Peorth – Make the Reversal

Ak by som to zobral čisto štatisticky, tak počas rokov recenzovania mi na stole najčastejšie pristali albumy s označením death metal. A hoci som tento žáner pred dráhou recenzenta príliš neobľuboval, vzhľadom na kvalitu našej scény som si k nemu čím ďalej tým viac hľadal cestu. No a jedným z týchto kvalitných albumov je aj Make the Reversal od kapely Peorth z mestečka Vráble.

Obal CD v kombinácii s introm Chapter 0.0 môžu v nepripravenom poslucháčovi vzbudiť dojem, že sa bude jednať o nejaký  melodickejší, jemný, pohodový album miesto tvrdého deatmetalu. Hneď druhá pieseň Blackout však dokáže, že pravda je niekde uprostred. Peorth vedia hrať tvrdo, rýchlo, nekompromisne, takže srdce nejedného ortodoxného fanúšika bude pišťať radosťou. Skupina má obrovský nadhľad, skladateľskú inteligenciu – žiadne prvoplánové jedno hubky bez akejkoľvek invencie a originality a cit pre zakomponovanie melodických pasáží. No a vyššie spomenuté atribúty sú typické pre celú nahrávku resp. 9 skladieb plus už spomínané intro. Osobne dosť oceňujem využitie čistého vokálu (aj keď v minimálnom množstve). To vytvára  zjemňujúci kontrast oproti dominantným extrémnym vokálom. Obdobné to je aj s hudbou samotnou. Prím hrajú tvrdé pasáže, avšak chlapcom z Peorth sa podarilo veľmi sofistikovane zakomponovať dostatok gitarovej melodiky, ktorá opäť vytvára kontrast. Hudba ani na chvíľu neskĺzne ku komerčnosti a prvoplánovosti.

Suma sumárum tak máme možnosť počuť 9 nesmierne kvalitných kúskov, ktoré vás chytia hneď od začiatku. Originalita, kvalita, nadhľad. Len viac takýchto albumov.

Lineup:

  • Dodes Zaujec – Spev
  • Boris Kováč – Gitara, spev
  • Mayo Minár – Gitara
  • Dávid Csámpai – Basová gitara
  • Martin “Čviro” Novoveský – Bicie

Tracklist:

  1. Chapter 0.0
  2. Blackout
  3. Farewwel
  4. Personal Hell
  5. Raging
  6. Summerfield Battlefield
  7. (In)Tolerance
  8. Savior (Ode to Autumn)
  9. Stolen Mind
  10. Make a reversal

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Slovak Metal Army

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/peorthsvk/
https://peorth-sma.bandcamp.com/
https://bandzone.cz/peorth/
https://www.slovakmetalarmy.sk/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *