Crom (Orkrist) – ,,Nenazývajme to ako comeback alebo zmŕtvychvstanie”

Orkrist 2018Aj keď od posledného koncertu bratislavských melodických dark/doom metalistov Orkrist ubehlo približne 14 rokov z myslí fanúšikov sa nevytratili. Stále mnohí dúfali v ich comeback. Pred niekoľkými dňami boli mnohí z nich príjemne prekvapení, keď sa dozvedeli že kapela 22. decembra tohto roku vystúpi po dlhej predlhej dobe v bratislavskom Randali. O tom ako k tomu ,,zmŕtvychvstaniu“ došlo, či bude aj nejaký ten album a zaujímavosti z minulosti kapely sa dozviete z nasledujúceho rozhovoru s tým najpovolanejším človekom – leaderom Petrom Gaalom, známym aj ako Crom.

Zdravím Crom. Pred cca týždňom mnohých metalistov na Slovensku prekvapila info, že chystáte po dlhej predlhej dobe koncert s Orkristom, konkrétne 22. decembra v bratislavskom Randali. Ako vlastne k tomu došlo?

Crom: Ahoj. Áno, oficiálna informácia o koncerte je pomerne čerstvá, aj keď príprava už nejaký čas trvá. Minulý rok sme si spolu sadli a padla otázka, či nás to neláka znovu si zahrať. Padlo to s tým, že by to nemala byť iniciatíva jednotlivca, ale museli by to tak chcieť všetci.

A tak sa aj stalo. Chvíľu síce trvalo, kým sme sa zorganizovali a začali skúšať, ale od februára/marca tohto roku sa pravidelne snažíme. Koncert 22.12 by mal byť toho výsledkom.

Prečo až teraz? Nebolo to možné skôr? Btw: ak mám správne info aj P. Beťko sa raz Vás pokúsil ukecať aspoň na spomienkové vystúpenie na jednom z ročníkov festivalu Gothoom.

Crom: Všetko má svoju postupnosť. Ak hrať, tak je potrebná nejaká príprava a dostať to do formy, ktorá bude môcť byť prezentovaná verejnosti. Má to svoj zmysel a ešte potrebujeme čas. Skúšame aj nové skladby, ktoré by sme chceli tiež zahrať a tam trvá nácvik dlhšie ako oprášenie starých vecí.

Okrem toho, decembrový dátum je pre nás symbolický – mávali sme vtedy sériu koncertov s kamošmi z Ethereal Pandemonium a Galadriel pod názvom “Winter Solstice Eve”. Gothoom sme neodmietli, ale nebol ešte správny čas.

Zostava

Koho každého uvidíme v zostave?

Crom: Posledne známu a zohratú zostavu: Pyros na bicích, Khayo gitara, Lhydia spev plus flauta a ja klávesy. Nechcel som robiť žiadne zmeny. Povedal som, že do toho pôjdem iba v tejto zostave a ak bude chcieť každý.

Sme kamoši, rozumieme si a v inej zostave by to nebolo ono. Síce pokročil nejaký čas (14 rokov od posledného koncertu), ktorý neoklameme, ale pokúsime sa a uvidíme.

Nebol problém presvedčiť členov aby išli do toho?

Crom: Nie. O presviedčaní to ani byť nemalo. Ako som písal ak, tak to mala byť spoločná vôľa. Padlo to ako otázka pri pive a postoj sme mali všetci rovnaký. Chýbalo nám to, aj keď vieme, že už tomu nevieme venovať toľko času a energie ako za čias nášho aktívneho hrania.

Predsa, čas pokročil a máme iné životné priority a povinnosti. Ale sme radi, že si popri nich nájdeme čas raz za týždeň/dva skúšať a postupne sa to zlepšuje. Za seba viem povedať, že najväčšia motivácia sú pozitívne reakcie od ľudí aj po rokoch nášho aktívneho pôsobenia a želanie si comebacku. Ako úplný comeback to nevnímam, ale radi by sme potešili tých, ktorí si tak želajú.

Ďalšie akvitiy?

V úvode si spomínal aj nové skladby, Čiže znamená to že v budúcnosti by bol teoreticky možný aj nejaký comebackový album?

Crom: No, nahromadilo sa zopár skladieb, z ktorých by mohli dať dokopy ešte jeden album. Uvidíme. So skladaním to nie je ľahké – ťažko sa skladá, keď sú tlaky na nové veci a vývin skupiny.

V našom prípade sú momentálne očakávania na novú tvorbu nulové, ľudia sa tešia hlavne na staré veci. Ale rád by som to okorenil novými a pokiaľ budú možnosti ich nahrať, prečo nie. Má to však tiež svoj čas.

Ale každopádne ďalšie aktivity Orkrist po tomto koncerte nie sú vylúčené.

Crom: Nie je to jeden koncert… ale zase nechceme sa dostať ani tam, kde sme boli svojho času, čo dnes logisticky a popri iných životných prioritách ani nie je možné. Ak bude možnosť s odstupom času si zahrať, bude o to záujem a podarí sa možno nejaká nahrávka, vieme si to predstaviť.

Nechajme sa prekvapiť, ale ako som písal, nenazývajme to ako comeback alebo zmŕtvychvstanie. Skúsme zostať pri tom, že bude koncert pre ľudí, ktorých to poteší a ktorí na nás nezabudli.

Orkrist Baner 2018

Začiatky

Ako si spomínaš na svoje hudobné začiatky?

Crom: Hudba ma vždy držala a vždy som mal túžbu vytvoriť niečo vlastné. Hrať som nevedel na žiadny nástroj (stále neviem 😉 ), ale povedal som si, že z dostupných možností budú klávesy asi najschodnejší nástroj.

Stláčať klávesy mi pripadalo celkom jednoduché a okrem toho majú klávesy širokú škálu zvukov, možností nahrávania atď. Tak som si jedného dňa kúpil klávesy a začal. Prešiel viacerými lokálnymi skupinami, kde ma skúsenejší hudobníci čo-to naučili.

Keď som videl niektorých hrať, bolo mi do plaču a závidel im. Ale hudba nie je len o technike. Tá naša je veľmi jednoduchá, ale som vďačný, že si našla si svojich fanúšikov. Ináč by sme sa dnes asi ani nebavili.

Po viacerých skupinách, z ktorých nič dlhodobejšie nevydržalo, som pozliepal tú našu, a som rád, že to s ňou vyšlo. Že sme si ako kamoši sadli a že to, čo hráme, hráme radi.

Kultové albumy

Vaše oba albumy Reginae Mysterium (2002), Grond (2003) získali priam kultový status na našej scéne a ak sa nemýlim s kapelou ste mali aj mnoho koncertov v zahraničí. Čím ste podľa teba tak zaujali?

Crom: V danom čase sme boli trochu iní ako to, čo ponúkala vtedajšia scéna. Keď sme sa objavili na death metalovom koncerte a ľudia zrazu počuli ženský spev, flautu, alebo sme si uprostred koncertu dovolili zahrať stredovekú skladbu bez gitár, bolo to skrátka niečo iné.

Dokázali sme k metalu pritiahnuť aj ľudí, ktorým metal nič nehovoril. Ale bol za tým aj veľký kus práce. Museli sme aktívne koncertovať a koncertov sme mali oproti iným bratislavským skupinám kvantum.

Chodili sme do rôznych kútov, nikdy sme nemali prehnané nároky, neviem o tom, že by som svojho času nejaký koncert odmietol. Naopak, ako organizátor koncertov svojho času som vedel pozvania iných skupín opätovať a tým pádom mal väčšie možnosti, ale opäť … veľa práce a neúnavnosti za tým

Jednou z prvých skladieb čo som od vás ja osobne počul bola Dreams of life beyond my share beloved, cover Prievanu v peňaženke od Teamu (dokonca som si myslel, že je to nejaký zahraničný originál z ktorého vznikol Prievan 🙂 ) Ako vlastne došlo k vzniku tej skladby.

Crom: Páčia sa mi staré slovenské veci, ako Team a Elán. Prievan je vynikajúca skladba a odkedy som počúval hudbu v štýle Nightwish, vedel som, že túto skladbu chcem raz prerobiť do takej podoby.

Proste mi tak vždy znela v hlave a podarila sa. Keď sme s ňou začínali na koncertoch, malo to svoje čaro – pozerať sa na prekvapené výrazy ľudí “Túto skladbu poznám, ale neviem si spomenúť čo to je” a po chvíli im docvaklo a úsmevne reagovali.

Koniec kapely

Otázka na telo: Čo sa vlastne stalo, že po tom albume Grond ste to zabalili?

Crom: Prišla iná životná fáza, iné priority a nedalo sa už venovať naplno hudbe. Vtedy som jej investoval 200 percent svojich možností a po škole ako nezamestnaný, bez záväzkov, som si to mohol dovoliť.

Ale bolo jasné, že nie navždy. A prišiel čas, kedy sa zmenili životy všetkým z nás a tak to nejako vyšlo. Na druhej strane boli na nás tlaky a očakávania pokračovať, koncertovať, tvoriť  a pod tlakom nevznikne nič dobré ako keď je to spontánne.

Dalo sa to posunúť vyššie, na úkor kvality a brať to viac ako business, alebo skončiť.Tak sme v najlepšom skončili. Aj dnes si myslím, že to bolo správne. Okrem toho, poniektorí máme rodiny, čo je niečo cennejšie ako len sa venovať hudbe.

Čiže nebola možnosť spojiť kapelu s inými prioritami?

Crom: Nedalo by sa tomu venovať naplno. A prišli nám do cesty životné udalosti/zmeny, kde nám gitaristu odvialo do Anglicka, speváčku do Čiech, čo už logisticky nemohlo fungovať. Ale pozitívne je, že sme na seba nezabudli, na hudbu nezanevreli a že nás dnes baví spolu si zahrať.

Po ére Orkrist

Ty si po konci Orkrist bol nejak hudobne aktívny?

Crom: Nie, vôbec. Napriek tomu, že som svojho času hrával naraz vo viacerých skupinách, s rozbehnutím Orkristu som postupne všetko obmedzil a venoval sa len jemu.

Dlho som s hudobným nástrojom v kontakte nebol vôbec, až posledné možno 2 roky sa snažím si doma trochu brnkať a popri tom nejako vznikli aj nové skladby, ktoré pozostávajú ako zo starých odložených nápadov, tak aj nových a až teraz boli skompletizované. Pyros (bicie) a Lhydia (spev) boli po nejaký čas ešte členmi iných zoskupení.

A nechýbalo ti to aktívne hranie?

Crom: Nebol na to jednoducho čas a život som venoval naplno iným aktivitám – práca, rodina, bývanie. Byť na pódiu pred ľuďmi, ktorí prišli kvôli tebe a vidieť pozitívne reakcie je jeden z najkrajších pocitov, ktorý možno zažiť. A ten chýbať samozrejme môže, ale som vďačný za to, že vôbec bol svojho času. Tie spomienky sa vymazať nedajú

Sleduješ domácu metalovú scénu?

Crom: Pravdupovediac nie. Nie som v kontakte so skupinami, neorganizujem koncerty a keď z tohto prostredia človek vypadne, má už menší prehľad.

Evidujem len, že niektoré skupiny z našich čias stále hrávajú (Galadriel, Depresy, Lunatic Gods), iné nie (Ethereal Pandemonium, Morgain, Inner Fear), niektoré mali svoje comebacky (Ravenarium), ale kvalitu a súčasnú scénu posúdiť neviem.

Určite mi vypadlo viac skupín, ktoré mohli medzitým vzniknúť a ukázať sa. Sledujem viacmenej na youtube skôr zahraničné zoskupenia z mojich čias (Amorphis, Therion, Nightwish, Moonspell, Cradle Of Filth, …), ale skôr ma oslovujú videá z koncertov, kde odznievajú ich staré veci ako tie nové.

V nových už toho veľa zaujímavého neevidujem, ale občas sa niečo nájde. Aj keď skôr novšie zoskupenia. Zaujali ma napr. SHYLMAGOGHNAR – Transience, alebo INSOMNIUM – While we sleep

Ok tak toto bola posledná otázka, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako je u mňa zvykom poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Crom: Nemáš začo. Ja ďakujem za tvoj záujem a čas. Odkaz ?

Ak ste nás radi svojho času počúvali, radi vás uvidíme na koncerte 22.12. Snáď nám táto udalosť vyjde a spríjemníme vám večer.

Pozdravujem za celú skupinu

Youtube ukážky:

Linky:
https://www.facebook.com/groups/216877845007585/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *