Lelahell – Alif

Lelahell Alif coverZas a znova sa musím k niečomu chlapsky priznať. Napriek nepochybne bohatej a zaujímavej histórii, som ešte nikdy neprišiel do kontaktu s nejakým umeleckým dielom z Alžírska.

Teda až do dnešných dní, pretože v týchto horúcich letných poobediach sa ku mne dostal album Alif vydaný pod hlavičkou slovenských Metal Age Productions od kapely Lelahell (resp. one man bandu) pochádzajúcej z tejto severoafrickej krajiny.

Arabský death metal

Hneď prvé tóny otváracieho kúsku Paramnesia sú jasným dôkazom, že poriadne kvalitný metal sa hrá aj v krajinách, ktoré nemáme až tak späté s týmto hudobným žánrom. Tak premyslený, inštrumentálne vyspelý death metal s nádychom tradičnej kultúry sa hrá skutočne málokde.

Redouane nám ako hlavný mozog kapely forsírujé skvelé gitarové riffy, dych berúce sóla, pri nahrávaní si dokonca zabrnkal aj na base, aby to doplnil aj o svoj vokál pohybujúci sa raz v pekelných hĺbkach, aby sa inokedy vyšvihol do výšin screamingu. Mimochodom, jedná sa o dosť významnú osobu alžírskej metalovej scény.

V ničom však za ním nezaostáva ani v našich končinách známejší Hannes Grossmann so svojimi bubnami, ktoré láskajú naše zvukovody s dostatočne vysokou frekvenciou. 🙂 V konečnom dôsledku tak máme možnosť počuť 10 veľmi kvalitných kúskov predstavujúcich žáner technický death metal v tom najlepšom možnom svetle.

Tradičná kultúra

Plus ako bonus už spomínaný vplyv tradičnej kultúry. Nech to ale uvediem na správnu mieru, neočakávajte niečo na štýl folk metalu, keď sa táto tradičná hudba na nás vyvalí po takmer každom riffe a pod. Nie, tu sa drží skôr v úzadí, občas vyjde trošičku viac do popredia, a krásne dotvára atmosféru príbehu.

Apropo, textový koncept držaný vo všetkých albumoch kapely – príbeh Abderrahmana je tiež viac než zaujímavý, a nakoľko sú texty v angličtine, stáva sa dostupný širším masám.

Čo na záver?

Technický death metal z Alžírska možno znie exotickejšie, to však nie je žiaden dôvod, aby mu každý nedal šancu. Nesmierna kvalita natlačená doslova do každej sekundy skombinovaná s nádychom tradície robí z album Alif čistý klenot. A to nielen vo svojom žánri.

Lineup:

  • Redouane Aouameur-  gitara, basa, spev

Hostia:

  • Hannes Grossmann – bicie

Tracklist:

  1. Paramnesia
  2. Ignis Fatuus
  3. Thou Shalt Not Kill
  4. Ribat Essalam
  5. Adam the First
  6. The Fifth
  7. Insiraf/Martyr
  8. Litham (The Reach of the Kal Asuf)
  9. Parasits
  10. Impunity of the Mutants

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Metal Age Productions

Youtube ukážka:

Linky:
http://lelahell.com/
https://www.facebook.com/Lelahell/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *