N.Ex.U.S. – N.Ex.U.S.

Po skvelom albume Perceptions od skupiny Watershape som úplne prehodnotil môj vzťah k progresívnej hudbe z Apeninského polostrova.

A čuduj sa svete, pár týždňov nato, sa ku mne dostal ďalší, podobne zameraný kúsok – rovnomenný debut kapely N.Ex.U.S. Očakávania boli veľké, aký bol však výsledok?

Trochu netradične odštartuje celú nahrávku dvojintro – Loading… a …the System. Hlavne druhá menovaná však ukáže, že výsledok určite nemôže byť zlý. Vynikajúci progresívny rock, vracajúci sa možno trošku pár rokov dozadu, avšak s výborným a moderným zvukom.

Rozmenené na drobné to znamená množstvo gitarovej melodiky a dosť dominantné klávesy. Tie odštartujú aj song číslo 3, konkrétne Empathy, kde sa zapojí už aj spevák Tommy.

A môžete sa staviť, že svoju prácu odvádza na výbornú, nakoľko so svojim hlasom pracuje citlivo, premyslene, a taktiež sa nebojí ísť do výšok. Zahanbiť sa však nenechali ani páni s hudobnými nástrojmi, keď každý jeden z nich predvádza famózne výkony.

Najväčší priestor však dostávajú klávesy a gitara. Tá je potom zodpovedná aj za množstvo melodických pasáži, avšak občas aj za poriadne tvrdý riff, ktorý na chvíľu posunie skupinu do vôd tvrdého metalu.

To svedčí o veľkej rôznorodosti, bohatej inštrumentálnej stránke a pestrosti piesní. Ak opomeniem úvodné dvojintro, tak vo všetkých ostatných (8) skladbách sa ani raz nezačnete nudiť.

Taktiež nebudete mať pocit, že ste danú hudbu už niekde počuli, dokonca ani na tejto nahrávke. Skutočne, čo nová pieseň, časť, sloha, vždy sa dá nájsť niečo nové. Nové, a geniálne. Progresívny rock v pravom slova zmysle.

Zrejme by som mal venovať viac pozornosti hudbe z Talianska. Posledné týždne sú jasným dôkazom, že tam žije množstvo géniov, schopných vyprodukovať nadčasovú nahrávku. Tak ako N.Ex.U.S.

Lineup:

  • Tommaso Galeazzo – spev
  • Christian Checchin – gitara, vokály
  • Fausto Tessari – klávesy
  • Daniele Gallan – basa
  • Fabio Tomba – bicie

Tracklist:

  1. Loading…
  2. …the System
  3. Empathy
  4. A Man Without a Soul
  5. Land of Misery
  6. Reflections
  7. The Mercenary
  8. Another Shore
  9. John Doe
  10. Final Act: A New Humanity

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Street Symphonies Records & Burning Minds Music Group

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.nexusprog.com/
https://www.facebook.com/nexusprojectband/
https://www.instagram.com/nexus_project/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *