Painthing – Where Are You Now…?

Painthing Where Are coverFakt číslo 1. Osobne radím žáner doom-death za to najlepšie, čo kedy metalová hudba stvorila. Fakt číslo 2. Poľsko je metalová veľmoc. Nie, nemám teraz na mysli iba tie svetoznáme skupiny, narážam skôr na poctivý underground, kde je možné nájsť množstvo skutočných klenotov. Napríklad debut Where Are Where Are You Now…? od skupiny Painthing.

Uchu zasväteného doom fanúšika je zrejmé už od prvých sekúnd úvodného songu Between, že v prípade týchto Poliakov máme dočinenia so skutočnými majstrami svojho remesla. Kompozične vystavaná paráda vracajúca sa niekde do legendárnych 90. rokov (keď sa napr. formoval Paradise Lost), plná fantastickej gitarovej práce, melodiky a kláves dotvárajúcich skvelú kulisu a  atmosféru.

Ak je doom metal hudba prevažne o emóciách, tak Where Are You Now…? je potom ich prehliadkou, pretože každá jedna skladba je plná zmien nálad, pocitov. V jednej chvíli cítite beznádej, ktorú vystrieda strach nasledovaný smútkom, aby potom prišlo na rad sladké vykúpenie vo forme nádeje.

Je zrejmé, že celé by to nešlo bez striedania čistých vokálov s growlom, ktoré tak len dopĺňa skutočne bohatú ponuku postupov, kompozícii a hudobných motívov, ktorú si pre nás kapela pripravila. A najlepšie na tom je, že takto pozitívne musím opísať každú pieseň. V poslednom (rozumej 8.) kúsku So Be It, spevákovi Kubovi potom vypomáha aj speváčka Alexandra, ktorej čistý vokál je ďalším príjemným spestrením.

Ako som už naznačil v úvode, jedná sa o skutočný klenot. Album neponúka iba geniálnu inštrumentálnu stránku, kde vás dokážu hráči každých 30 sekúnd prekvapiť niečím novým a doteraz nepočutým, skvelé vokály, ale najmä enormné množstvo pocitov vpísaných do hudby. Už dlho som sa nestretol s tak úprimnou hudbou.

Čo dodať na záver? Paradise Lost je legendou a možno aj najväčšou kapelou v danom žánri, a zároveň, aj mojou najobľúbenejšou. Na strane druhej, ak by Painthing mali za sebou silnú marketingovú podporu, tak by podľa mňa dokázali dosiahnuť úroveň týchto Britov.

Fantastický doom metal, aký je možné počuť na albume Where Are You Now…? dokáže iba málokto. Alebo, ak chcete, dokážu to iba tie najväčšie hudobné osobnosti.

Lineup:

  • Kuba Grobelny – spev, gitara
  • Michał Świdnicki – gitara
  • Dariusz Ojdana – klávesy
  • Jerzy Rajkow-Krzywicki – basa
  • Jan Rajkow-Krzywicki – bicie

Tracklist:

  1. Between
  2. Widow And The King
  3. Buzz And Madness
  4. The Shell I Live In
  5. Psychosis
  6. Only Death Will divide Us
  7. To Live Is
  8. So Be It

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Solitude Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://painthing.weebly.com/
https://www.facebook.com/painthingband/
https://www.youtube.com/channel/UCNW3bkI-JsGS9HPnZrzuf2w/
https://painthing.bandcamp.com/releases

Hodnotenie 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *