Redouane Aouamer (Lelahell) – ,,Každá naša nahrávka je koncepčne spojená s postavou Abderrahmana.”

Redouane LelahellV marci slovenské vydavateľstvo Metal Age oznámilo uzavretie zmluvy, s tak trochu exotickou kapelou, alžírskym death metalovým zoskupením Lelahell. Pod jeho hlavičkou vydali 15. júna nový album Alif, v ktorom rozvíjajú príbeh hrdinu Abderrahmana. Slovenskí fanúšici sa s touto formáciou mohli stretnúť v roku 2013, keď sa zastavili v mestách, ako Bratislava, Trenčín, Liptovský Mikuláš. Kto chce vedieť viac, tak si môže prečítať nasledujúci rozhovor s frontmanom Redouanom Aouamerom.

Ahoj. Kapela Lelahell prednedávnom vydala album Alif. Na úvod sa ťa spýtam, ako vyzeral proces jeho vniku?

Redouane Aouamer: Proces vzniku zahŕňal hlavne prácu na gitarových riffoch a na rytmike, aby sme to všetko dobre skombinovali, do čo najlepšieho výsledku. Začali sme v roku 2015, ale v dôsledku problémov s rukou (zápal šľachy) som nebol schopný hrať na gitare takmer rok. Na jar roku 2016 som sa konečne zotavil a začal poriadne pracovať na albume. Trvalo približne tri mesiace, kým sme dokončili všetky piesne.

Naším cieľom bolo priniesť niečo ešte viac atraktívnejšie ako bol náš prvý album a to je aj dôvod, prečo sme sa tak zamerali na zmeny tempa, a štruktúr piesní. CD bolo následne nahraté v mojom štúdiu (Fermata) a zmixované v Hertz Studio (Vader, Behemoth, Decapitated, Hate).

Na albume s vami spolupracovalo viacero zaujímavých osobností, vrátane slávneho bubeníka Hannesa Grossmanna. Ako vznikla táto spolupráca, prípadne mohol by si o nej povedať niečo viac?

Redouane Aouamer: Ešte pred samotným začiatkom nahrávania som hľadal bubeníka, pričom som kontaktoval viacerých. Avšak Hannes ma zaujal najviac zo všetkých, nakoľko je veľký talent a profesionál, a navyše má niečo, čo veľa dnešných bubeníkov nemá. Je ochotný ísť do umeleckého rizika.

Zo začiatku sme spolupracovali cez internet, ale napokon som sa rozhodol navštíviť ho v Nemecku v jeho štúdiu (Mordor sound studio), aby sme bicie nahrali spoločne a musím povedať, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie. Hannes je skvelý človek. Všetko išlo tak, ako malo, čo je možné počuť!

Ako by si popísal album ľuďom, ktorí nikdy neprišli do kontaktu s vašou hudbou?

Redouane Aouamer: Alif je prvé písmeno arabskej abecedy. V arabskej kaligrafii sme ho použili, ako odkaz, pretože tento album by mal byť hlavným odkazom na naše nasledujúce nahrávky. Hudba je tvrdá a zároveň melodická, fanúšikovia sa môžu tešiť na nový zvuk death metalu – alžírsky death metal!

Sú nejaké výrazné rozdiely oproti vašim predchádzajúcim albumom?

Redouane Aouamer: Alif je technickejší a melodickejší. Zároveň je lepšia aj samotná produkcia a viac definuje zvuk kapely.

Taktiež ma veľmi zaujali texty. Mohol by si povedať niečo viac o koncepte v nich ukrytom?

Redouane Aouamer: Každá naša nahrávka je koncepčne spojená s postavou Abderrahmana. Momentálne sme sa zamerali na jeho ďalší vývoj – nová kapitola v jeho knihe. V textoch na našom prvom EP Al Intihar je Abderrahmane unavený zo svojho života plného obmedzení, a tak spácha samovraždu.

Na našom debutovom albume Al Insane…the (Re)Birth of Abderrahmane sa zaoberáme jeho znovuzrodením. Alif je potom o jeho prvých krokoch v novom živote a je ako dieťa, ktoré sa učí hovoriť, chodiť, o svete okolo. Avšak ten je plný nepriateľov a nebezpečenstiev, a tak sa náš hrdina musí pred nimi chrániť.

Mohol by si povedať niečo viac o grafickej stránke albumu?

Redouane Aouamer: O cover sa postaral nemecký umelec Björn Gooßes of Killustrations (Dew scented, Aborted, Sodom,…). Hneď, ako sme sa s ním skontaktovali, tak vedel, že sa bude jednať o niečo výnimočné. Rozoberal som s ním vyššie spomenutý koncept, ktorý mal pretaviť do kresby.

Prišiel s návrhom, ako Abderrahman sedí na púšti a kreslí okolo seba kruh z krvi, aby sa ochránil pred nebezpečenstvom. Myslím si, že sa Björnovi skutočne podarilo vytvoriť niečo jedinečné, a tak sme jeho kresbu použili, ako cover albumu.

Lelahell band

A čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Redouane Aouamer: Lelahell odohrali už dosť veľa koncertov v Európe – 2 mini turné a tri veľké tour. Od roku 2012 sme hrali v 15 krajinách, pričom sa v najbližšej dobe toto číslo ešte zvýši. Taktiež nás 18. augusta čaká slávnostný krst albumu v Alžírsku, vo veľkom parku nazvanom Dounia parc.

V novembri nás čaká dvojtýždňové turné po Európe – začíname v Španielsku a nasleduje Francúzsko, Taliansko, Slovinsko, Poľsko, Česko, Slovensko (ešte nepotvrdené), a Maďarsko.

Je možné, že by ste zavítali aj na Slovensko?

Redouane Aouamer: V roku 2013 počas nášho prvého európskeho turné sme u vás odohrali tri koncerty – v Bratislave, Trenčíne a Liptovskom Mikuláši. Najviac by som potom vypichol koncert v Boogie bare v Trenčíne, kde sme hrali so skupinou Mysterious Eclipse.

Skutočne super večer! V Mikuláši sme odohrali úplne prvý koncert v Adventure Music Club. Ako som už povedal, v novembri by sme sa mali zastaviť aj na Slovensku (konkrétne 9.11), avšak ešte čakáme na oficiálne potvrdenie.

Ako začala spolupráca Metal Age Production?

Redouane Aouamer: Keď som kontaktoval Petra z Metal Age, tak bol okamžite rozhodnutý vydať náš album. Vo vydavateľstve pracujú veľmi seriózni ľudia, ktorí sa snažia pomôcť metalovej scéne. Mám voči ním obrovský rešpekt, pretože už 25 rokov podporujú underground.

Povedz niečo o metalovej scéne v Alžírsku?

Redouane Aouamer: Naša scéna existuje od 90. rokov. Nie je taká veľká ako by si mohol niekto predstaviť, ale existuje už viac ako dve dekády a máme tu viacero skvelých kapiel. Situácia sa hlavne zlepšila za posledné dva roky – vzniklo viacero kapiel, bolo vydaných mnoho albumov, a taktiež odohratých veľa koncertov. Sám som zvedavý, čo prinesie budúcnosť.

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo kapelu?

Redouane Aouamer: Bubeník je steward, basák je manažér ľudských zdrojov v automobilovej spoločnosti a ja riadim firmu, ktorá zapožičiava zvukovú techniku, osvetlenie….

Tak, to bola posledná otázka, ďakujem ti krásne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Redouane Aouamer: Podporujte Lelahell alebo zomrite!!! 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
http://lelahell.com/
https://www.facebook.com/Lelahell/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *