Safenat Paneach – II

Veľkou výhodou recenzovania je fakt, že sa človek mnohokrát dostane k výbornej hudbe, ku ktorej by sa inak asi nikdy nedostal. A to je zrejme aj prípad druhej nahrávky českej skupiny Safenat Paneach, pomenovanej prozaicky podľa poradia v ich diskografii – II.

Hneď prvou výnimočnou vecou sú texty piesní, pretože skupina sa rozhodla siahnuť po poézii pánov Jirousa a Skácela. Veľmi zaujímavý a aj originálny nápad. Avšak druhou výnimočnou a trúfam si povedať priam až geniálnou vecou je zakomponovanie týchto básní do alternatívneho rocku (big-beatu, indie). Od prvých tónov úvodnej Neplavil jsem se po mořích až po poslednú Nebe polité inkoustem máme možnosť počuť famóznu hudbu. Množstvo skvelých gitár, ktoré sa neboja pritvrdiť (v danom žánri možno až neobvykle často), rovnako ako aj bicie a basa. Po hudobnej stránke je fakt ťažké niečo vytknúť. Žiadna samoúčelnosť, všetko plynie prirodzene a na extrémne vysokej úrovni.

Najviac by som však vypichol to, ako sa skupine podarilo pretaviť pocity ukryté v básni do hudby samotnej. Nie som literárny odborník, ale lepší rozbor si možno ani neviem predstaviť J. Treba vypichnúť niečo z melanchólie, smútku a nostalgie? Žiaden problém. Treba znieť tvrdšie? Opäť bez akýchkoľvek problémov. A takto by som mohol pokračovať asi až do nekonečna. Skutočne, za takúto vytvorenú atmosféru by sa nehanbil nikto – ani doom metalisti, ambient hudobníci, filmoví skladatelia, proste nikto.  Tu treba obzvlášť pochváliť výkon speváka Petra. Ten k celej nahrávke pristúpil nesmierne inteligentne a citlivo, a posunul ju na ešte vyšší level. Za všetko vyššie napísané potom asi najlepšie hovorí pieseň Memento mori, ktorá sa bez pochýb radí medzi to najlepšie, čo som v živote počul. Ale to v princípe platí o všetkých siedmych songoch.

Suma sumárum. Safenat Paneach som pred pár dňami ešte nepoznal. A som nesmierne rád, že sa to zmenilo. Ich druhý album je priam geniálnym prejavom ľudskej tvorivosti – či už je reč o hudbe alebo o textoch. Sedem vynikajúcich piesní, sedem vynikajúcich básní.

Lineup:

  • Petr Wagner – spev
  • Petr Čapek – gitara
  • Michal Homolka – gitara
  • Jan Tišer – basa
  • Jan Hrivňák – bicie

Tracklist:

  1. Neplavil jsem se po mořích
  2. Na konci všech lásek
  3. Moře ti ostrov odpluje
  4. Svěcenou rosou postříkaná je noc
  5. Memento mori
  6. 6.Ze zrcadla se loupe rtuť
  7. nebe polité inkoustem

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Yannick South

Full album:

Ďalšie Linky:
https://www.facebook.com/safenatpaneach2014/
https://open.spotify.com/album/4auujC0ifFOGZdglDFNU3r

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *