Ground Zero – Horší ako zver

Ground Zero Horší coverJe zaujímavé, že hoci hardcore vôbec nepatrí medzi moje obľúbené žánre, každé CD, čo sa ku mne dostane na recenzovanie ma chytí za srdce. A inak tomu nebolo ani teraz, v prípade novinky Horší ako zver od skupiny Ground Zero. Tá síce nechala svojich fanúšikov čakať na novinku pribižne 10 rokov, ale viete ako sa hovorí…

Na dobré sa čakať oplatí. Všetko odštartujú Morové orgie, ktoré nám hneď na úvod predvedú, čo nás na novom albume očakáva. Krátky úvod na štýl „nórsky black metal z 90. rokov“ je rýchlo nahradený rýchlym, poriadne tvrdým a adekvátne nasrdeným hardcore, doplneným o občasnú melodiku a hc scream na mieste vokálov. V nastolenom tempe rýchlo pokračujeme aj v nasledujúcich piesňach, kde by som najviac vypichol poetickú a láskyplnú Choďte do p..e, alebo titulnú pieseň s malou troškou elektroniky na spestrenie.

Ku koncu však nahrávka trošku viac spomalí, čoho výsledkom sú stále tvrdé, avšak o to viac ťaživé kúsky ako V jednom ohni alebo Žiadny strach. Po hudobnej stránke je ťažké niečo vytknúť. Iste, nie je to žiaden progresívny metal, na druhej strane z toho vyžaruje úprimnosť, hc štýl v pravom slova zmysle a pretavenie pocitov a myšlienok do atmosféry albumu, ktoré vyjadrujú texty. Keď už som pri tejto stránke albumu, väčšina textov sa zaoberá politikou, našou spoločnosťou, a sú písané s veľkým nadhľadom a svojským (avšak výborným) zmyslom pre humor. O nadhľade kapely svedčí aj krátka 18 sekúnd trvajúca skladba N.T.N.V.

V konečnom dôsledku si tak Ground Zero po takmer 10 rokoch pre nás prichystali 10 skvelých songov. Žiadna samoúčelnosť, žiadne pózerstvo. Horší ako zver je presne taký ako má byť. Tvrdý, nekompromisný, premyslený, vtipný, a hlavne nahraný s enormným nadhľadom. Raz darmo, čakanie sa vyplatilo.

Lineup:

  • Jaro – gitara, vokály
  • Braňo – gitara
  • Hero – basa
  • Juro – bicie

Tracklist:

  1. Morové orgie
  2. Peklo
  3. Anus Mundi
  4. Horší ako zver
  5. Choďte do piče
  6. Na východnom fronte
  7. V jendom ohni
  8. N.T.N.V.
  9. Žiadny strach
  10. Mrcina

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Samovydanie

Album Horší ako zver:

Linky:
https://www.facebook.com/GROUND-ZERO-120570381294275/
https://groundzero6.bandcamp.com/releases
https://bandzone.cz/groundzero
https://open.spotify.com/artist/5QozllHSiIzZcSon3yHHwX

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *