Mayky Olson (SCARS of the Insane) – ,,Proces vzniku nového alba se dá charakterizovat jedním slovem INTENZIVNÍ.”

Mayky OlsonThrash/death metalisti SCARS of the Insane z Opavy sú síce mladou kapelou, no ich členovia majú už za sebou množstvo muzikantských skúseností. Väčšina z nich bola aktívna v death metalovej formácii Insane. Debut  Searching for the Dead Sun uzrel svetlo sveta rok po založení a minulý rok nastala zmena zostavy. Do kapely prišla speváčka Iva a na jeho konci vydali ďalší album s názvom D.H.A.R.M.A. O podrobnostiach porozprával gitarista Mayky Olson:

Zdravím. Kapela – je relatívne mladá, keď vznikla začiatkom roka 2015. Postavená je však na základoch skupiny Insane, ktorá vznikla ešte v 90. rokoch. Mohol by si povedať niečo bližšie o tomto „preskupení“?

Mayky: Čauko. Ano je to tak, tři z pěti členů Scars of the insane dlouhodobě působili v kapele Insane. Po rozpadu této kapely okolo roku 2013 jsme měli pauzu a v roce 2015 jsme přišli na scénu s novou kapelou Scars of the insane.

Pro pamětníky můžu říct, že jsme Insane zakládali někdy okolo roku 1994, což je už opravdu dávno. Jsou to pěkné vzpomínky a spousta veselých příhod. Byl to opravdový underground. Ale zpět ke SCARS of the Insane.

V říjnu 2016 jsme vydali první album Searching for the Dead Sun, které nazpíval zpěvák Radan, se kterým jsme se na začátku roku 2018 rozešli a angažovali Ivu a ta s námi nahrála nové album D.H.A.R.M.A

 Aký bol proces jeho vzniku?

Mayky: Proces vzniku nového alba se dá charakterizovat jedním slovem INTENZIVNÍ 🙂 Ihned po angažování Ivany do kapely jsme začali dělat na nových skladbách. A protože album vyšlo ve spolupráci s časopisem Pařát, bylo nutné mít materiál připravený k vydání na konci listopadu.

Takže jsme museli pracovat opravdu tvrdě a velmi intenzivně. Abychom tento termín stihli. Pokud jde o proces vzniku skladeb, nebylo to až tak složité, protože se snažíme muziku skládat prakticky pořád a tím pádem máme vždy nějaký materiál v šuplíku. Bylo taky fajn, že Iva zapadla do kapely velmi dobře. Postarala se o většinu zpěvových linek a textů.

Má názov D.H.A.R.M.A. nejaký skrytý význam?

Mayky: Název Dharma je nábožensko-filozofický termín, odvozený od sanskrtského slovního kořene Dhri. Což znamená ZPŮSOB BYTÍ. A to se nám velmi dobře hodilo k textům na albu. S tím, že jakýsi skrytý význam je v každém z písmen toho slova. Proto jsme je rozdělily tečkama a píšeme je D.H.A.R.M.A

D-Destiny

H-Healing

A-Air

R-Reason

M-Mind

A-Alive

Ke každému z těchto slov se pojí význam který souvisí s texty alba D.H.A.R.M.A Pokud se do toho oparavdu ponoříte, určitě jej na albu najdete. 🙂

Nová speváčka

Minulý album bol nahratý so spevákom, tento najnovší so šarmantnou speváčkou Ivanou. Prečo došlo k výmene na speváckom poste?

Mayky: Ano, první album nahrál zpěvák Radan. Ovšem po čase došlo k určitým neshodám, jak hudebním tak i lidsky to nebylo úplně ono. Proto jsme se s Radanem vzájemně dohodli na ukončení naší spolupráce. Potom k nám přišla Ivana.

Nová vokalistka dokazuje svoje nesporné kvality od prvých tónov novej nahrávky… Avšak došlo k nejakej výraznejšej zmene vo fungovaní kapely, nahrávaní a pod. s príchodom nového člena?

Mayky: Došlo k tomu, že jsme jako kapela začali pracovat více jako team. A taky se ukázalo, že je Iva opravdový profesionál, který je zapálený pro společnou věc. Mile nás překvapila svým přístupem a nasazením. To se velmi pozitivně projevilo právě při samotném nahrávaní a tvorbě nového alba.

 K piesni Monsters vznikol lyrics videoklip. Prečo padla voľba práve na tento song? Sú v pláne aj ďalšie videá?

Mayky: Ano, Monsters jsme vypustili do světa coby singl. Chtěli jsme seznámit naše fanoušky s tím, jak kapela zní po změně za mikrofonem. Skladbu Monsters jsme zveřejnili 6. 9. 2018 s tím, že jsme s ní byli spokojení a přišlo nám, že nastal čas přijít s novinkou.

Chtěli jsme k muzice přidat i něco navíc, proto jsme se rozhodli udělat i jednoduché lyrics video, které jasně a zřetelně napoví o čem je text. Co se změnilo oproti verzi, která je na albu, je zvuk, na kterém jsme ještě dost pracovali. Monsters ve verzi singlu nám posloužil i jako jakýsi zkušební materiál.

Na základě reakcí k této nahrávce jsme měli spoustu podmětů, které nás vedli k další práci na zvuku a produkci, jako takové. Pokud jde o další videa tak musím říct, že máme již natočený klip ke skladbě Surrender, na kterém se momentálně postprodukčně pracuje. Nebudu zatím prozrazovat nic bližšího. Ale věřte, že se máte na co těšit.

SCARS of the Insane

Pripravované koncerty

Čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Mayky: Určitě se budeme chtít prezentovat i živě a podpořit nové album. I přesto, že jsme měli opravdu spousty práce na albu, tak jsme už něco odehráli. Na našich profilech se dozvíte, kde a kdy nás můžete vidět. Koncerty budeme postupně aktualizovat podle toho, jak nám přicházejí nabídky a kde nás pořadatelé pozvou.

Taky budeme pořádat i nějaké koncerty ve vlastní režii. Pokud budete mít zájem, rádi přijedeme zahrát. Stačí jen napsat nebo zavolat.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Mayky: Určitě bychom chtěli, tak uvidíme, jestli se u vás ukážeme. Je dost možné, že se to podaří, protože kontakty máme. A na Slovensku hrajeme velmi rádi. 🙂 Ale je to všechno předmětem jednání.

Hudobné začiatky

Ako som už spomínal, aj keď sa jedná o mladú kapelu, je tvorená ostrieľanými hudobníkmi…. Ako si spomínaš na vaše hudobné začiatky?

Mayky: Začali jsme zhruba v polovině devadesátých let, jako velmi mladí a nezkušení, ale o to více nadšení. Byli jsme fanoušci, jako všichni ostatní s tím, že jsme chtěli stát na pódiu. Fajn bylo, že lidi z kapel měli k sobě mnohem blíž a vše bylo v rovině kamarádství. Což dnes, už tak není. Užili jsme si spousty legrace a divoké večírky. 🙂

Nicméně po čase jsme se snažili kapelu vést mnohem zodpovědněji. A taky na sobě pracovat, jako muzikanti. Jiné to bylo také tím, že v začátcích nebyl internet, který je dnes běžný, ziny a časopisy vycházely v tištěných vydáních.

Korespondence probíhala poštou. Koncerty se domlouvaly po telefonu, kolikrát z telefonní budky atd…:-)  Ale mělo to své kouzlo.

Pohľad na hudobnú scénu

V čom vidíš najväčšie zmeny v scéne za tie roky?

Mayky: Jak jsem psal, lidé k sobě měli blíž. Ale to platí obecně pro celou společnost. Taky díky technologiím, které nebyly tak dostupné, je vše mnohem rychlejší. Dnes není problém koupit nástroj či vybavení a začít hrát. Díky You tube má každý začínající muzikant spoustu informací. Vše si můžeš důkladně nastudovat v pohodlí domova.

S tím taky souvisí i množství kapel a hudby obecně. Není problém si stáhnout prakticky cokoliv. Dostupnost a obrovský přetlak všeho dost devalvuje hudbu, umění celkově. Je na scéně tuny kapel a všichni se snaží. Problém je, že se v tom množství ztrácí osobitost a dost se rozmělní i samotní posluchači a fanoušci.

Z pohledu muzikanta je důležité zachovat si víru v sebe sama, nenechat se odradit. Udržet si nadšení a zápal. Je fajn formou muziky vyjádřit své pocity a podělit se o ně s ostatními. Pokud by naše album potěšilo jen jednoho člověka, stoji nám to za to!!

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov.

Mayky: I já chci poděkovat za podporu a prostor ve vašem Metalmania-Magazínu! A protože jsme na začátku nového roku, chtěl bych všem popřát pevné zdraví, štěstí a osobní pohody. Ať se vám splní vaše sny a tužby. Za celou kapelu SCARS OF THE INSANE Mayky! Buďte s námi!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/SCARS-of-the-Insane-311608375804/?fref=ts
https://www.bandzone.cz/insane
https://www.paratmagazine.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *