Peter Kasák (Agresia): – ,,Skladby už nie sú len priamočiare rúbanice, ako tomu bolo kedysi”

Po deme Pseudonym (2013), EPčku Eugenika (2015) žilinská thrash-core formácia Agresia nedávno vydala prvý debutový full album Exil. Na ňom nastalo viacero zmien – tou najvýraznejšou sú slovenské texty.  Pokrstený bol na Minorovici – akcii známeho Minora Macháča. Detaily o ňom, to kde bude kapela najbližšie koncertovať a ďalšie veci sa dozviete v rozhovore s gitaristom a spevákom v jednej osobe Petrom Kasákom:

Zdravím. Kapele Agresia nedávno vyšiel debutový full album Exil. Ako vyzeral proces jeho vzniku?

Peter Kasák: Zdravím všetkých čitateľov Metalmania-Magazínu a fanúšikov tvrdej hudby!

Nie jednoducho, pretože sme jeho vzniku venovali posledných niekoľko mesiacov každú voľnú chvíľu. Nie sme prívrženci investovania veľkých peňazí do našich nahrávok, čo by malo pri našom fungovaní a aktivite vágny efekt.

Okrem toho, štúdium mňa a bubeníka Ľubomíra, bolo zamerané aj na spracovanie zvuku a práve to sme využili pri nahrávke. V podstate sme to brali ako výzvu na obohatenie našich skúseností v danej oblasti a celý proces od nahrávania, a mixovania až po mastering, sme si spravili na vlastnú päsť.

Pridaná hodnota bola pre nás jednoducho väčšia ako pri investovaní veľkých financií do štúdia. Podľa môjho skromného názoru si myslím, že výsledok sa nejak extrémne nelíši od bežnej kvality zvuku nahrávok, za ktoré miestne kapely platia veľké peniaze. To už ale nech posúdia ostatní.

Sú nejaké výrazné rozdiely oproti predchádzajúcej tvorbe (demo Pseudonym, EP Eugenika)?

Peter Kasák: Rozdiel je v prvom rade hudobný. Myslím, že sme sa oproti predchádzajúcim nahrávkam posunuli na ďalšiu úroveň po všetkých stránkach skladateľskej činnosti. Skladby už nie sú len priamočiare rúbanice, ako tomu bolo kedysi.

Ďalší zásadný rozdiel je samozrejme zvuková kvalita. Na tej sme si dali záležať a myslím, že sme dokázali, že v dnešnej informatizovanej dobe má štúdio takmer každý pod nosom vo svojej izbe. Tým samozrejme nechcem podceňovať skúsenosti zvukových majstrov v štúdiách, ktoré sú drahým vybavením nenahraditeľné.

Obal

 Kto je autorom obalu a čo má predstavovať?

Peter Kasák: Autor coveru som navrhol a realizoval ja. Okrem štúdia v oblasti spracovania zvuku sa venujem okrajovo aj foteniu a grafike.  Samozrejme sme chceli nájsť ideu, ktorá by v grafickej podobe reprezentovala všetky skladby a z nich odvodený názov albumu Exil.

Myšlienka artworku je obraz toho, kde sa dnes naša spoločnosť nachádza v prijímaní odlišného myslenia. Nádoba s ostnatým drôtom predstavuje svet dogmatizmu a obmedzení, ktorý sme si sami vytvorili. Keď sa vymykáme zaužívaným normám, tak sme nepohodlný pre spoločnosť a dostávame sa do spoločenského exilu, teda vyhnanstva.

Traja panáčikovia sú na okraji nádoby symbolicky, pretože reprezentujú troch členov kapely, ktorí sa dostávajú cez okraj. Na pozadí sú barani ako symbol tvrdohlavosti, ktorí produkujú zo svojej papule ostnatý drôt.

Chromatická aberácia na okrajoch má dodávať optický klam pohybu. Myslím, že tento cover reprezentuje veľkú časť pocitov metalovej subkultúry a toho, čo týchto ľudí spája.

Hudba

A kto je autorom hudby a textov?

Peter Kasák: Aby som bol skromný, tak vo väčšine prípadov skladá samozrejme gitarista. Takže okrem bicích robím kostry skladieb ja. Mám trochu odlišné skladanie hudby aj textov ako iní hudobníci. Je to pre mňa, akoby intímna záležitosť, na ktorú musím mať súkromie a kľud.

Takže na skúšku kapely donášam obyčajne celkové koncepty, ktoré pripomienkujú ostatní členovia. Keď sme so štruktúrou spokojní, bubeník začne komponovať bicie, ktoré mu na oplátku pripomienkujeme my (haha)

Čo sa týka Exilu, tak bubeník Ľubomír prispel textami na dve skladby, ostatné sú moje zvrátené myšlienky. 😉

Slovenčina-angličtina

Na albume sú okrem jednej anglickej výnimky všetky texty v slovenčine. Bol to zámer už pred samotným nahrávaním alebo to jednoducho, tak vypálilo?

Peter Kasák: Myslím, že pôvodne to zámer nebol. Jeden z dôvodov uchyľovania sa k angličtine je okrem ľahšej intonácie aj jednoduchšie frázovanie do skladby.

Nie je vždy jednoduché poskladať slovenský text, ktorý by zapadol aj do piesne. Ďalší aspekt je to, že anglicky môžete spievať čokoľvek a toleruje sa to, aj keď sú to úplné sračky. Naopak, s rodným textom je to často ľudom až smiešne, aj keď by to bolo v preklade úplne identické s prekladom z angličtiny.

Na predchádzajúcich nahrávkach sme práve z týchto dôvodov používali viac anglického jazyka.

Ako by to mohlo vyzerať s textami v budúcnosti?

Peter Kasák: Do budúcna by sme chceli udržať tento trend a viac sa orientovať na materinský jazyk. Aj keď je to náročnejšia cesta a viac práce, emócie v cudzom jazyku nikdy nevyjadríte tak dôverne ako vo svojom rodnom.

K skladbe Ouroboros vznikol lyrics videoklip. Sú v pláne aj ďalšie prípadne videoklip?

Peter Kasák: Zatiaľ nemáme v pláne robiť videoklip, časom však možno niečo vymyslíme. Animované videá však vydávame na spríjemnenie počúvania zatiaľ každému singlu. Okrem „Ouroboros“, viď „Persona non grata“ a „Narkománia“.

Koncerty

Album je už aj pokrstený, konkrétne na už tradičnej Minorovici. Ako ste spokojní s touto akciou?

Peter Kasák: Veľmi spokojní, pretože takú skvelú akciu nezažívame často, pretože neskáčeme po koncertných pódiách každý víkend.

Na domácej pôde a pod záštitou Milana Macháča, je to však vždy pokropenie živou vodou. Vďačíme mu za veľa skvelých koncertov, vrátane toho posledného, kde sme spoločne pokrstili nové CD Minoru aj Agresie.

Sú v pláne aj ďalšie koncerty?

Peter Kasák: Do konca roku je potvrdený už len jeden a to v Liptovskom Mikuláši, 21. decembra, na I scream párty. Na ďalší rok nie sú ešte oficiálne potvrdené akcie, ale určite nejaké časom pribudnú.

Metalová scéna

Ako by si popísal metalovú scénu u nás a konkrétne na severe Slovenska?

Peter Kasák: Veľmi ťažká otázka na záver, na ktorú sa nedá odpovedať jednou vetou a má viacero úrovní. Nie som nejaký veľký hejter dnešnej doby, ale je to tak, že spoločnosť sa vyvinula do stavu, kedy je presýtená prívalom informácií z každej strany a to zasiahlo aj undergroundovú scénu. Ja osobne to rád prirovnávam k vzdelávaniu, ktoré absolvovali staršie generácie.

Bez neuveriteľných možností a prívalu poznatkov, ktorými disponujú dnešní študenti, si ťažko získané vedomosti akoby viac cenili a uchovávali si ich. Dnes sa všetko prehliada jedným potiahnutím prsta na obrazovke. Nehaním za to ľudí, len na to už jednoducho nemáme mozgovú kapacitu.

Ďalší aspekt, ktorý s tým súvisí je, že za pár rokov ľudia zleniveli. Do roku 2010, pred rozšírením sociálnych sietí chodilo na koncerty množstvo fanúšikov.

Odvtedy to exponenciálne klesá. Všetko musíte dostať priamo pod nos. Časy, keď stačil jeden plagát na krčme a prišli stovky ľudí na koncert sú dávno preč.

Môžete vydávať akúkoľvek kvalitnú produkciu hudby, textov, grafiky atď., ale bez až agresívneho marketingu nič nezmôžete. Preto kapely, ktoré chcú byť úspešné, musia fungovať doslova ako firma. Niekedy je to dôležitejšie ako kvalitný obsah.

Pritom máme veľké množstvo hudobne naozaj kvalitných formácií, ktoré sú však odsúdené hrať v pivnici, pretože nechcú mať eseročku. Nie všade je to však takto negatívne. Napríklad u našich severných susedov v Poľsku si domácu scénu vážia oveľa viac ako u nás.

To však nie je len problém metalovej scény, ale každého odvetvia umenia u nás na Slovensku. O to viac si cením každého, kto podporuje miestne kapely.

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem ti pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Peter Kasák: Ďakujeme za rozhovor Metalmania-Magazínu a ak si došiel až po tieto riadky, tak klobúk dole (haha). Každý nech sa správa podľa svojej vôle, ale myslite na to, že kapely hrajú hlavne pre Vás a potrebujú aspoň vaše povzbudenie k svojej činnosti.

Kto by chcel podporiť aj nás aspoň lajkom, tak nižšie pridávame odkazy. CD Exil si môžete kúpiť za symbolickú cenu vo fyzickej podobe alebo v digitálnej, na našej Bandcamp stránke, alebo stačí napísať na našu FB stránku. Dúfam, že sa čoskoro uvidíme na koncertoch 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/agresiaOfficial
https://agresia.bandcamp.com
https://www.youtube.com/channel/UCf9cfee1vsfbIgh-aXFn-vw
https://www.instagram.com/agresiaofficial
https://bandzone.cz/agresia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *