Petr Kohoutek (Melissa) – ,,Nehrajeme v brnění a nepřevlékáme se za rytíře”

petr kohoutek 2019

petr kohoutek 2019Mnohí z nás si radi občas doprajeme aj akustické albumy. Koncom januára jeden taký vydala zaujímavá česká kapela Melissa. Pôvodne to mala byť  folkmetalová formácia, no pre určité problémy už dlhší čas robí akustickú, historicky ladenú muziku. Minulý rok mali koncerty aj s Blazem Bayleym a Thomassem Zwijsenom. Viac už Petr Kohoutek:

Zdravím Peter. Koncom februára uzrel svetlo sveta už ďalší, folk medieval album Taverna. Skús ho na úvod predstaviť niekoľkými slovami.

Petr Kohoutek: Čau! Naše zatím nejlepší nahrávka. Nápady se snažím uchovávat a nahrávat si je průběžně, tak, jak se objevují, takže na desce jsou novější, ale i starší písničky, které jsme sice občas zkusili zahrát živě, ale nikde nejsou nahrané a vlastně nebylo ani možné je nahrát dřív. Nebylo by to ono.

Správná situace byla až teď. S bigbítem máme dlouhodobě personální problémy a po příchodu zpěvačky Lucky jsme se rozhodli nedělat nic v křeči a soustředit se v tuto chvíli na co nejlepší album akustické.

Jedným z jeho najväčších pokladov sú texty spievané krásnym hlasom speváčky Lucky. Mohol by si povedať o nich niečo viac – o čom hovoria a čo bolo pre nich inšpiráciou?

Petr Kohoutek: To je právě přesně ono. Na jedné straně jsou nějaké nápady a na druhé straně je zpěvačka se svým hlasem a projevem. Myslím, že ty písničky prostě potkalo to štěstí, že téma, texty, melodie, hlas , přednes, tvoří jeden celek. Nikdo se nepřetvařuje, Lucka se nenutí zpívat něco, co by jí bylo nepříjemné atd. Myslím, že to je znát.

Inspirace je různá. Stylizuji to do historie, ale netváříme se, že nás sem někdo teleportoval ze 17. století. Nehrajeme v brnění a nepřevlékáme se za rytíře. Nějakou ucelenou podobu to ale mít musí. Abych Ti ale odpověděl, tak ty původní impulsy jsou opravdu různé. Od historických událostí, knih, až po vlastní myšlenky a pocity.

Třeba Hlas srdce jsem napsal asi za třicet minut, ale kvůli poslední sloce Nemetonu jsem ležel tři dny v knihách o keltské historii a pořád jsem ty čtyři řádky neměl tak, jak jsem potřeboval. Některé texty mám rozepsané i několik let, než jsem s nimi spokojený. Nechci tam  historické nesmysly.

Čo vlastne znamená ten názov Taverna?

Petr Kohoutek: Je to poprvé, kdy se název desky jmenuje stejně jako jedna ze skladeb. Jsem ale rád, když ten název může tak nějak zastřešit vše, co na té desce je. Taverna je instrumentálka, u které jsem měl pořád pocit, že patří někam do staré dřevěné hospody nebo tak něco.

Pak jsem si řekl, že to se vlastně asi hodí pro celou desku, tak to tak je. Obecně to slovo taverna má minimálně dva významy. Slovník říká, že je to řecká kavárna s venkovní terasou, ale v našich končinách je to výraz snad pro každou druhou historickou, stylovou restauraci. Od toho se odvíjel i celý obal digipacku.

Všimol som si, že albumy vydávate pomerne rýchlo. Minulý rok ste vydali Zpátky na stromy, a Due, tento rok Tavernu. Kedy bude ďalší?

Petr Kohoutek: Uvědomuji si, že nápady nemusí přicházet neustále a podle potřeby. Snažíme se tedy něco dělat, když to jde. Většina toho, co jsme zatím udělali ale byla spíš promo CD. „a Due“ je instrumentální album, kde jsme s Lídou udělali některé instrumentální verze, nové skladby a asi tři ze sedmi motivů, které jsme udělali pro divadelní hru. Měli jsme prostě v tu chvíli pohromadě nápady, které byli i trochu mimo Melissu jako celek, tak jsme to shrnuli na desce.

Protože občas s Lídou ten instrumentální program ve dvou, ve složení kytara+ housle, hrajeme, ponechali jsme to i jako rozlišovací znamení. Melissa- aDue a Melissa. Pak tedy přišla do Melissy Lucka a soustředili jsme se na Tavernu. Za tři týdny začínáme s Lídou nahrávat druhý díl „a Due“, opět instrumentální akustické album, ale na něm budou už úplně nové skladby a celkově bude malinko svižnější.

Nemůžeme hrát třicet nebo čtyřicet minut jen pomalu.. To by mělo vyjít do léta. Lucka už si také vzala dvě nové písničky, a nějakou další muziku chystám, tak uvidíme, jak nám to půjde. Mimo to jsem udělal takový námět na divadelní hru postavenou z našich písní. Herci by hráli děj a my bychom hráli živě.

Na Silvestra a na Nový rok jsem sepsal takovou základní kostru a předal jsem to k posouzení profesionálnímu divadelníkovi a herci. Na jeho rozhodnutí záleží, jestli je to další věc, do které se pustíme nebo jestli to hodí do koše. Netroufám si to posoudit.

Živé Podujatia

Ako to zatiaľ vyzerá s koncertmi?

Petr Kohoutek: To je zatím ta nejtěžší otázka. Staráme se o všechno sami. Pomáhá nám v rámci možností agentura Petra Kléra ( Turbo, Kern, aj.), ale za ručičku nás nikdo nevede. Klasický managment nemáme.  Chodím taky do práce a po návratu domů sedím třeba dalších pět šest hodin denně u počítače a věnuji se práci kolem kapely. Pak ještě musím stihnout vzít do ruky kytaru, něco si přehrát a stihnout i vše ostatní.

Někdy se mi podaří domluvit vystoupení rok předem, někdy se ozve pořadatel, že chce Melissu za tři týdny. Je to různé. Proto taky třeba plánovat si dovolenou tři měsíce předem je nesmysl. Melissa musí mít přednost. Zatím se nám ale daří tím vším tak nějak kličkovat. 🙂

Obecně je největší problém, aby vůbec pořadatel alespoň odpověděl na mail. Nakonec to vždycky nějak dopadne. S akustickým programem se ale do klubů mezi čistě metalové koncerty nehodíme, tak hledám neustále další možnosti. Pokud má někdo o Melissu zájem, stačí se ozvat. Můžeme do klubu, do muzea, na náměstí, na vernisáž i na loď. Tam všude jsme už hráli. 😉

melissa kapela 2019

Minulý rok ste vystupovali s Blazem Bayleym a Thomasem Zwijsenem. Sú v pláne vystúpenia s podobnými veľkými umelcami aj tento rok?

Petr Kohoutek: Zrovna Blaze má diář často na rok a půl obsazený. Na druhou stranu třeba vloni přijel do Kolína z Polska, kde byl na dovolené a zazpíval několik songů na společné akci Melissy s Thomasem a Anne. 🙂 Jsem v kontaktu s jeho managerem, takže když to bude možné, my to určitě neodmítneme.

Před pár dny mi psal Thomas, že bychom mohli zase spolu odehrát něco letos na podzim. Právě chystám nějakou nabídku pro pořadatele. Pojede akustické turné s houslistkou Wiki Krawczyk a v plánu je hrát hodně rockových a metalových hitů, přearanžovaných Thomasem pro klasickou kytaru a housle.

Tak pokud by chtěl někdo na podzim společné vystoupení Melissy a Thomase, stačí napsat na můj mail: petr.melissa-band@seznam.cz  Bude-li to jen trochu možné, on i my rádi přijedeme.

Zahráte aj na nejakých historických akciách či festivaloch?

Petr Kohoutek: Vše záleží na tom, jestli se někomu hodíme do programu. Už jsme tu u nás na podobných akcích hráli.Hráli jsme i v hezké kamenné síni na hradu Bezděz a minulé léto jsme každý týden jako Melissa a Due hráli v rámci programu Tajemné kutnohorské pověsti ožívají. Krásná akce.

Noční prohlídka města se svící v ruce, kde na asi jedenácti místech hrají herci scény spojené s historií Kutné Hory a my jsme je na několika vstupech doprovázeli naší muzikou. Pokud budete v létě cestovat, jste zváni, protože včera jsem se dozvěděl, že bychom opět měli být součástí této akce i letos. Jen nesmí pršet.

Je šanca, že by ste zavítali aj k nám na Slovensko, poprípade niekde ďalej do zahraničia?

Petr Kohoutek: Moc rádi, pokud to bude možné. Nadhodil jsem právě Thomasovi, jestli by bylo třeba právě letos reálné, odjet společně třeba pár akcí u nás, v Polsku a na Slovensku. Zatím je to nápad, ale kdo ví? Už vloni mi říkal, že bychom se zase mohli vidět naopak třeba v Belgii. Nevím, ale když budeme sedět doma, nikam se nedostaneme. I samostatně bychom přijeli moc rádi.

Bylo by ale potřeba vymyslet vše tak, abychom mohli přijet aspoň na víkend nebo aby se podařila jedna akce v pátek na Moravě a další na Slovensku nebo přijet o prázdninách na víc dnů a tak. S akustickým programem můžeme hrát i několik různých vstupů na celodenních akcích nebo jich stihnout za víkend víc, abychom dokázali rozdělit náklady na dopravu.

melissa duo 2019

História kapely

Ako vyzerá bežný život členov kapely Melissa (záľuby, záujmy, povolania)? Keďže robíte stredoveko ladenú hudbu, máš rád aj nejaké historické, poprípade fantasy romány a filmy? Ak áno, aké?

Petr Kohoutek: Jelikož tu teď ostatní nejsou, pokusím se to nějak shrnout i za ně. Příště můžeš pozvat na rozhovor třeba Lucku. Já vstávám v pět ráno, a jedu do práce. Před pár lety jsem byl řidičem kamionu a právě i na Slovensku jsem vyhlížel, kde bychom mohli třeba hrát.

Mnohokrát jsem spal v autě v Bratislavě a nebo nakládal v Čachticích. Ta dřevěná socha u parkoviště je super. 🙂  Taky Salaš Dehtáre na dálnici u Popradu. Tam měli výborné halušky. ;) Kvůli kapele jsem ale musel skončit a teď pracuji v muzeu.

To, a Melissa mi zabírá tak 16-17 hodin prakticky každý den. Lucka je učitelkou v mateřské škole a mimo Melissu má vlastní aktivity operní, muzikálové a divadelní. Adam studuje a Lída je učitelkou v několika hudebních školách, kde učí hru na housle a vím, že má ráda knížky. Moc ráda čte.

Ano, mám celkem rád knihy o historii. Mám pocit, že je mi ta doba nějaká bližší. Vlastně nevím jaké dobré knihy teď vychází na Slovensku. Klidně pošlete tipy. Jinak u nás je hromada knih, ale je už třeba vybírat. Skvělý je taky třeba německý autor Oliver Pötzsch a jeho historické romány. Fantasy mě nějak míjí. Na to jsou ale zase experti Adam s Lídou. 😉  Když začnou, vůbec nevím, o čem se spolu baví.

Rockerské začiatky 

Porozprávaj niečo o tom, ako si sa ty dostal k muzike (kedy, aké boli prvé kapely a pod.)?

Petr Kohoutek: Jako malý jsem asi chtěl být bubeník.😉 Bouchal jsem do polštáře, když hrála muzika v televizi. Koupit nástroj jsem si ale mohl, až když jsem si na něj ušetřil z výplat v práci, a to malé klávesy a pak kytaru. Mám jí dodnes.

Začal jsem klasicky rockersky. 🙂 Stěhováním aparatury a pak i jako řidič u kapely Brix. Mimochodem, ta teď po dvou letech našla zpěváka a zase pracuje na nových písničkách a albu. Pak jsem začal dělat i světla a stavět podia a vlastně jsem se během let mohl učit od kdekoho.

Od zábav jak by jste řekli, na vidieku, až po koncerty třeba U.D.O., Nazareth, Smokie a další. S těmi všemi jsem seděl u stolu a jsou to pohodoví lidé. Pokud tedy vše, co bylo domluveno, platí. Spolehlivost je základ veškeré spolupráce.

Nikdy jsem se nechtěl k někomu přidat. Naopak jsem vždy chtěl hrát vlastní nápady. Tak jsem se učil a učím i na kytaru.

Bylo taky období, kdy jsem čtyři roky na kytaru nešáhl, ale pak se to zase nějak otočilo, skončil jsem s kamionem a dál už je to ta novější část naší tvorby. Jinak jsem vyrostl na kapelách jako Accept, King Diamond, Skyclad, Ozzy a tak. Klasika. Styl ale není to hlavní. U té techniky jsem musel vnímat všechno, i dechovku. Super muzikanty najdeš ve všech stylech. Srdcem ale hraje jen někdo.

Budúcnosť 

Melissa pôvodne hrávala taký typický folk metal. Čo sa stalo, že už dlhšiu dobu robíte iba akustické albumy? Pracujete na tom, aby ste opäť mohli robiť aj folk metalovú muziku?

Petr Kohoutek: Je to vlastně jednoduché. Nejsou lidi na bigbít. Melissa není koníček pro volný čas a přístup tomu musí odpovídat. Spolehlivost, žádné drogy, pracovat na sobě, atd. To víš, že jsem chtěl kapelu, která spolu vydrží dvacet let a vše bude klapat. Nebylo to ale možné. 🙁 Holt to tak chodí. Důvody byly různé, ale vždy byla změna nutná, aby Melissa vůbec přežila. Ztratili jsme jako celek hodně času.

Nejdřív problém s postem bubeníka, houslemi, pak i se zpěvem a nakonec jsem měl na výběr jet dál buď akusticky nebo jen instrumentálně „aDue“ s Lídou nebo nic. Jak jsem řekl, po příchodu Lucky jsme se soustředili na to, co bylo možné. Snad se to na albu projevilo. Folkmetalová deska nebo její část je v šuplíku a co bude dál se uvidí.

Pro Lucku a její hlasivky je bigbít rizikový styl. Na opery a muzikálové melodie používá uplně jinou techniku zpěvu, než by potřebovala u nás. Pro Melissu to také musela trochu upravit a my zase museli vyjít vstříc jí třeba změnou tóniny, aby se jí to dobře zpívalo. Možná ale třeba časem něco ještě uděláme.

Nechceme hrát na playback nebo někoho pouštět z tabletu. Taková je situace teď. Pokud s námi někdo hrát nechce nebo nemůže, poradíme si bez něj. Jen to nejde hned. I proto je Taverna čistě akustická a je to tak dobře.

Ok, tak to bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Petr Kohoutek: Moc Ti děkuji za zájem a prostor, který jsi nám poskytl. Vážím si toho.

Srdečně vás zdravíme a snad se najde příležitost se k vám podívat, zahrát a setkat se. CD je k dispozici a bude i ve verzi k stažení. Hned, jak to stihnu zařídit.

Mějte se moc hezky a DĚKUJEME !!!

Youtube ukážka:

Linky:
https://melissamusic.cz/
https://www.facebook.com/melissa.officialsite/
https://bandzone.cz/melissakutnahora
https://www.youtube.com/channel/UCIfIK1CQvra37aVG1Jsn4vA?view_as=subscriber

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *