Ulderico, Pompeo (Verano’s Dogs) – ,,Možno sme boli v minulom živote psy a takto sme s k tomu aspoň vrátili hudobne”

Verano's Dogs 2018Verano’s Dogs sú zaujímavým  zjavom talianskej scény. Nie je to ani tak žánrom (death/gridcore), ale napríklad textami debutového albumu Summoning the Hounds a aj samotným názvom. Ide síce o taliansku kapelu, no sú tak trochu spojení aj so Slovenskom. Jednak vďaka vydavateľstvu Metal Age, no svojím spôsobom taktiež aj s bývalým bubeníkom Curzom. Ten sa pred pár mesiacmi presťahoval do nášho hlavného mesta. Za kapelu odpovedala dvojica basáka vokalista v jednej osobe Ulderico spolu s gitaristom Pompeom.

Zdravím Ulderico a Pompeo! Verano´s Dogs toto leto vydali svoj debutový album Summoning the Hounds. Povedzte niečo o procese jeho vzniku?

Išlo o dosť dlhý proces, pretože už od začiatku existencie našej skupiny sme mali viacero zmien v zostave. Niektoré piesne boli napísané ešte staršími členmi, a tak sme ich nahrali nanovo s menšími úpravami pred samotným nahrávaním.

Piesne ako Mind Necropolis, The Rising of the Necrotic Hound a The Hound, sú najlepší reprezentanti toho, akou cestou by sme sa chceli uberať a tak ich aj na koncertoch hrávame ako posledné. Ale inak, náš nahrávací proces je úplne normálny. Niekto príde na skúšku s množstvom riffov a potom nasleduje hádka a boj na život a na smrť. 🙂

Ako by ste ho popísali fanúšikom, ktorí sa nikdy nestretli s vašou hudbou?

Povedal by som, že sa jedná o grindcore hraný fanúšikmi death metalu, alebo o death metal hraný maniakmi do grindcoru.

Názov

Osobne ma taktiež zaujal textový koncept a v podstate aj názov kapely, ktorý je spojený so psou mytológiou. Povedzte niečo viac?

Náš názov je spojený s cintorínom Verano. Síce nie najväčším, ale najikonickejším cintorínom v Ríme.

Rozhodli sme sa pre spojenie psov s týmto miestom, pretože v mnohých kultúrach sa jedná o zviera spojené so smrťou – napr. v gréckej alebo egyptskej. Pri písaní textov pre album nám stále behala daná téma po rozume, vrátane psov v najrôznejšej literatúre. V konečnom dôsledku sú tak všetky texty zamerané na túto tému, aj keď sa nejedná o koncepčný album.

Prečo ste sa rozhodli práve pre túto tému?

Možno sme boli v minulom živote psy a takto sme s k tomu aspoň vrátili hudobne 🙂 Ale nie, v podstate sme to neplánovali a ďalšia nahrávka bude možno viac zameraná na reálny život a súčasné problémy.

Vzhľadom k už spomínanému konceptu sa musím opýtať, ste fanúšikmi hororov a mytológie? Predchádzalo písaniu textov nejaké štúdium kníh, odborných materiálov a pod.?

Sme obrovskí fanúšikovia hororov, hlavne tvorby Bruce Campbella, Evil Dead a Army of Darkness. Keď už bolo jasné, že naše texty budú o mytológii spojenej so psami, tak sme prečítali viacero kníh, dokonca sme sa vrátili aj k tým, ktoré sme čítali v mladšom veku napr. The Hound of the Baskervilles od Conana Doyla a Lovecraftove prvé Cthulhu Chapters.

V princípe sme ale fanúšikmi akéhokoľvek umenia spojeného s temnotou a s tým súvisiacimi ľudskými pocitmi.

Pripravované koncerty

A čo koncerty?

Momentálne máme určité problémy s našim bubeníkom, ktorý sa presťahoval do Bratislavy a tak sme museli utlmiť našu koncertnú aktivitu. Už máme aj náhradu, avšak jedná sa o zvukového inžiniera, ktorý je dosť časovo vyťažený. Najbližšie vystúpime v Bari, na juhu Talianska. Jedná sa o festival v squate s rôznymi kapelami – od hardcoru po metal. Všetky kapely sú však spojené s myšlienkou antifa a tak sme radi, že môžeme byť súčasťou takéhoto projektu.

Je možné, žeby ste navštívili aj Slovensko?

Tým, že sa náš bývalý bubeník presťahoval do Bratislavy, tak je možné, že by sme tam mohli odohrať nejaký koncert, prípadne aj inde v rámci Slovenska, tak držte palce nech to vyjde! Osobne som hral pred pár rokmi na jednom festival FFUD v Seredi a musím povedať, že to bolo skvelé, jedna z najlepších spomienok z toho turné.

Ako začala vaša spolupráca so slovenským vydavateľstvom Metal Age Productions?

Oslovili sme pár vydavateľstiev a ponuka zo Slovenska bola jednoznačne najlepšia. A musím povedať, že sme si nemohli vybrať lepšie – priateľský a profesionálny prístup presahujúci všetky očakávania.

Taliansko

Povedzte niečo o hudobnej scéne v Taliansku?

Týždeň by nestačil na jej opísanie. Ako všade sa jedná o komplexný organizmus, ktorý je ťažké charakterizovať pár slovami.

V posledných rokoch sa aj u nás objavili skupiny, ktoré sa stali známe na celom svete – napr. Fleshgod Apocalypse, a je to aj trochu pre nás prekvapujúce, pretože Taliansko je často považované krajinu tretieho sveta čo sa metalu týka.

My osobne sa cítime ako súčasť scény, ktorá nie je spojená s veľkými agentúrami, platením za hranie a hlavne nemáme problém odmietnuť hranie s nazi kapelami. Väčšina našich koncertov sa odohráva v squatoch a našťastie tu máme viacero grindcorových kapiel, ktoré majú rovnaký pohľad na vec.

Trochu osobnejšia otázka. Máte psov? 🙂

Momentálne niektorí členovia kapely majú mačky, ale psov nie 🙂 Máme ich veľmi radi, ale je nám jasné, že sa jedná o zvieratá, ktoré potrebujú veľa priestoru, a tak kým nezbohatneme a nekúpime si dom s veľkou záhradou si asi žiadneho nezaobstaráme.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti za tvoje odpovede, a zároveň by som rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov 🙂

Ďakujem ti za rozhovor. Sledujte našu stránku a taktiež Metal Age Productions, aby ste objavili ďalšie skvelé kapely!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/veranosdogs/
https://veranosdogs-map.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCPz3eV_4TeulM-mIMdvDxUQ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *