Tom Angelripper (Sodom) – ,,Aj keď v kapele prebehlo mnoho diskusii, neviedlo to k nijakému výsledku.”

tom sodomTento rok bol pre nemeckú thrash metalovú legendu Sodom turbulentný. K Tomovi Angelripperovi sa vrátil gitarista Frank Blackfire (ktorý v kapele pôsobil v rokoch 1987-1989) a pridali sa aj dvaja novici: bubeník Husky a ďalší gitarista Yorck Segatz. Ich debutom bolo nedávno vydané EP Partisan. Ako došlo k spomínaným zmenám, kedy vyjde nový full album, vrátia sa niekedy Sodom na Slovensko? Odpovede na pod. otázky sa dozviete v rozhovore s tým najpovolanejším – Tomom Angelripperom.

Zdravím,  Rozhovor môžeme určite začať novinkami, ktorých má kapela Sodom hneď niekoľko. Prvou z nich je nová zostava. Kedy prišiel ten moment, kedy si si povedal, že už to jednoducho chce zmenu?

Tom Angelripper: Čauko. V deň, keď som im poslal správu. To bol „decision day“. Niekedy je proste nutné rozhodnúť sa čo najrýchlejšie. Ku koncu sme mali v kapele úplne rozdielne názory na jej chod.

Niekedy som mal dokonca pocit, že sa už úplne vytratila radosť z hrania a akýsi prirodzený rešpekt voči mne ako lídrovi. Taktiež som očakával viac kreativity a prezentovania starého Sodomu.

Ale napriek tomu všetkému sme v tejto zostave nahrali viacero skvelých albumov a strávili spolu skvelé chvíle, či už v štúdiu alebo na tour. Minulý rok som prišiel s návrhom, aby sme pribrali druhého gitaristu. Avšak ostatní členovia boli proti akejkoľvek zmene.

Berni mi dokonca povedal, že by nikdy neakceptoval druhého „sekerníka“ . Takže aby som to zhrnul. Aj keď v kapele prebehlo mnoho diskusii, neviedlo to k nijakému výsledku.

Ako dlho prebiehal nábor nových členov- gitaristov Franka a Yorcka a bubeníka Huskyho? A ako dlho trvalo, než ponuku prijali?

Tom Angelripper: Po odchode Berniho a Makka zo skupiny som kontaktoval Franka. Vedel som, že má svoj sólo projekt, a taktiež hrá v skupine Assassin. Avšak povedal mi, že tieto kapely nie sú až tak časovo náročné, a tak môže venovať dosť času pre Sodom. Veľmi som sa potešil a predsa len, aj preňho to bola šanca vrátiť sa späť do medzinárodnej metalovej scény.

Husky ma sám kontaktoval s tým, že ak bude treba s niečím pomôcť, tak nebude problém. Yorck pracoval ako zvukár na našich koncertoch, a keď mi náš producent Corny povedal, že je aj šikovný gitarista, tak som sa rozhodol dať mu šancu.

Všetci 4 sme si dali spoločnú skúšku, vypili pár pív, a keďže všetko fungovalo tak ako malo, rozhodol som sa všetkých prijať. 😉

V prípade novej zostavy začala chémia fungovať okamžite?

Tom Angelripper: Áno. Už neprebiehajú žiadne diskusie o tom, čo a ako spravíme. Všetci sa dívame rovnakým smerom. Treba si uvedomiť, že Yorck a Husky sú veľkí fanúšikovia Sodomu a tak sami prišli s viacerými nápadmi na nové piesne.

Sodom je tým pádom momentálne vo štvorici s dvoma gitarami. Bude mať tento fakt nejaký zásadnejší vplyv na kapelu?

Tom Angelripper:  Samozrejme, teraz môžeme hrať piesne, ktoré by s jednou gitarou nešli. Ani moja basa nemôže nahradiť druhú gitaru. Aj počas koncertov znieme brutálnejšie a viac dynamicky.

sodom kapela 2018

EP Partisan

Prejdime teraz k novému EP albumu Partisan. Ako prebiehal proces jeho vzniku?

Tom Angelripper:  Proces písania piesní sa nezmenil. Gitaristi prišli s nejakými riffmi a nápadmi. Potom sme piesne dorobili v skúšobni. Viem, že niekomu to môže znieť staromódne, ale je to jediný spôsob, ako môže každý hudobník vložiť niečo vlastné do skladieb.

Čo sa týka textov, tak tých mám vždy napísaných viacej už predtým, ako začneme písať hudbu.

Mali noví členovia veľký vplyv na nové songy?

Tom Angelripper: Jasné. Obaja sú skvelí autori, a dobre vedia, čo fanúšikovia očakávajú od nového albumu.

Okrem dvoch nových kúskov sa na albume nachádza aj live verzia piesne Tired & Red. Prečo padla voľba práve na túto pieseň?

Tom Angelripper: Chceli sme pripomenúť časy, keď bol Frank v kapele. Viacero skvelých piesní z tohto obdobia boli prehliadané dlhé roky. Tired & Red bol taktiež obľúbený song Chrisa Witchhuntera, takže sa jedná aj o akúsi poctu. Zomrel pred 10 rokmi a tak sme si chceli uctiť jeho pamiatku.

Máte už aj nahraté niečo nové? Kedy reálne vidíš možnosť vydania nového full albumu?

Tom Angelripper: Áno, ale nechceme sa dostať pod tlak, takže nehovoríme o žiadnom konkrétnom dátume. Ale ak všetko pôjde tak ako má, tak by mohol vyjsť ku koncu roka 2019/ začiatok 2020. Uvidíme 😉

Koncerty

Kapelu zároveň čaká aj veľké turné s ďalšími legendami ako Exodus, Death Angel a Suicidal Angels. Ako vznikla celá táto myšlienka?

Tom Angelripper:  Jedná sa o skvelé skupiny. Milujem ich. Tak sme dali dokopy extréme silnú kombináciu, niečo pre skutočných thrasherov.

V roku 2016 ste s kapelou odohrali koncert v rámci festivalu More Than Fest. Máš nejaké špeciálne spomienky na našu krajinu, niečo čím ťa príjemne alebo negatívne prekvapila?

Tom Angelripper: Skvelé publikum, výborné jedlo a pitie (pivo!!!). Dúfam, že sa raz vrátime 😉 Takže, ak je u vás nejaký promotér, ktorý by nás chcel na koncerte,  stačí sa ozvať.

Minulosť-prítomnosť 

Na kapele Sodom ma vždy zaujímali texty, ktoré si neberú servítku pred ústa a určite sú v mnohom dobrým zrkadlom spoločnosti. Čo je pre teba najväčšou inšpiráciou?

Tom Angelripper: Hlavnou témou je stav, v akom sa náš svet nachádza. Každý deň samé zlé správy. Obzvlášť ak si uvedomíš, ako moc sa svet zmenil od nášho posledného albumu. Sektárske vraždy, studená vojna, nukleárne hrozby, pošliapavanie demokracie vo viacerých krajinách, hladomory a tak ďalej…

To ma vždy dokáže inšpirovať a navyše sa to skvele hodí do našej hudby. Je to smutné, ale pravdivé. Avšak nikdy v mojich textoch nenájdeš žiadne politické agitácie… Iba opisujem dané témy špecifickým spôsobom.

Si fanúšikom dejín, vojenskej histórie atď.?

Tom Angelripper: Áno, to je tiež veľký zdroj inšpirácie. Avšak mojou najväčšou oblasťou záujmu je história môjho rodného mesta. Zbieram o ňom pohľadnice, fotky, knihy a mapy. Po 20 rokoch už vlastním dosť veľkú zbierku týchto predmetov.

Osobne ma veľmi zaujal cover posledného albumu Decision Day… Myslíš si, že je v dnešnej dobe plnej zástupných vojen, terorizmu, podvodov a pod. nejaká inštitúcia alebo konkrétna vláda či politici, ktorým by sa dalo veriť a dalo sa povedať, že sú „nevinní“?

Tom Angelripper: Nie! Svet sa skutočne zbláznil. Všetko sa vymyká kontrole. Máš pravdu… Komu sa dá dnes veriť? Všetky slová a požiadavky ľudí na svoje práva ostávajú nevypočuté, a tak sa dosť bojím o našu budúcnosť.🙁

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti veľmi pekne za odpovede a zároveň máš priestor na nejaký odkaz pre našich čitateľov.

Tom Angelripper: Ďakujem vám za podporu za všetky tie roky, a dúfam, že sa skoro uvidíme. Držte sa. Ste najlepší. Váš Tom. 😉

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.sodomized.info/
https://www.facebook.com/sodomized/
https://www.instagram.com/sodom_band_official/

Foto: Markus Felix | PushingPixels; CC BY-SA 4.0; Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *