Marcel Schulz (Praise the Plague) – “Užite si náš album Antagonist”

Máte radi kvalitný depresívny blackened doom/sludge metal? Potom by Vám nemal ujsť debutový album nemeckých Praise the Plague. Kapela vznikla pred rokom a jej zakladajúcim členom je gitarista Marcel Schulz. Približne rok nato vydali pod vydavateľstvom Black Omega Recordings debutový album Antagonist. Viac už ale sám Marcel.

Nazdar. Skupina Praise the Plague pred časom vydala svoj debutový album Antagonist. Aké sú v kapele pocity, očakávania a pod.?

Marcel Schulz: Zdravím. Určite sme hrdí na to, že sa nám podarilo vydať svoj debut. Do nahrávania sme dali veľa emócii a energie, o to väčšie je však zadosťučinenie, keď človek vidí, čo je schopný vytvoriť. Zároveň sme aj viac než spokojní s tým, ako prebiehal proces nahrávania alebo tvorba grafickej stránky v závere. Taktiež sme mali aj šťastie v tom, že sme spolupracovali s Johnom z Black Omega Recordings, ktorý nám dosť pomohol s vydaním albumu – konkrétne 13. septembra. Očakávania je však dosť ťažké zadefinovať. Uvedomujeme si, že sme nová kapela, a tak chceme v prvom rade tvrdo pracovať, prezentovať našu tvorbu. Kam nás táto cesta dostane ukáže až čas.

 Mohol by si váš nový album popísať pár slovami? Čo môžu ľudia očakávať?

Marcel Schulz: Antagonist predstavuje tvrdý, temný, možno až depresívny sludge – doom metal s množstvom vplyvov dark a black metalu. Texty sú plné najhlbších pocitov o sebadeštrukcii a boji s vnútornými démonmi.

 Ako prebiehal proces jeho vzniku?

Marcel Schulz: Na začiatku bol Praise the Plague iba myšlienkou v mojej hlave, pričom všetko začalo nahrávaním inštrumentálnych piesní na album v domácom prostredí. Všetci, ktorí mali možnosť prísť do kontaktu s touto tvorbou ma presviedčali, aby som ju pustil do sveta. A tak som začal hľadať muzikantov. Proces hľadania síce zabral niekoľko mesiacov, ale môžem povedať, že som našiel tých najsprávnejších ľudí – Róbert (vokály), Benni (basa), Sascha (bicie) a Jan (gitara). Teraz sme už ako rodina. Rovnako zmýšľame, máme totožný pohľad na vec, čo nám dosť výrazne zjednodušuje skladanie hudby, grafickej stránky alebo celého konceptu. Základy sú položené a už teraz sa tešíme, čo z toho vzíde.

 Ako vyzerá proces skladania piesní vo vašej kapele? Kto je autorom hudby a textov?

Marcel Schulz: Ako som už spomínal v predchádzajúcej otázke, väčšina piesní už bola hotová už predtým, ako vznikal kapela. Ako sa zmení proces skladania v budúcnosti zatiaľ nevieme. Niekedy vznikne nejaký nápad na skúške. Väčšina myšlienok však pochádza z domu a následne ju dotiahneme do konca v štúdiu. Vzhľadom na to, že všetci máme na našu tvorbu obdobný pohľad, finálny zvuk a koncept sa nám podarí vždy nájsť dosť rýchlo, čo nám výrazne uľahčuje prácu. Texty k piesňam Anatomy of Possession, Blackening Swarm a Darkest of Seas sú napísané naším spevákom, Minatory Awons a Antagonist som zase napísal ja. Obaja máme odlišný štýl písania textov, čo však len rozširuje náš spôsob vyjadrovania myšlienok. Ako som však už povedal, všetky texty sa zaoberajú dosť osobnými témami.

 Má aj názov albumu Antagonist nejaký hlbší význam?

Marcel Schulz: Album reprezentuje viacero udalostí a zážitkov, ktoré sa nám počas života udiali a stále nám vŕtajú hlavami. Niektoré z tém sú napríklad osud, depresie, smrť, svetové problémy, úpadok. Hovoríme o protivníkovi, ktorý sa prejaví, keď kráčame cestou bolesti a utrpenia. Niečo temné vnútri, čo pomaly preberie kontrolu nad človekom.

 Mohol by si niečo povedať aj o obale albumu? Kto je jeho autorom?

Marcel Schulz: Som grafický dizajnér a nad touto tematikou som rozmýšľal dosť dlho, a skúšal som viacero nápadov, žiaden však nepasoval na 110%. Jedným z mojich obľúbených umelcov je Gustave Doré, depresívny expresionista. Vytvoril napríklad obrázok pre Danteho Inferno v 19. storočí. Tento obrázok predstavuje povstanie smrti, niečo temné, čo prichádza z priepasti, čo pasuje úplne perfektne k nášmu albumu. Jedná sa o adaptáciu antagonist vnútri, voči životu, skúsenostiam atď. Pretože nič neexistuje bez opaku.

 Taktiež som videl teaser k songu Minatory Aeons… máte v pláne nahrať nejaký videoklip?

Marcel Schulz: Áno, akurát sme vydali lyric video k piesni Blackening Swarm, ktorý je možné nájsť na youtube. Zatiaľ nemáme v pláne nahrať video k Minatory Aeons, ale to sa môže zmeniť.

 A čo koncerty? Kde vás budú môcť fanúšikovia vidieť?

Marcel Schulz: Čaká nás krst albumu na Swamp Feste v Berlíne, na čo sa veľmi tešíme. Taktiež máme zajedaných pár koncertov na tento rok – Lipsko, Drážďany a Berlín, a taktiež tvrdo makáme na tom, aby sme sa ďalší rok predstavili na niekoľkých festivaloch.

 Je možné, že by ste navštívili aj Slovensko?

Marcel Schulz: Ak sa vyskytne možnosť navštíviť Slovensko v rámci nejakého koncertu alebo rovno turné, veľmi radi prídeme! Mimochodom Bratislava je nádherná 😉

 Tak, to bola posledná otázka, ďakujem ti veľmi pekne za odpovede a zároveň môžeš zanechať nejaký odkaz našim čitateľov 🙂

Marcel Schulz: Veľká vďaka za interview a dúfam, že sa niekedy v budúcnosti uvidíme. Užite si náš album Antagonist!

Foto Marcel: www.metal-archives.com

Youtube link:

Linky:
https://www.praisetheplague.com
https://www.facebook.com/praisetheplague
https://www.praisetheplague.bandcamp.com
https://www.blackomegarecordings.bigcartel.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *