Adacta – Zlo

adacta zlo coverNiekoľkokrát som to už spomenul, hudba má schopnosť spájať ľudí. Zároveň má ale aj možnosť spájať a kombinovať rôzne žánre a tak vytvoriť žáner nový.

Dobrým príkladom je crust. A prečo práve spomínam túto kombináciu metalu a punku? Áno, hádate správne, jedná sa o žáner, ktorý si osvojila kapela Adacta. Ich najnovší album pomenovaný Zlo sa dostal ku mne na recenzovanie.

Odštartuje ho intro s akým som sa ešte nestretol – odkaz na SNP. Veľmi zaujímavý krok a určite zaň patrí palec hore. Potom to všetko vypukne. Ťažoba ako prvý plnohodnotný song, v ktorom kapela predstaví celý svoj arzenál.

Tvrdosť metalovej hudby a rýchlosť punku – crust v pravom slova zmysle. Razancia, energia, agresia, to všetko reprezentuje album Zlo, zároveň vytvára silný autorský rukopis skupiny nesúci sa celou nahrávkou.

Chybička krásy

Avšak musím spomenúť aj jedno negatívum celej nahrávky. Neviem či to bol zámer, alebo iba ja som fajnový, ale spev dosť výrazne zanikal. Nakoľko sa ale jedná o jedinú vážnejšiu výhradu, Zlo musím hodnotiť napriek tomuto neduhu pozitívne.

Energia priam srší z každej jednej z 10 plnohodnotných (11. je intro) piesní. Na svoje si prídu takmer všetci – metalisti a taktiež punkeri.

Miest kde sa aspoň nachvíľu spomalí, aby sme si mohli vydýchnuť je ako šafránu. Rýchle bicie nemilosrdne udávajú tempo, aby potom v kombinácii so všetko drviacimi riffmi rozhýbali každé jedno telo. Na koncertoch musia skladby fungovať na výbornú.

Melodické pasáže

Osobne ma potom aj dosť príjemne prekvapilo väčšie množstvo melodických pasáží, ktoré potom vytvárajú akúsi protiváhu a poskytujú aspoň malú nádej oproti pochmúrnemu zvyšku. Čím sa dostávam k ďalšiemu pozitívu.

Celý album dýcha jedinečnou, krásne temnou atmosférou, akú sa nepodarí dosiahnuť ani viacerým  doom/gothic skupinám. Takže ďalší palec hore. No a samozrejme, ďalší ide hore za texty v slovenčine, tam tiež nie je o čom.

Suma sumárom

Adacta si s albumom Zlo pripravili pre všetkých riadnu bombu. Teda nech to upresním, riadnu bombu kvalitnej muziky. Pre všetkých, čo majú v obľube crust a podobné záležitosti povinnosť, pre ostatných veľká šanca nájsť si novú lásku.

Lineup:

  • Gargamel – spev
  • Martin Hades – Gitara, vokály
  • Potkan – Basa
  • Kubo – bicie

Tracklist:

  1. 29.08.1944
  2. Ťažoba
  3. Zabudol som odpúšťať
  4. Väzenie
  5. Panteón
  6. Zlo
  7. Derniéra
  8. Kliatba
  9. Pri zmysloch
  10. Obeta
  11. Do zeme

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Samovydanie CD verzia, LP Papagajuv hlasatel records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/adactaband/
https://adactaband.bandcamp.com/album/zlo
http://bandzone.cz/adacta/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *