Lenka Jašková (Emerald Shine) – ,,Co kdyby se ukázalo, že malá část elfů zde zůstala a stále zde skrytě žije?”

Lenka Jašková Ďalším zaujímavým albumom, ktorý vyšiel minulý rok je aj full albumový debut Misty Tale  folkáčov Emerald Shine z Nového Jičína. Na scéne pôsobia od roku 2013 a o vokál sa starajú traja ľudia – šarmantná Lenka Jašková, pán Radomír Vrzal ktorý si hovorí Richmonde a gitarista Dušan Sommer.  Nechýbajú zaujímavé texty (tie spolu tvoria jeden príbeh) a nástroje ako harfy, flauty, violy a podobne. Viac prezradí spomínaná speváčka:

Zdravím. Emerald Shine vydali minulú jeseň svoj debutový album Misty Tale? Najsamprv popíš proces jeho vzniku?

Lenka: Ahoj! Byl to proces dosti dlouhý… 🙂 První songy na tohle album začaly vlastně vznikat ještě před založením kapely Emerald Shine. Někdy před sedmi, osmi lety jsem napsala mj. skladbu „Autumn Mists“, s tím, že by někdy v budoucnu mohla být úvodní skladbou desky, pokud se mi podaří dát dohromady kapelu a nahrát s ní album. Nakonec se tak opravdu stalo.

Přibližně před dvěma lety jsme s Emerald Shine měli hotových dost skladeb a přišel nápad, jak je všechny propojit do jednoho příběhu. Pár skladeb jsme ještě přidali a materiál na album byl připraven.

Od počátku roku 2018, po překonání výrazných personálních změn, pak začala kapela Emerald Shine fungovat v nové, šestičlenné sestavě. S tou jsme se hned o začátku pustili do samotného nahrávání.

První polovinu roku jsme věnovali přípravám a demonahrávání, od května do srpna jsme pak nahrávali na ostro: bicí v GM Studiu v Jablunkově, zpěvy a akustické nástroje v Bomb Jack Studiu v Hranicích, něco málo z fléten i v pražském Dark Sight Studios.

Kytary, baskytaru a harfu nahrávali kluci doma. O mix a mastering se začátkem podzimu postaral Martin Roženek z GM Studia a v listopadu bylo album na světě. Fyzické nosiče nám vyrobila středočeská firma Fermata, digitálně jsme album vydali snad na všech online platformách s hudbou, na které si člověk jen vzpomene. 🙂 (Spotify, iTunes, Google Play, Deezer…)

Spoločný príbeh

Povedz viac o príbehu, ktorý spája všetky skladby.

Lenka: Příběh je inspirován elfy z Tolkienovy Středozemě, kteří před tisíci let odešli na místa, kam smrtelníci nemohou, a ponechali svět v rukou lidí. Na albu Misty Tales rozvíjím následující zamyšlení:

Co kdyby se ukázalo, že malá část elfů zde zůstala a stále zde skrytě žije? Co by elfové pověděli nám, lidem, kdybychom se s nimi setkali? Co by nám vyčítali? Co bychom se od nich mohli naučit? A co elfy a lidi, přes všechny odlišnosti, spojuje?

Příběh je jakoby vyprávěn skupinou lidí, kteří se s elfy náhodou setkali a slíbili jim, že moudré myšlenky, které od nich pochytili, budou šířit mezi lidmi. A tyto myšlenky nyní předávají světu lidí ve formě písní na albu Misty Tales.

V čom sú najväčšie rozdiely oproti vášmu debutovému EP Beneath the Stars?

Lenka: Řekla bych, že na první poslech ve zvuku, neboť proces nahrávání i míchání tentokrát probíhal jinak a jinde. Dále pak v tom, kdo album nahrával – EP Beneath the Stars nahrávala tehdejší osmičlenná sestava, zatímco nové album Misty Tales jsme nahrávali v současné šestičlenné sestavě.

S tím souvisí také změna v mužských zpěvech, zatímco na EP nahrával všechny náš ex-člen Štěpán, na aktuálním albu zpívají mí spoluhráči Dušan a Radomír (kteří kromě toho hrají na kytaru a harfu).

V neposlední řadě je, doufám, slyšet i posun muzikantských dovedností, který u nás za ty tři roky mezi nahráváním EP a alba nastal. (Jo, a taky – na EP jsem zpívala pouze čistě, zatímco novém albu mám i pár harsh pasáží. 3:-) A samozřejmě jsem od dob EP rozšířila svou sbírku fléten a píšťal. 🙂 )

Videoklipy 

K piesni Rainy Night stihol vzniknúť na jar tohto roku už aj videoklip. Bola to vtedy jediná nová pesnička, alebo ste sa rozhodovali medzi viacerými kúskami, ku ktorým nahráte video?

Lenka: Byla to jediná skladba, kterou jsme v té době měli již nahránu. O jejím použití pro videoklip bylo rozhodnuto vlastně už docela dávno a byla jako jediná z alba Misty Tales nahrána dříve, již před rokem 2018.

Také videomateriál pochází z dřívějších let. Tento videoklip byl zároveň tou poslední věcí, kterou jsme zvládli udělat se starší osmičlennou sestavou. Po jeho natočení jsme se s častí členů rozloučili.

Nicméně vydání videoklipu se trochu protáhlo, proto vyšel až v březnu 2018, kdy už jsme vlastně fungovali jen v šesti a část lidí účinkujících v klipu už v kapele nebyla. Snad to není moc matoucí. 🙂

Je v pláne aj nejaký ďalší videoklip?

Lenka: Určitě. Už je i hotový. V listopadu, během křtu nového alba, jsme natočili videoklip k písni The Elven King, který je k vidění tady: https://www.youtube.com/watch?v=a3mdekjcoNI
V prosinci jsme pak vydali nové lyric video k písni We’ll Be Back: https://www.youtube.com/watch?v=zvickJduTu8

Ještě minimálně jedno video plánujeme k aktuálnímu albu vytvořit.

Ako vznikol názov Emerald Shine? A súvisí s ním aj do zelena sfarbený booklet vášho albumu? 🙂

Lenka: Název vymyslel Radomír asi před sedmi lety, když jsme společně teprve uvažovali o založení kapely. Po založení kapely proti názvu Emerald Shine nikdo nic neměl, takže už nám zůstal. Osobně si při slovech Emerald Shine vybavím pohled na listy stromů prosvícené sluncem, ale žádný oficiální význam náš název nemá, je na každém, co si pod tím představí.

Zelený obal alba nám navrhla jeho tvůrkyně Morgana La Fay a myslím si, že název kapely v tom roli hrál, obal s ním sladila. My už jsme jej pak jen schválili a maličko upravili odstín. 🙂

Koncerty 

Ako to vypadá s koncertmi? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Lenka: Nejbližší koncerty nás čekají v březnu: Budeme k vidění u nás doma v Novém Jičíně a v polských městech Vratislavi a Krakově. Na léto a podzim pak plánujeme několik festivalů. To je zatím ve fázi domluvy, takže uvidíme, jak bude vypadat finální seznam. Vše dáme v pravý čas vědět na našich „internetech“.

Je v pláne navštíviť aj Slovensko?

Lenka: Ano, je to v plánu. Zatím jsme u vás nezahráli a je na čase to napravit. Minimálně vystoupíme v létě na Orgasma Rock Festu. Kromě toho se možná objevíme i na nějaké klubové akci… Ale to zatím nevím jistě, uvidíme, zda to klapne.

Emerald Shine

Vystupujete aj na rôznych historických akciách resp. prijali by ste pozvanie na akciu takéhoto typu?

Lenka: Na pár takovýchto akcích jsme se už objevili, bylo to moc fajn a rádi si na podobné akci opět zahrajeme. Má to svou specifickou atmosféru a je to zase něco jiného než běžné metalové akce, na kterých hrajeme nejčastěji.

Nehrajeme sice skutečnou středověkou hudbu, ale máme dost písní, které mají takový, řekla bych, medieval feeling, takže pokud to pořadateli vyhovuje a nejde mu o historickou přesnost (což, pokud chce na akci metalové vystoupení, zřejmě není podmínkou), není problém se domluvit. 🙂

Inšpirácie 

Vaša hudba (mimochodom skvelá) kombinuje tvrdosť s krásou tradičnej folkovej hudby, pričom sa v textom venuje rôznym témam, cez prírodu až fantasy. Čo je pre vás najväčšou inšpiráciou? A kto je u vás hlavným autorom hudby aj textov?

Lenka: Díky za kompliment. Hlavním autorem hudby a textů jsem v případě většiny skladeb já. A jak je řečeno v písni Rainy Night, inspirace se může skrývat naprosto v čemkoli a nápad se může objevit zčistajasna v jakékoli situaci.

Třeba na přednášce ve škole nebo na vleku při lyžování. 🙂 Asi nejvíc inspirace mi přináší klid, samota a tma. To je velká šance, že se objeví nové nápady. Pak sednu k počítači nebo klavíru, nebo vezmu do ruky jiný nástroj, a rozvíjím je. Občas mě kousky skladeb napadají také při trénování zpěvu. A taky venku v přírodě.

Má príroda a fantasy významné miesto aj vo vašom bežnom živote?

Lenka: Konkrétně já mám četbu fantasy, samozřejmě vedle hudby, jako velký koníček. Neřekla bych, že to všichni v kapele tak „žerou“ jako já :-), ale aspoň na chvíli do světa fantasy unikne asi každý rád.

A do přírody samozřejmě taky, ať už za sportem, odpočinkem nebo poznáním. Osobně jsem k pobytu v přírodě byla vedena od dětství, dlouhá léta jsem navštěvovala skautský oddíl, navíc mám v blízkém příbuzenstvu milovníka historie, hradů a zřícenin, které jsme často navštěvovali…

V tom všem je i kus romantiky, takže nevylučuji, že to mohlo mít vliv i na mě jako muzikanta. Dodnes mám v oblibě jak odpočinkové procházky v přírodě, tak i delší túry, mj. i u vás na Slovensku. 🙂

Nicméně, jestli Tě zajímá tohle, lidi vyznávající pohanskou nebo podobnou víru u nás v kapele nemáme. Jakkoli je to ve skupinách našeho žánru poměrně obvyklé, u nás se takoví lidé nesešli.

Myslíš si, že vo vašej tvorbe hrá dôležitú rolu aj oblasť, z ktorej pochádzate?

Lenka: To asi nedokážu posoudit. Setkala už jsem se s názory, že někomu naše hudba připomíná další kapely ze severu Moravy. Samotnou by mě to asi nenapadlo. Už proto, že v našich skladbách nepoužíváme regionální lidovou hudbu (jak tomu ve folk metalu často bývá), nebo minimálně ne vědomě; všechny melodie jsou námi vymyšlené. Ale třeba tam nějaký podvědomý vliv je, těžko říct. 🙂

Mohla by si niečo povedať o živote členov pomimo kapelu?

Lenka: Mimo kapelu se naši členové věnují poměrně různorodému spektru profesí, od učitelství hudby po technická povolání. Část kapely ještě studuje. Asi i co do ostatních koníčků to máme docela pestré.

Takže spojovacím prvkem pro nás zůstává hudba, i mimo kapelu se setkáváme na koncertech a festivalech, které navštěvujeme, případně v dalších projektech, kterým se věnujeme.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich čitateľov 🙂

Lenka: Děkuji za rozhovor a zdravím čtenáře Metalmania-Magazínu! Odkazy na Youtube už zde padly, můžete si nás poslechnout a okouknout.

Kdo chce vědět více, nechť sleduje náš Facebook: https://www.facebook.com/emeraldshineofficial/ nebo Instagram: https://www.instagram.com/emeraldshineband/, naživu stále udržujeme i Bandzone: https://bandzone.cz/emeraldshine a určitě nás lze potkat i na dalších sítích a webech. Mějte hezký den a díky za podporu lokální scény!

Youtube ukážka:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *