Exorcizphobia – About Us Without Us

Exorcizphobia About Us Without Us coverTreba si na to jednoducho zvyknúť, vo svete už máločo býva tak, ako to bolo predtým. Rovnaký fakt platí aj pre svet hudby, tej tvrdšej nevynímajúc. Miešanie žánrov, ktoré bolo pred pár rokmi nie až tak bežným javom dnes už nepatrí medzi rarity. Dokonca sme tomu dali ušľachtilý názov- crossover.  To je presne slovo, ktoré vystihuje aj najnovší album formácie Exorcizphobia – About Us Without Us.

Stratiť sa dá aj na začiatku, aspoň to evokuje názov úvodnej piesne Lost Again. Kto však určite nie je stratený je samotná kapela, ktorá od úvodných tónov dokazuje, že je v skvelej forme. Energický a svižný mix thrash metalu s hardcore, doplnený o takmer punkové tempo a nespútanosť + ďalšie náznaky iných žánrov nenechá nikoho chladným a rozhýbe aj tie najstuhnutejšie časti ľudského tela.

V princípe sa jedná o veľmi pohodovú, s neskutočným nadhľadom odohratú muziku. Tento fakt je zrejme najviac badateľný pri mnohých (a zároveň aj skvelých) melodických pasážach, teda hlavne gitarových sólach. Žiadne hranie na efekt, žiadna prvoplánovosť. Jednoducho kombinácia hráčskeho umenia, skladateľského talentu a citu.

Všetko je tak ako má byť, prirodzene, bez pocitov nejakého násilného tlačenia na pílu. A že to funguje výborne, na to môžete vziať jed. 🙂 Ak ste odolali suicidálnym sklonom, tak sa môžeme posunúť k ďalšej skladbe a….. zistíme, že sa odohráva opäť podľa vyššie uvedeného vzorca, avšak ako jedinečný a originálny kúsok. V princípe môžem povedať, že rýchlosť a energia sú typické pre 8 z 9 songov (kto preráta na percentá dostane sa do finále matematickej súťaže Klokan).

Jedinou výnimkou je protirečenie známemu porekadlu, že čas všetko vylieči. Times Does Not Heal ako veľmi podarená balada, ktorá by sa nestratila ani na albumoch heavy metalových legiend 80. rokov. Určite však veľmi príjemné, kvalitné spestrenie.

Ak by som to mal skrátiť, opäť sa jedná o ten typ albumu, kde je ťažké niečo vytknúť. Hudobne to šliape na 110%, príval nespútanosti na nás čaká na každom rohu, rovnako je veľmi dobrý aj vokálny výkon v podaní Tomáša. K absolútnej dokonalosti mi tam však niečo chýba, hoci to neviem vyjadriť slovami. To je však len môj problém a opäť raz musíme poďakovať za ďalší nesmierne kvalitný album, ktorý vznikol v Česko-Slovensku.

Lienup:

  • Tomáš Skořepa – gitara, spev
  • Ondra Šíma – gitara
  • Jan Erben – basa
  • Filip Kudrna – bicie

Hostia:

  • Jaroslav Chvoj – Basa (6. skladba)

Tracklist:

  1. Lost Again
  2. Planet – Penitentiary
  3. Relationshit
  4. Gypsy Rock´n´Roller
  5. Beggars of Today
  6. Times Does Not Heal
  7. About Us Without Us
  8. Just One Shot
  9. The Rats in the Wall

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

 Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/EXORCIZPHOBIA/
http://bandzone.cz/exorcizphobia
https://exorcizphobia.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *