Dero (OOMPH!) – ,,Ritual je vlastne kombináciou pocitov z minulosti a súčasnosti”

Pred pár dňami nás Nemci OOMPH! potešili už 13. albumom Ritual. Už po zaznení pár tónov úvodnej piesne Tausend Mann und ein Befehl budete presvedčení o tom, že je to jeden z najlepších počinov tejto bandy ak nie vôbec najlepší. Nebude kombinácia rôznych žánrov, nasranosť a pod. Viac už ale ten najpovolanejší, spevák Dero:

Zdravím Dero. Pred pár dňami vyšiel nový album OOMPH! –  Ritual. Na úvod porozprávaj niečo o procese jeho vzniku.

Dero: Zdravím. Tentokrát sme sa rozhodli ísť do štúdia hneď po ukončení nášho veľmi úspešného turné po Rusku. Chceli sme uchovať resp. pretaviť do hudby všetky pozitívne emócie, pocity a odhodlanie plynúce z tohto turné.

Po približne 3-4 týždňoch skladania sme mali hotových 80% albumu. Následne sme pridali rôzne myšlienky s ktorými prišiel každý člen počas skladania v domácom štúdiu. Potom prišla na rad produkcia a nahrávanie, ktoré nám zabrali asi rok, pretože sme si všetko robili tak povediac sami.

Má názov albumu Ritual nejaký špeciálny význam?

Dero: Chceli sme dať nášmu albumu tajomný, ale zároveň aj všestranný názov, ktorý by korešpondoval s našou hudbou. Ritual je medzinárodné slovo, ktoré je možné nájsť v množstve rôznych jazykov, čo tiež zavážilo pri výbere názvu. Naše životy sú plné „rituálov“ , niektoré sú už len prežitkom, niektoré stále dávajú zmysel, ďalšie bránia spoločnosti rásť a rozvíjať sa, iné zase chránia určité hodnoty. Taktiež existujú rituály, ktoré sú dosť desivé- vražedné rituály… Názov albumu je proste skvelý v tom, že sa dá pochopiť rôznymi spôsobmi.

V čom sú najväčšie rozdiely oproti vašej predchádzajúcej tvorbe?

Dero: V prípade tohto albumu sme prvý krát použili stroj času, aby sme sa vrátili späť do polovice 90-tych rokov, aby sme využili všetky elementy, vďaka ktorým sme považovaní za zakladateľov žánru “NEUE DEUTSCHE HÄRTE”. Skombinovali sme vplyvy našej vtedajšej hudby s našimi súčasnými názormi a emóciami. Ritual je vlastne kombináciou pocitov z minulosti a súčasnosti.

Pieseň  Europa vznikla spoločne s  Chrisom Harmsom z kapely Lord Of The Lost. Ako začala táto spolupráca?

Dero: Poznáme sa už roky a rovnako dlho sme sa spolu rozprávali aj o možnej spolupráci. Minulý rok ma Chris oslovil, či by som si s ním nezaspieval v ich piesni ABRACADABRA, a tak sa aj stalo. Svoje rozhodnutie určite neľutujem, užili sme si množstvo srandy, a tak som ho oslovil, či by si vedel predstaviť to isté, len v obrátenom garde. Súhlasil a tak som mu poslal skladbu, na ktorej by mal participovať. Súhlasil okamžite, a výsledok je skvelý. Osobne si myslím, že naše hlboké a temné hlasy spolu znejú výborne.

Taktiež ma zaujal klip a text piesne Tausend Mann und ein Befehl. Dal by sa chápať tak, že v súčasnej dobe si Európa už ani nevie vážiť mier a vojna je pre nás niečo vzdialené, čo sa deje v cudzích krajinách?

Dero: V Európe máme mier 74 rokov a momentálne to vyzerá tak, že všetko týkajúce sa slobody a demokracie berieme ako samozrejmosť. Pritom sa jedná o veci, s ktorými by sme rozhodne nemali hazardovať! Na druhej strane viacero vlád prednedávnom zaviedlo systém, ktorý umožňuje vymazať obsah v internetových diskusiách bez toho, aby uviedli nejaký dôvod!

Udialo sa viacero prípadov, keď ľudia kritizovali politikov, alebo náboženstvo bez akýchkoľvek prejavov nenávisti a ich príspevky boli vymazané. To je znak diktátorstva! Výsledkom je fakt, že je možné nájsť stále množstvo extrémistických a pre džihád orientovaných stránok, ale kritické príspevky voči náboženstvu sú vymazané. Osobne to považujem za dosť desivé.

Postupne sa čím ďalej tým viac približujeme k diktatúre v západnom svete, tak ako o nej hovoril George Orwell vo svojej knihe 1984. Na druhej strane pribúda ľudí, ktorí sú znechutení so západniarskou toleranciou k náboženskej neznášanlivosti, zatiaľ čo sme svedkami mohutnej korupcie a netransparentnosti v Bruseli. Žlté vesty vo Francúzsku dokazujú, že ľudia v Európe sa snažia získať svoje práva späť!

Ďalšou zaujímavou skladbou je TRRR-FCKN-HTLR. Myslíš si, že dôležitou úlohou umelcov je prinášať tabuizované témy na svetlo, pretože sú ignorované politikmi, mainstreamovými médiami a pod.?

Dero: Osobne považujem umenie za možnosť vyjadriť svoje emócie, pričom však mám taktiež možnosť reflektovať negatíva v našej spoločnosti v provokatívnej forme. Ak máš dobrý dôvod na provokáciu, tak je to absolútne legálne a potrebné v slobodnej, osvietenej a demokratickej spoločnosti.

Treba si ale uvedomiť, že stále pribúda ľudí, ktoré majú „nesprávne“ názory, a tak ich príspevky vymazali z internetu. Taktiež si treba uvedomiť, že aj keď sme v demokratickej spoločnosti, tí čo vládnu cítia, že ich koniec sa blíži, a tak sa všemožne snažia potlačiť pravdu.

OOMPH! Čaká veľké turné naprieč Európou. Načo sa môžu fanúšikovia tešiť?

Dero: Na nasledujúce turné sa veľmi tešíme, vždy sa snažím na pódiu nechať toľko energie, entuziazmu a pozitívnej agresie ako je len možné. Na pódiu budeme so 6 hudobníkmi, čo celý zážitok len umocní.

Je možné, že niekedy v budúcnosti zavítate aj na Slovensko?

Dero: Úprimne, je to jeden z mojich snov, pretože podľa dokumentov čo som videl, tak Slovensko musí byť krásna krajina.

Taktiež ste odohrali niekoľko koncertov s orchestrom. Aké máš z týchto vystúpení pocity? 

Dero: Vo februári tohto roku odohráme náš tretí koncert s orchestrom. Zatiaľ sme takto vystupovali v Moskve a Petrohrade na konci minulého roku. A pocity? Úplne nad očakávania. Skvelý zážitok, nepredstaviteľné publikum. Koncert v Moskve by sme dokonca radi vydali na DVD…

Ako si spomínaš na svoje hudobné začiatky? Napadlo ťa niekdy, že budeš členom svetoznámej kapely?  

Dero: Nepovedal by som, že sme „svetoznáma“ skupina, aj sme zakladateľmi žánru a bandy ako Rammstein nás uvádzajú za svoj zdroj inšpirácie. Sme síce známa kapela, ale treba si uvedomiť, že sláva je niečo za čo sa platí…

Vaša kapela je úplne jedinečná. Je to zásluhou širokého hudobného záberu jednotlivých členov? 

Dero: Ako osoba, ktorá sa zaujíma o život, spoločnosť, náboženstvá a politiku sa stále snažím prechádzať životom s otvorenými očami, čím sa stále nechávam inšpirovať, ale aj učiť. Ak mám byť úprimný, tak za úspech v umení považujem to, že keď sa cítim smutný a melancholický, tak to vyjadrím v piesní a naopak. Keď píšem provokatívne a agresívne texty, tak som v takej nálade. To je to, čo robí kapelu OOMPH! takou aká je. Je to ako slávna bonboniéra vo filme Forrest Gump. Nikdy nevieš, ktorú si vyberieš!

Na ktoré obdobie v histórii kapely najradšej spomínaš?

Dero: Je ich veľa nato, aby som spomenul iba jedno. Avšak pád Berlínskeho múru a zjednotenie Nemecka malo na kapelu najväčší vplyv, nakoľko sme aj vznikli v roku 1989.

V čom sú najväčšie zmeny v scéne za tie roky?

Dero: Bez pochýb, nárast množstva možností na šírenie hudby spojené s internetom. Možnosti, ktoré podľa mňa potláčajú prirodzenú kreativitu. Taktiež je väčšie množstvo žánrov a subžánrov.

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov 🙂

Dero: Aj ja ďakujem! Bolo mi potešením! Dúfam, že navštívim vašu krásnu krajinu tak skoro, ako to len bude možné.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.oomph.de
http://www.facebook.com/oomphband/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *