GlassGate – ,,Mať po dlhom čase konečne „hmatateľný“ výsledok je veľmi dobrý pocit.”

Na domácej metalovej scéne dominujú hlavne ,,extrémnejšie žánre“. Na severe Slovenska však vznikla nová formácia – GlassGate hrajúca power metal. Mohli ste ich počuť a vidieť napr. na koncertoch s ukrajinskou bandou Sunrise. Koncom apríla vydali aj svoju prvotinu, EP The Eighth Colour of Rainbow. Detaily o ňom a aj iné zaujímavosti sa môžete dozvedieť v nasledujúcom rozhovore s členmi kapely.

Zdravím. Vo vašom profile na jednom hudobnom portáli sa dá dočítať, že skupina GlassGate vznikla z jednej neveľmi aktívnej kapely. Mohol by niekto z vás povedať niečo viac o vzniku skupiny?

Ahoj, myšlienka hrať power metal sa zrodila v hlavách troch pubertiakov niekedy začiatkom tohto desaťročia. Avšak v pôvodnej kapele sa striedali dva hlavné problémy – buď sme nemali bubeníka alebo skúšobňu. Keď sme konečne mali jedno aj druhé, odišiel od nás basák… Zostavu sme napokon úspešne skompletizovali až minulý rok. To nás nakoplo k väčšej aktivite a hlavne k pravidelnému skúšaniu. Začali sme riešiť novú tvorbu, dali sme dokopy koncertný playlist a rozhodli sme sa ísť do štúdia nahrať prvé EP-čko. Cítili sme, že prichádza nová éra, a preto sme aj zmenili názov kapely (a aj preto, že ten pôvodný si nikto nevedel ani zapamätať, ani vysloviť).

Prednedávnom vám vyšiel debutový EP album The Eight Colour of Rainbow. Aké pocity u vás prevládajú?

Myslím, že všetci členovia kapely sú s výsledkom spokojní. Mať po dlhom čase konečne „hmatateľný“ výsledok je veľmi dobrý pocit. Dostávame aj pozitívnu spätnú väzbu od poslucháčov, čo nás teší ešte viac.

Aký bol proces jeho vzniku?

Z našej tvorby sme sa snažili vybrať tie najreprezentatívnejšie skladby. Pôvodne bolo v pláne nahrať len tri skladby, vzhľadom na ich dĺžku. Napokon nám to v štúdiu odsýpalo rýchlejšie ako sme čakali, a preto sme pridali ešte jeden song, Army of Fools, ktorý je zároveň odkazom na starú éru kapely. Pre väčšinu z nás to bola prvá skúsenosť so „skutočným“ štúdiom. Našťastie tréma a obavy opadli hneď v momente, keď zvukár pri pohľade na naše vybavenie skonštatoval: „Tý jo, to je chlastu!“ Odvtedy už v štúdiu vládla uvoľnená atmosféra. Martin z GM Recording Studia je nielen profesionál, ale hlavne človek s kamarátskym a pohodovým prístupom, vďaka čomu sme si nahrávanie naozaj užili.

Čo môžu fanúšikovia očakávať?

Štyri songy v celkovej dĺžke 25 minút (zistili sme, že máme veľký problém zložiť krátky song). Na svoje si prídu najmä priaznivci power metalu, ale veríme že naša tvorba má potenciál osloviť aj fanúšikov iných subžánrov.

Čo predstavuje obal albumu?

Na to nech si odpovie každý sám po vypočutí albumu, odpoveď sa skrýva v hudbe a textoch. 😉

Osobne som s vašou hudbou prišiel prvýkrát do kontaktu počas koncertu v Žiline spoločne s ukrajinskou kapelou Sunrise. Ako hodnotíte toto miniturné, resp. vaše spoločné koncerty?

Pre nás to bola zaujímavá príležitosť zahrať si spolu so zabehnutými kapelami a tým rozbehnúť vlastné koncertné aktivity. Sunrise aj Marturos podali skvelé výkony. Aj vďaka nim sme si tieto koncerty užili, ako na pódiu, tak aj v backstage.

Máte vy momentálne v pláne nejaké koncerty?

V poslednom čase sme všetku energiu venovali príprave a vydaniu EP, čiže nebol veľmi priestor vybavovať koncerty. Do klubov by sme chceli vyraziť na jeseň.

A čo festivaly v lete? Budú vás na niektorom z nich fanúšikovia môcť vidieť?

V sobotu 29. júna vystúpime v rámci súťaže Rocková maturita na Topfeste. Okrem toho riešime ešte jeden festival, o ktorom budeme určite včas informovať.

Mohli by ste povedať niečo o vašich životoch pomimo kapelu?

Marek (spevák) učí v ZUŠ-ke hru na klávesové nástroje. Okrem toho si občas odskočí šoférovať žilinské trolejbusy. Maroš (gitarista) pracuje v hudobninách a popri tom učí deti hrať na gitare. Jožo (klávesák) študuje a vyvíja elektroniku. Juraj (basák) pracuje v štátnej správe a naháňa daňových podvodníkov. A Frodo (bubeník) je učiteľom na základnej škole. Čiže celkovo prevláda učiteľské povolanie.

Aká je hudobná scéna na Slovensku z vášho pohľadu?

V rámci metalovej scény máme viacero zaujímavých a kvalitných kapiel, ktorých tvorba je na vysokej úrovni, porovnateľnej so známymi interpretmi zo zahraničia. Žiaľ, možnosti realizácie sú na Slovensku značne limitované, pretože, povedzme si na rovinu, väčšina slovenských fanúšikov chodí len na koncerty veľkých mien. 🙁

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som vás poprosil o odkaz pre čitateľov.

Ďakujeme Vám za podporu, vidíme sa na koncertoch! A medzitým nezabudnite sledovať naše stránky na sociálnych sieťach, a hlavne počúvajte dobrú hudbu. 😉

Youtube ukážka:

Linky
https://www.facebook.com/glassgate/
https://bandzone.cz/glassgate
https://www.youtube.com/channel/UCXBrTmdTcXPbOGb6G_zAr1Q

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *