapela, miestni si to vážia a ostávajú v kontakte aj dlho po jej odchode. Iný svet. Inšpiratívny.

Kubo: Naše turné organizovali ľudia z punk/HC/crust scény, ale ako už bolo uvedené vyššie, Brazílci to majú dosť prepojené, takže sme hrali aj s metalovými kapelami. Metal a punk sú tam v podstate jedna a tá istá scéna. Kapely majú horšie vybavenie (sociálne rozdiely sú tam väčšie, a teda aj väčšie rozdiely medzi chudobnými a bohatými), ľudia sú tam milší a spontánnejší, ale to je asi aj preto, že Európania sú pre nich relatívne exotickí.

Pocity z exotiky

A čo po cestovateľskej stránke? Zaujala vás Brazília?

Gargamel: Ja som sa stále bál, že ma niekto zabije alebo, že dostanem AIDS 🙂

Had: Ja som sa bál, že sa mi nepodarí chytiť AIDS. Už druhýkrát 🙂

Kubo: Rozhodne, obrovská krajina, videli sme strašne málo. Zásadné postrehy zo Sao Paulo: obrovské množstvo bezdomovcov, každý dom (rodinný aj činžiak) je ako malá pevnosť (vysoké 3 – 4 m ploty, strážna služba, kamery), všade sú výškové budovy.

Z každého miesta je celý horizont ohraničený zo všetkých strán mrakodrapmi alebo 20 – 30 poschodovými bytovkami. Málo zelene. Mám rád veľkomestá a na prvý pohľad je to fascinujúce, ale po týždni ťa ide jebnúť. Napriek tomu to bolo fajn a plánujeme sa vrátiť.

Kde všade budeme môcť vidieť Adactu naživo?

Gargamel:  Najbližšie nás čaká Family Fest, potom Ješterice Fest v Banskej Štiavnici. Všetky informácie o koncertoch pravidelne dávame na facebook. Takže ho stačí sledovať (smajlík)

Had: Všade, kam nás zavolajú. Čokoľvek sem napíšem bude o pár mesiacov irelevantné.

Minulosť-prítomnosť 

Adacta funguje už pár rokov. Ako spomínate na vaše hudobné začiatky?

Had: Doznievali odporné deväťdesiate roky a bol problém zohnať ľudí s dostatočným talentom (áno, aj na takú retardovanú hudbu, akú hráme) alebo odhodlaním na pôsobenie v kapele. Žiadne staré zlaté časy. 90 percent všetkého, čo som vtedy robil, hudobne ale aj ľudsky, by som robil úplne inak. Čo už.

Kubo: 20 rokov dozadu bola iná doba. Internet a mobily takmer neboli alebo boli v plienkach, nebolo kde hrávať a stále ti niekto hádzal polená pod nohy. Dnes je to lepšie, ale je fajn, že sme to prežili. Na bubny som necvičil, lebo “punk”. Dnes necvičím, lebo nemám čas. To je zásadný rozdiel.

Hudobná scéna

 V čom vidíte najväčšie zmeny v hudobnej scéne za tie roky?

Gargamel: Nie je ďalšia generácia crusterov. Alebo teda žiadnych pod 20 rokov nestretávam. Občas na festivaloch, ale inak je to pomaly vymretý kmeň.

Had: Videli sme vzostup a pád moshu spojeného so straight edge, skinheadského punku. Teraz dominuje thrash. Crust postupne odhníva a mizne.

Kubo: Viď vyššie. Je viacero miest, kde sa dá hrať, lepšie technické vybavenie, ale na druhej strane je príliš veľa kapiel (hlavne tých slabých) a príliš veľa koncertov (hlavne tých nudných), plus ľudia majú celkovo viac možností, ako tráviť čas.

Toto všetko vedie k situácii, keď klesla návštevnosť na koncertoch, napr. oproti roku 2000. Plus samozrejme nehráme populárny žáner ani melodickú hudbu, ale to je naše rozhodnutie, takže nesťažujem sa, len konštatujem.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti krásne za rozhovor a zároveň by som vás rád poprosil o odkaz pre našich fanúšikov. (smajlík)

Gargamel: Ďakujeme za rozhovor. Sledujte náš facebook kvôli novinkám. Keď sa vám niečo od nás páči, podporte nás a my Vám za to nahráme tie dva split albumy 🙂

Had: Každý jeden človek, čo nám napíše správu cca v zmysle “Som fanúšikom Metalmania-Magazínu”, dostane od nás malý darček.

Kubo: Nevoľte Kotlebu 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/adactaband/
https://adactaband.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *