Jaroslav Rod (Blamage) – “Veskrze jsme si s materiálem hodně vyhrávali”

Jaroslav Blamage 2018Po troch rokoch českým heavy/thrasherom Blamage vyšiel nový album – Kavalérie. Do dnešných dní sa dočkal nadšených reakcií fanúšikov aj kritikov. Navyše na ňom mali aj hviezdneho hosťa – známeho gitarového virtuóza Victora Smolského. Okrem toho tento rok oslávili aj 15. výročie. Ako vznikal spomínaný album, ako kapela oslavovala, kde všade bude koncertovať a ďalšie informácie sa dozviete v rozhovore s bicmanom Jaroslavom Rodom:

Zdravím, ako sa darí kapele Blamage?

Jaroslav Rod: Ahoj. V minulém měsíci měla naše kapela naplánované dvě zásadní události. Vyšla nám nová deska  Kavalérie, na které jsme pracovali přes 3 roky.

Mimořádně pozitivní reakce od fanoušků a recenzentů nám dělají radost.  No a taky máme za sebou velký výroční koncert, který jsme se rozhodli udělat ve větším měřítku než naše obvyklé koncerty.

Jak z hlediska místa konání, mediální propagace, tak i vlastně rozpočtu. Byl to samozřejmě krok do rizika, ale naši fanoušci nás podrželi a dorazili. Podařilo se nám zaplnit malý sál v českobudějovické Gerbeře. Takže se máme moc dobře a převládá u nás pocit spokojenosti z odvedené práce.

Nový album

Ďalšia otázka bude k novinke Kavalerie. Porozprávaj niečo o tom ako vznikala?

Jaroslav Rod: S novou deskou jsme nespěchali. Řekli jsme si, že nechceme nic zbytečně uchvátat a nahrát materiál, o kterém budeme všichni přesvědčeni na 100%.

Takže jsme desku přikrášlovali a upravovali delší dobu než třeba ty předchozí. Ale určitě to za to stálo. Kdybychom desku vydali před rokem, byla by podstatně jiná a troufám si říct, že jistě ne lepší.

V čom boli najväčšie rozdiely oproti vašej predchádzajúcej tvorbe?

Jaroslav Rod: Materiál jsme připravovali systematičtěji a propracovaněji. Celou desku jsme nahráli ještě před studiem u nás ve zkušebně do předprodukce, abychom měli čas si materiál naposlouchat, zžít se s ním a případně předělat věci, které se nám nezdáli.

To jsme u předchozích desek nedělali. Dost jsme s materiálem laborovali. I když byly taky věci, které jsme vypálili ve zkušebně ze spontánní improvizace takřka na první dobrou. Například „Zeď“, nebo otvíračku „Senžen“ a poslední song „Kurvu tu nechceš“ jsme napsali v jeden den. Ale veskrze jsme si s materiálem hodně vyhrávali.

Další důležitou věcí byl fakt, že už v této sestavě hrajeme skoro 5 let a dost jsme se hudebně poznali a už víme co od sebe navzájem očekávat a jsme podstatně sehranější. To má na výsledném zvuku desky taky svůj díl. A v neposlední řadě byla změna v samotném nahrávání.

Desku jsme nahrávali u našeho kamaráda a vynikajícího muzikanta Jirky Zahradníčka. Ten nám vytvořil tak pohodovou, ale zároveň profesionální atmosféru pro nahrávání, že nahrávání byla radost. To vše se na výsledném zvuku desky zásadně podepisuje.

Hviezdny hosť Victor Smolki 

Na albume ste taktiež spolupracovali so zaujímavou osobnosťou – Victor Smolski. Ako vznikla táto spolupráca?

Jaroslav Rod: Jednoduše. Náš kytarista Tomáš Victora znal ze své dřívější kapely, kdy se s ním seznámil na evropském turné. A všem nám vyprávěl jakej je Victor frajer ve hře na kytaru a zároveň pohodovej týpek.

My mu to nechtěli věřit, tak se rozhodl mu napsat, jestli by si s námi nechtěl zahrát… A světě div se,  Victor přijel do Českých Budějovic. A protože to byla akce úspěšná, Victor přijel ještě jednou. A protože to byla opět úspěšná akce, oslovili jsme ho o sólo na desku.

A Victor sólo vymyslel a nahrál. Teď už jde jen o to, aby byla úspěšná i deska a můžeme vymyslet nějakou další spolupráci. 🙂

K piesni Království mé stihol vzniknúť zaujímavý videoklip z „nemocnice snov“. Ako vznikol celý nápad?

Jaroslav Rod: Celý nápad na klip přinesl náš zpěvák Milan. Milan píše všechny texty a většinou už přijde s vizí a konceptem příběhu, kterou daný text poskytuje a nabízí.

Když se do textu Království mé zaposloucháte najdete tam hodně paralel, k obrazovému materiálu, který se v klipu odehrává. Veskrze smutný příběh s návodem jak zlomit lidskou psychiku. 🙂 Klipy střídáme smutné s veselými. Takže teď je na řadě zase nějaký veselý klip. A nápad na něj už máme. Tak snad to klapne.

Blamage 2018

Koncerty

Tento rok ste stihli osláviť 15. narodeniny skupiny, konkrétne koncertom 15. septembra. Na základe reakcii na FB predpokladám, že ste so svojou oslavou spokojní….

Jaroslav Rod: Koncert byl naprosto skvělý. Lidí dorazilo i víc než jsme před koncertem reálně odhadovali. Atmosféra byla úžasná. Připravili jsme si pro lidi speciální set s průřezem celou historií a pak navrch ještě novou desku pěkně od A do Z. Bylo to fakt náročný. 🙂

Za mě ale jeden z nejlepších koncertů, co jsme hráli. Naše koncerty doma v Budějovicích jsou vždycky super. Ale 15 let ti je jen jednou.

Čo ďalšie koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Jaroslav Rod: Do konce roku už máme jen jednu tradiční vánoční akci. Ale příští rok plánujeme koncertovat maximálně, co to půjde. Chceme desku zpropagovat v maximální možné míře.

Je v pláne prísť aj na Slovensko?

Jaroslav Rod: Slovensku bychom se myslím nebránili, ale musela by přijít nějaká zajímavá ponuka od pořadatele. Že bychom si sami zabalili nástroje a vyrazili někam do klubu do Malacek, nebo hrát do lázní do Bardějova není úplně pravděpodobné. 🙂 Vždy jsme se motali maximálně poblíž hranic se Slovenskem.

Osobne ma dosť zaujal adventný unplugged koncert, ktorý by ste mali odohrať 8.12. 2018. Mohol by si o ňom a o celom nápade povedať niečo viac?

Jaroslav Rod: Vánoční koncert je dlouholetá tradice naší kapely. Jen letos jsme se to poprvé rozhodli spojit s unplugged koncertem. Unplugged hrání jsme se intenzivně věnovali před 2 rokama, kdy jsme předělali některé naše věci do odlehčenějšího hávu. Byla to super zkušenost. Tak jsme se rozhodli o Vánocích trošku ubrat na hlasitosti. 🙂

Osobné otázky

Ako som už spomínal, Blamage existuje 15 rokov. Ako si spomínaš na vaše hudobné začiatky?

Jaroslav Rod: Já osobně v začátcích v kapele nebyl, ale slyšel jsem mnoho historek.  Ty úplné začátky byly dost krušné, ale v dobrém slova smyslu. Vždy nám šlo hlavně o to, mít z hudby radost a bavit se tím.

 V čom sú podľa teba najväčšie zmeny v scéne za tie roky?

Jaroslav Rod: Já osobně mám pocit, že se obecně začíná vytrácet zájem o muziku. Lidi nekupují novou hudbu, nepodporují nové kapely a hlavně nechodí na živou hudbu.

Je to obrovská škoda, ale bohužel jsem ještě nepřišel na způsob jak tenhle trend změnit. Muzikanti to mají těžší a těžší. Občas je těžké se motivovat, když se třeba trmácíš přes půl republiky a na akci dorazí pár lidí. Je to tedy trend, který sleduju u nás v Čechách.

Pokud je to u vás na Slovensku jiné, určitě je to o důvod víc ten koncert na Slovensku zvážit. 🙂 Ale díky za každého člověka co se hudbě věnuje, poslouchá ji, nebo o ní třeba píše.

Mohol by si povedať niečo o živote členov pomimo hudby?

Jaroslav Rod: Hudba náš neživí. Takže vedeme všichni normální život. Oba Milanové jsou tátové od rodin.

Chodíme do práce a ve volném čase se snažíme být hudebně kreativní, odreagovat se, předat do hraní nějakou energii a pak se třeba pobavit na úspěšném koncertě a poplácat se vzájemně po ramenou, jak se nám to vlastně povedlo.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Jaroslav Rod: Podporujte hudbu, choďte na koncerty, milujte se a hlavně se mějte všichni dobře. Díky všem co dočetli až sem. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.blamage.cz/
https://www.facebook.com/Blamage-138243259541731/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *