Fany (Limetal) – ,,Po natáčení alba Znamení jsme rozhodli, že vyřadíme všechny songy z minulé kapely…”

fany limetall zpev 2019Rockeri Limetal nedávno vydali už druhý full album Znamení a momentálne vo veľkom koncertujú. Navyše množstvo akcií odohrajú ako hostia na aktuálnom turné Kabátu – Po Čertech Velký Turné 2019. Spevák Fany Michalík si napriek tomu našiel čas a odpovedal na niekoľko otázok:

Zdravím, Fany. Nejaký ten piatok už máte na konte nové CD „Znamení“. Osobne ma však trochu prekvapilo, že sa na ňom nachádzajú aj všetky skladby, ktoré vyšli na vašom EP „Swingers Párty“. Prečo je tomu tak?

Fany: Ahoj, ano, je to už pár dní, co vyšlo nové album Limetal „Znamení“, a je na něm pět úplně nových skladeb a pět songů z EP „Swingers párty“.

Původně jsme chtěli na konci minulého roku udělat jen singl, ale vše se tak nějak dobře vyvíjelo a nám se dařilo rychle dodělávat song za songem, že jsme se rozhodli těch věcí na EP dát více.

Dnes víceméně CD slouží jako podpis, karta nebo suvenýr z koncertu a je to taková zpětná vazba od našich posluchačů a taky nás to hrozně inspiruje k další práci. 😉

Ďalej by ma zaujímalo, odkedy začali vznikať tie úplne nové skladby?

Fany: Už po rozchodu kapely Citron měl každý z nás připravené nějaké věci tzv. v šuplíku, takže se začaly společně tvořit a každý si tak mohl najít tu svoji linku. A tím si myslím, že je to hodně zajímavé.

Zapojila sa do skladania aj bubeníčka Veronika?

Fany: Příchodem Veroniky Lukešové (dnes Mrázové) dostala kapela další neuvěřitelnou energii. Byť je mnohem mladší než my, její názory a schopnosti se propojily s našimi a ve studiu a pak i na koncertech jsme si to společně velice užívali.

Veronika při natáčení cítila, že by mohla na desce být i její píseň, kterou měla rozdělanou a která tam prostě chyběla, a myslím, že perfektně vystihla náladu a směr kapely.

Najbližšie plány

Váš predošlý rovnomenný album vyšiel aj ako LP. Vyjde aj „Znamení“ v tejto podobe?

Fany: Je to až neuvěřitelné, jak je dnes těžké postavit novou kapelu a rozhodovat se, co dříve, co později. První album vyšlo jako LP, protože si myslím, že je to pro „fajnšmekry“ zajímavé a taky si to prostě ty songy zaslouží. Všechno dnes stojí spousty peněz, ale dá-li Pán Bůh a bude-li se dařit, uděláme i pár LP „Znamení“. 🙂

Sú v pláne aj nejaké videoklipy?

Fany: Na konci roku 2018 jsme se rozhodli natočit klip k songu „Swingers party“. Byla to hrozná sranda. Původně měl hlavní roli hrát jeden známý a slavný herec, ale nakonec se vše natočilo jinak a byla to teda opravdu jízda… No a další klip máme už strach natáčet…  🙂

Protože, my bychom chtěli, ale musíme se šetřit… No ne, teď vážně, naše klipy asi v žádné televizi neuvidíš, tak nemá cenu do našich klipů moc investovat. 😉

Koncerty a festivaly

Kde budete najbližšie vystupovať?

Fany: Máme štěstí, že už se nám ozývají pořadatelé sami, takže když budete sledovat náš facebook nebo stránky, budete vědět, že nás kapela „Kabát“ vzala na všechny „Po čertech velké koncerty“ v Česku. Moc se těšíme. 😉

Objavíte sa aj na Slovensku?

Fany: Na Slovensku jsme hráli ve Snině… a hrozně se nám tam „páči“, takže když nás někdo pozve, rádi dojedeme. Těšíme se, že o nás i na Slovensku ví a píšou na náš facebook fanoušci, takže hurá!!!

Keďže je Veronika tehotná, na koncerte v Pardubiciach ju zastúpil manžel Dalibor. Bude jej manžel vo vašej zostave pôsobiť viac menej nastálo, alebo sa obzeráte po niekom novom?

Fany: Ano, Veronika se asi před rokem vdala a je neuvěřitelné, že za vynikajícího hráče na bicí nástroje, a bylo hned jasné, že když otěhotní, jako první budeme oslovovat jejího manžela Daliho.

Občas přijel Dali s Verčou do studia a na zkoušky a bylo jasné, že Dali je opravdu světová špička…

Přestože je vynikající náhradník, doufáme, že se co nejdříve vrátí po mateřské Veronika, protože tak, jak hraje, opravdu nemá velkou konkurenci. 😉

limetall kapela 2019

Osobné otázky

Je pravda, že s Limetalom ste dosť koncertne aktívni. Venujete sa kapele takpovediac na plný úväzok, alebo máte aj nejaké „nehudobné zamestnania“?

Fany: Přiznám se, že koncertů přibývá a je čím dál těžší dělat něco víc než hudbu, ale moje hlavní povolaní je nákladní autodoprava a baví mě to tak, jak to je… A taky si myslím, že díky tomu nemusím v hudbě dělat věci, které nechci.

Aká je súčasná česká (resp. česko-slovenská) rock/metalová scéna z tvojho pohľadu? Čo sú jej najväčšie klady, zápory?

Fany: Celá situace na naší hudební scéně se neustále vyžívá, ale mě osobně chybí nějaká osobnost, nějak mi chybí kapela nebo zpěvák, který nebude muset do trapných televizních soutěží, vařit, tančit, vyšívat, háčkovat a prostě jen přijde a zazpívá a bude to tam!!!

Minulosť

Skus porozprávať svoj hudobný príbeh, ako si sa dostal k muzike, aké si mal kapely pred Citronom a podobne.

Fany:. Asi v 15. letech jsem zaregistroval první LP „Plní energie“ od Citron, ani jsem tehdy nevěděl, že to jsou kluci tady z Nového Jičína, Hranic a Ostravy Začal jsem se doma učit hrát na kytaru a vůbec jsem neměl ambice zpívat. Chodil jsem na brigády, ať si koupím svou první kytaru.

No a pak první zábavy a první nabídka od kapely, ve které začínali oba Jarda a Jindra z Citronu. No a pak už přišla jen nabídka v 89. roce do Citronu, to když odešel Křížek do Kreysonu.

V Citronu jsem zazpíval „Vypusťte psy“, odjelo se pár koncertů a já jsem věděl, že takhle to prostě nechci. Začal jsem v té době podnikat a hudba šla stranou.

V 90. rokoch si pôsobil aj v kapele Fany. Neuvažoval si nejaké stare songy vydať pod hlavičkou Limetalu?

Fany: Občas se mi po hudbě zastesklo, tak jsme s rukama udělali kapelu Fany, pak se u Jindry Kvity objevila nemoc a Jindra umírá. To bylo znamení a my ukončili hraní. Hudba by se měla dělat srdcem.

Budúcnosť?

Keď som pozeral nejaké vaše live videa na youtube, prekvapilo ma, že vo vašich setlistoch sa opäť objavuje aj hit „Ocelové město“. Znamená to, že problémy, ktoré ste mali ohľadom rozchodu s R. Pařízkom, sú už preč?

Fany: No, přiznám se s odstupem času, že bych některé věci dnes dělal jinak, ale co bylo, to bylo. „Ocelové město“ jsme v začátcích hráli, protože to kluci Vašek, Jarda, Jirka a já prostě hráli X let.

Ale po natáčení alba „Znamení“ jsme rozhodli, že vyřadíme všechny songy z minulé kapely a uděláme tlustou čáru. 😉

Ok, to bola záverečná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre našich čitateľov.

Fany: Rád bych vás pozval na nějaký koncert a taky na stránky. A na facebook Limetalu 🙂 Mějte se krásně a žijte tak, ať vám všichni závidí.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.limetal.cz/
https://www.facebook.com/limetal/?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UCL98A_VL5XGkhuUkBHE4Kpw

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *