Hrobar – Rýchla smrť (dvojrecenzia)

Koníkovi a jeho Support Underground treba dať okrem množstva iných vecí dobrý bod aj za to, že vyťahuje na svetlo sveta množstvo skvelých kapiel hrajúcich prevažne thrash a death metal. Jednou z týchto skupín, ktorú som vďaka vydavateľstvu SU spoznal je aj Hrobár, ktorých novinka nesie zrejme najpríznačnejší názov s akým som sa kedy stretol – Rýchla smrť.

Kapela to sama okomentovala celkom trefne – 20 pesničiek rýchlych ako prepitie výplaty. Avšak, buď pijete extrémne drahý chľast alebo máte vážny problém s pitím, pretože 20 songov prejde tak rýchlo, že to ani nestihnete zaregistrovať. Myslím si, že celkový čas niečo cez 28 minút hodne napovie.

V konečnom dôsledku všetky skladby trvajú okolo minúty. Plus mínus. Viem, znie to ako grindcore avšak verte mi, máme dočinenia s tým najčistokrvnejším thrashom. Nahrávka ani nachvíľu hudobne nepoľaví a naše bubienky slastne kmitajú pod dávkou riffov.

Vzhľadom na krátku minutáž songov ma celkom prekvapilo aj množstvo melodiky, ktoré sa kapele podarilo do svojej tvorby zakomponovať. V žiadnom prípade sa však nejednalo o násilne a samoúčelné použitie. Jednoducho gitarové sólo bolo tam, kde pasovalo. Jediným krátkym priestorom na vydýchanie bolo interview s originál hrobárom z povolania.

Zaujímavý, a ak máte zmysel pre trochu čiernejší humor tak aj vtipný nápad. To isté platí aj o textoch, ktoré sú čisto v slovenčine a väčšinou sa zaoberajú radosťami, ale i súženiami hrobárskeho chlebíka. Plusové body však idú zato, že kapela neskĺzla k vulgarizmom, nejakej stupidite, a ani morbídnosti.

Čo dodať na záver? Ja som sa bavil. Či už hudobne alebo textovo. Underground v pravom slova zmysle, dobrá recesia, kvalitná hudba

Lineup:

  • Maťo – spev, basa
  • Mišo – gitary
  • Lukáš – bicie

Tracklist:

  1. Hrobárina
  2. Do mŕtva
  3. Rešeto
  4. Vykopávka
  5. Doktor Krompáč
  6. Zubná víla
  7. Tvrdá zem
  8. Amen Tma
  9. Drevený spacák
  10. Zahrabaný s diplomom
  11. Buchty na pare
  12. Anča Dlaňovka
  13. Kopeme
  14. Čakan z Černobyľu
  15. Malá rakva
  16. Hrobokop
  17. Brigáda
  18. Na háku
  19. Lopatou po hlave
  20. Padla

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/thetruehrobar/
http://bandzone.cz/hrobar
https://hrobar.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/thetruehrobar/

Hodnotenie: 5/6

Autor Maroš Buchel

Hrobár je formácia, ktorá už od svojho úplného vzniku mala obrovský predpoklad stať sa kultovou. Je pravda, že keď som o tejto funebráckej trojici počul prvý krát skrz ich Catastrofy tribute „Na Háku“, tak som si pomyslel, že sa chlapci snažia presadiť inak ako svojou tvorbou. Či som sa mýlil!

Nasledujúce dva roky štiavnickí hrobári makali ako fretky, vydávali hromádky doma točených demonahrávok, koncertovali a celkovo budovali svoj post a meno na momentálne veľmi žijúcej slovenskej thrashovej scéne. Teraz konečne prichádzajú s prvým (minimálne v počte zárezov) dlhohrajúcim zárezom, ktorý vychádza v Koníkovej stajni Support Underground.

Album „Rýchla smrť“ je jedinečný úkaz. Nebudem tu behať okolo horúcej kaše, v momente ako skončí pár sekundové intro, otvára sa rakva plná thrashu, tak tuhého že už pri prvom počúvaní som zatínal zuby tak mocne, že by som prekusol stollwercku ako udené tofu. Tempo a nasadenie, ktorým hrobári podávajú svoj thrash je nemilosrdné a živelné.

Hoc sa sem tam tornádo hluku presekne občasným sólom (či už basovým alebo gitarovým), pesničky sa valia ako lavína. Nečakajte žiadne progresivity alebo komplexnejšie pasáže. Táto platňa je od začiatku do konca prehliadkou absolútnej hrubozrnosti.

Ak ma informácie neklamú, celá nahrávka vznikla v domácich podmienkach kapely, no i napriek tomu nemám čo vytknúť. Gitary sú surové a drzé, režú do uší  ako cirkulár, basa absolútne nič nerieši, nemilosrdne a chrchlavo si to dere vpred cez guľometnú nálož bicích.

Ani hrobárske debatky, ktoré lemujú a zároveň rámcujú celý album vôbec nepodlamujú smrteľné tempo celej nahrávky. V tomto smere mi „Rýchla smrť“ evokuje emócie podobné, aké u mňa vyvoláva album Reign in Blood od Slayer. Proste, ako príde tak aj odíde.

No rovnako ako spomínaný fenomenálny album od Slayer, núti svojho poslucháča sa k nemu stále vracať a vracať. V priebehu dvoch hodín sa tak dá urobiť presne 4 krát, mám to osobne odmerané.

Trochu ma mrzí že sa na nahrávke neobjavujú žiadne zadné vokály. Niektoré pecky ako napríklad stredne rýchla „Kopeme“ si to pýta ako soľ.  Taktiež aj niektoré texty sa trochu strácajú v zbesilom frázovaní, ale to je asi riziko s ktorým musí poslucháč pri tomto žánri rátať.

V každom prípade sú texty vtipné, ale aj jemne presahové, netrpia gýčovitosťou ba práve naopak, napriek monotematickosti som sa pri každom začínajúcom songu tešil na to, čo nové sa opäť dozviem o hrobárskom živote. Hrobársku tématiku pekne podtŕha aj jednoduchá, no trefná grafika od výtvarníka Kazisveta, ktorý rovnako ako spomínaná formácia zažíva celkom veselé obdobie a odporúčam si pozrieť aj jeho ostatnú tvorbu.

Niekto vraví že „Rýchla smrť“ je slovenský model Debustroláckeho albumu „Neuropatolog“. Skromne môžem povedať, že i napriek niektorým spoločným elementom a podobným atmosféram je „Rýchla smrť“ úplne niekde inde. Nesnaží sa preraziť virtuozitou, alebo veľkoleposťou.

„Rýchla smrť“ je rana lopatou cez ksicht, je to oslava radosti z extrémnej muziky v najčistejšej podobe. Pre mňa osobne je to prekvapenie roka a to najlepšie a najúprimnejšie čo som tento rok v slovenskom metale počul.

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *