Ivan Babilonsky (Obliterate, Stabbed) – ,,Celé to je o hľadaní zmyslov v nezmysloch a naopak”

Známy košický gitarista Ivan Babilonsky je tento rok k nezastaveniu. Vydal ďalšie sólo EP a nedávno vyšiel nový materiál jeho domovskej formácii Oblitierate – taktiež EP. To dostalo názov Ug Popritom so spoluhráčmi založil ďalšiu kapelu – Stabbed, s ktorou nedávno vydali v známom vydavateľstve Support Undeground debut In the Shadows. Viac o tom ako vznikali jednotlivé nahrávky o Stabbed, ale aj mnoho iného sa dočítate v tomto rozhovore:

Zdravím. Po 6 rokoch Obliterate nedávno prišli s novým materiálom, Ep-čkom Universe, Milk, Structures. Prvá otázka, ktorá sa mi natíska – prečo len EP?

Ivan Babilonsky: Hlavný dôvod prečo je to len EP je ten, že je to v podstate také rozlúčkové EP s Marcelom Malegom, ktorý medzitým odišiel z Obliterate. Je tam materiál, ktorý sme spolu stihli nacvičiť ešte kým bol v kapele. V podstate sme takto nahrávali aj posledný album Superboring, čiže na etapy, keď sme nahrávali bicie, ešte sme neboli pevne rozhodnutí čo s tým vlastne bude. Marcelov odchod definitívne rozhodol, že to ostane ako EP, taká bodka za jeho kariérou v Obliterate. Zaslúži si  to. 🙂

Ako to teraz bude s Obliterate, keď Marcel odišiel?

Ivan Babilonsky: Medzitým ako sa dokončilo EP sa našiel aj bubeník, takže  snáď normálne. 🙂 Mali sme cca tak 3/4 roka ako záskok svetobežníka Eugena Ryabchenka, (Belphegor), ale pri ňom to bolo dopredu jasne, že z tohoto nebude nič trvalejšie, popri jeho vyťaženosti. Našťastie sa samonašiel jeden mladý Svidníčan, Matúš Špak, ktorý je viac než dôstojnou náhradou. Ak by sa nezjavil, bol by to koniec Obliterate, nakoľko nájsť tu v okolí niekoho, kto bude schopný hrať Marcelove veci, nie je vôbec jednoduché. Ale podarilo sa a sme za tuto možnosť vďační.

Aký bol vlastne dôvod jeho odchodu?

Ivan Babilonsky: Ten najhlavnejší dôvod bol jeho rodina. Dostali sme sa do takej fázy, keď sme boli skoro každý víkend preč, a to nebol veľmi ideálny stav  preňho, nakoľko sa chcel venovať aj im. Zároveň sa dostal do takého stavu ako bubeník, keď sa chcel posúvať ďalej, čo sa týka jeho hráčskej techniky, a hranie koncertov mu nedovoľovalo viac trénovať tie veci, ktoré chcel rozvíjať.

Universe, Milk, Structures ten názov  znie trochu zvláštne. Môžeš povedať k nemu niečo viac. Ma nejaký špeciálny význam?

Ivan Babilonsky: Jeho najhlavnejší význam je v tom, že v podstate nemá význam. Sú to len tak náhodne vybrané slová. Celé to je o hľadaní zmyslov v nezmysloch a naopak. Budem rád, keď si  v tom každý nájde ten zmysel, aký bude vyhovovať jemu.

Keď spomínaš, že Obliterate budú ďalej fungovať… Dá sa už povedať aspoň približný čas, kedy by mohol byť nový full album?

Ivan Babilonsky: Ak všetko bude pokračovať tak ako posledný polrok, tak ďalší album by sme mali mať pripravený už na ďalší rok. V podstate nám treba dokončiť ešte tak 2, 3 piesne a budeme mať dostatok veci, aby sme mohli pristúpiť k štúdiovej práci, na ktorú sa hlavne ja s Matúšom už nevieme dočkať.

Skús v krátkosti charakterizovať muziku na Universe, Milk, Structures.

Ivan Babilonsky: V skratke by som to opísal ako, výbušnú natlakovanú zmes metalu, grindu, deathu, a všetkého, čo v nás danej chvíli napadlo tam pridať. Kto pozná našu tvorbu od Something Wrong, a Superboring, nemal by zostať nejak extra vykoľajený, ale myslím že zároveň tam je akýsi posun niekam inam v našich mantineloch.

Nedávno si vydal aj debut s kapelou Stabbed. Na úvod povedz, čo je to vlastne za kapelu?

Ivan Babilonsky: Stabbed mal byť pôvodne taký srandovný projekt, kde mali byť komplet ti istí členovia ako v Obliterate. Ale už po prvej skúške  a prvej vytvorenej skladbe sme prišli na to, že to vlastne tak ani nebudeme chcieť. Prvá skladba rozhodla, že to čo chceme robiť je v podstate taký old schoolovejši deathmetal, ktorý hlavne chcem stavať na jednoduchších štruktúrach a priamočiarejších  riffoch. Od toho už bol len krôčik k tej textovej náplni, akou sú zločiny a hlavne 80tkove horory, ktoré mam stále rad. 😉 Najpodstatnejší rozdiel sa udial na poste speváka kedy sa ukázalo, že Gabo už ďalšiu kapelu naozaj nezvláda. Našťastie sa ukázalo že Marek Kaščak je pre nás ten pravý hlas.

Ako si uviedol v Stabbed budú aj tvoji kolegovia z Obliterate. Nebude problém, keď budú fungovať dve kapely vedľa seba?

Ivan Babilonsky: Fungovanie máme už odskúšané a nie je pre nás problém hrať spoločné akcie. V podstate sme doteraz hrali viac akcii spolu ako oddelene.

Popíš trochu samotný debutový album In the Shadows, ktorý vám nedávno vyšiel.

Ivan Babilonsky: Ide o svižný metalový album, ktorý dopredu ženú perfektné bicie a gitarové riffy, ktoré vám vlezú pod kožu a tak ľahko neodídu. Myslím, že si na albume môže nájsť niečo skoro každý poslucháč extrémnejších žánrov. Sú tam ako rýchlejšie, tak aj jedna pomalšia valivejšia skladba a dokonca aj taký thrashik.  😉

Ako sa vám podarilo nadviazať spoluprácu so Support Undeground

Ivan Babilonsky: Už pri nahrávaní albumu som mal taký sen, že by som bol veľmi rad, ak sa podarilo album vydať buď skrz SMA, alebo cez Support Underground. Akonáhle sme mali dokončený album, skúsil som osloviť najprv Koníka a jeho label Support Underground a div sa svete jemu sa to páčilo a prejavil záujem. Takže sa mi v podstate splnil sen. 🙂

A spomínal si v našom súkromnom pokeci, že v auguste si digitálne vydal aj sólo album. Kde sa v tebe berie toľko hudobných nápadov? 🙂

Ivan Babilonsky: Áno, pustil som do sveta moje 4te, zatiaľ posledné EP IVIN “cesta”. Ja mám rad jednak tie extrémnejšie metalové žánre, ale zároveň som vyrastal nielen na metale. Počúval som veľa prog rocku, jazzrocku a podobných veci  a toto sa prejavuje aj mojej tvorbe. Napríklad v Ivin sa viac venujem takej dajme tomu uvoľnenejšej polohe. Predsa len v Obliterate nemôžem vyplniť pol albumu rôznym vybrnkávaním.   😉

Čiže ten album je viac prog/jazz rocková muzika?

Ivan Babilonsky: Možno trochu tam toho je, ale len tak zľahka načaté z každého. Je tam dosť aj takej ambientnejšej polohy. Čo tam určite nenájdete je zvuk gitár, aký používam v Obliterate. Každé moje  sólové EP je trochu iné. Napríklad predposledné EP Through the Night je koncepčné, kde sa venujem opisu toho, čo sa nám stalo na rodinnej dovolenke, keď sme ostali v Chorvátsku stáť  s pokazeným autom.

A teraz by som mal otázky na koncerty. Poďme poporiadku. Kedy a kde ťa budú môcť fanúšici vidieť s Obliterate?

Ivan Babilonsky: S Obliterate nás môžu vidieť 22.12.2018 v Poprade na Lobotometalových Vianociach.

Plánujete aj nejaké akcie s Stabbed? Ak áno povedz termíny a miesta.

Ivan Babilonsky: A so Stabbed nás môžete vidieť:

  • 28.12. zase v Poprade 🙂
  • a 29.12. v Sačurove

Chystáme už niečo  na ďalší rok, ale zatiaľ je to v štádiu jednania.

Sú v pláne na ďalší rok aj výjazdy mimo Slovensko (či už s jednou alebo druhou kapelou)?

Ivan Babilonsky: Ak by to bolo len na nás, tak určite. Ale uvidíme, či nám to nepokazia naše práce a podobne veci. Ale radi by sme sa ukázali aj počas letnej festivalovej sezóny, či už u nás, alebo v Českej republike. Kde sa len bude dať.

Boli by možné aj koncerty v rámci tvojej sólo tvorby?

Ivan Babilonsky: Moju sólovú tvorbu sa pravdepodobne tak skoro nepodarí dostať do koncertnej formy. Hlavný problém je čas, keďže nie som profesionálny hudobník, ktorý sa živý len hudbou. Tak mi neostáva čas sa venovať ešte aj tejto príprave. Niežeby som nechcel, aj by ma to celkom lákalo, ale kto by za mňa chodil do práce netuším. 😉

Keďže si v muzike tak aktívny, tak bude nasledovať otázka. Kedy a ako si začal s hudbou, aké boli tvoje prvé kapely a ako si sa dopracoval k Obliterate.

Ivan Babilonsky: Začal som pobrnkávaním na akustickú gitaru, niekedy v 7-mej triede na ZŠ. Vtedy hlavne pod vplyvom Metallici, Megadeth, Slayer a Deep Purple. Ale tak aktívnejšie som sa začal venovať hudbe, až keď sme okolo roku 1993 založili spolu s kamarátom Rišom Kittom skupinu HROBOKOP, ktorá sa časom pretransformovala na NOSTRUM.
S touto kapelou som si prešiel ešte ďalšou zmenenou zostavou. Až keď okolo roku 2003 sme sa konečne ustálili  v zostave, v ktorej sme vydali 2 demá, ale potom sa mi v 2005 rozpŕchli spoluhráči každý do inej strany. Ja som ostal sám a bez kapely. Vtedy som začal riešiť tieto hudobné suchoty nahrávaním  domácich projektov. Našťastie prišla v roku 2006 ponuka od Obliterate. Tí vtedy potrebovali náhradu za gitaristu a  tak som v Obliterate doteraz.

Obliterate fungujú pomerne dlho. Prečo máte na konte len štyri full albumy?

Ivan Babilonsky: Ale prvá príčina bola tá, že trvalo skoro 8 rokov, kým vyšiel debut. Potom nastali také bežné východoslovenské komplikácie. Skoro každý môj predchodca aby sa uživil odišiel za prácou do zahraničia. Takže Obliterate stále na niekoho čakali alebo hľadali náhradu.

Čo je podľa teba najväčším problémom našej scény a ako sa ten problém vyvíja (či sa odstraňuje, alebo prehlbuje).

Ivan Babilonsky: Za hudobný by som označil možno príliš veľa revivalov. 🙂 Ale keď je záujem, tak budú i naďalej a potom hlavne občasné žabomyšie vojny, ktoré najčastejšie vznikajú okolo závisti a podobných veciach. Myslím, že podobne problémy asi majú všade.

Tak to bolo všetko. Ďakujem za nesmierne zaujímavý rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov

Ivan Babilonsky: Ja tiež ďakujem za rozhovor a dúfam, že sa s niektorými čitateľmi uvidíme aj na našich akciách.

Youtube ukážky:

Obliterate:

Stabbed:

Linky:

Obliterate:
https://www.facebook.com/obliterate.official/
https://bandzone.cz/obliterate
https://www.youtube.com/channel/UCdNlej1dXsro0RoXUfLBdUg
https://itunes.apple.com/us/album/universe-milk-structures-ep/1442677200?app=apple%20music&ign-mpt=uo%3D4
https://open.spotify.com/album/0qqMOIpbxSajrRSIOk6s8F
https://play.google.com/store/music/album/Obliterate_Universe_Milk_Structures?id=Bsxuzyiman3xyp5hh2zmy3lpp3u
https://www.amazon.com/Universe-Milk-Structures-Obliterate/dp/B07KKZPH4R/

Stabbed:
https://www.facebook.com/stabbed.metal/
https://bandzone.cz/stabbed

Ivan Babilonsky:
https://ivin78.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *