Ondrej (Dementor, Realms of Chaos) – ,,Mojou víziou bolo mať EP len na vinyle.”

Ondrej DementorDementor, slovenská death metalová kultovka trpiaca veľkou personálnou nestabilitou. Posledný full album Damned vydali v roku 2011, no tento rok konečne začali pracovať na jeho nástupcovi. Jeho predzvesťou je trojskladbové EP Blasphemy Madness. Okrem toho pod hlavičkou vydavateľstva Akne Productions znovuvydali albáč Faithless (pôvode vydaný v roku 2008). Na otázky odpovedal basák Ondrej, ktorý je zároveň členom Realms of Chaos.

No zdravím Ondrej. Približne po 8 rokoch sa konečne rozrástlo albumové konto Dementoru. Prečo až teraz?

Ondrej: Nazdar Tomáš. Jednou z hlavných príčin je časová vyťaženosť  členov Dementoru. Myslím, že je pochopiteľné, že v určitom veku prichádzajú iné povinnosti, ktoré pohltia veľa času a energie a hudba sa postupne dostáva do úzadia. A možno sa doteraz čakalo len na mňa. 🙂

Zúčastnil si sa aj ty na skladaní nového materiálu?

Ondrej: V čase môjho príchodu bol materiál viac-menej hotový. Rasťo ma na jednej akcii oslovil, či by som im to otextoval, a potom ho napadlo, že by mohol zabiť dve muchy jednou ranou a dosadil ma aj na v tej dobe voľný post basgitaristu. Teda mojou úlohou bolo otextovať nový materiál, naučiť sa basové linky a nakoniec aj vytvoriť cover.

Ochutnávkou z chystaného albumu je trojskladbové EP Blasphemy Madness. Čo môže potencionálny poslucháč od neho očakávať?

Ondrej: V piesňach novej nahrávky poslucháči nájdu agresiu a zverskú energiu, ktorá tvorbu Dementoru v ostatných rokoch zdobila, no zároveň sú tam aj citeľné prvky odkazujúce na posolstvo starej tvorby Dementoru, de facto slovenskej death metalovej školy 90-tych rokov. Oproti predošlým počinom bolo do novej tvorby vnesenej viac jednoduchosti a  melodiky. Mierny posun.

A čo spomínaný album. Môžeš prezradiť nejaké podrobnosti o ňom (názov, obsah, kedy bude vydaný) a podobne?

Ondrej: 8 skladieb death metalu ako remeň! 🙂 Názov nebudem prezrádzať, nechcem kaziť prekvapenie. Čo sa týka termínu, … mojím bezbožným prianím je začiatok budúceho roka. Teraz ma čakajú práce na obale pre inú bandu, v ktorej účinkujem, takže to musím riešiť „na preskačku“.

Žerie to veľa času a priznávam, že nie som typ človeka, ktorý s radosťou vysedáva za PC. Takže uvidíme ako to budeme stíhať.

Uvažujete aj o vinylovom formáte?

Ondrej: Mojou víziou bolo mať EP len na vinyle. Robil som obaly na demonahrávky Grium, za odmenu som zinkasoval práve jeho vinyly a veľmi sa mi páčili. No práve MorHell, mozog tohoto black metalu, mi povedal, že je to na dlhé lakte a my sme sa o vydaní ochutnávky v podobe EP rozhodli len pred letom a chceli sme to „vypľuť“ čo najskôr.

Teda sme od toho zatiaľ upustili. Uvidíme, aké bude mať náš nový počin ohlasy. Možno sa dodatočne dopracujeme aj k vinylom.

Taktiež vám tento rok znovuvyšiel album Faithless (pôvodne z roku 2008). Ako k tomu vlastne došlo?

Ondrej: Prišla mi správa od Wayna z Akne production, že načal spoluprácu s ukrajinským vydavateľstvom Depressive Illusions Records a že majú záujem o vydanie Faithless na MC nosiči. A my sme im to odobrili.

Neuvažujete o znovuvydaní niektorých ďalších?

Ondrej: Pár rokov späť znovuvyšli The Church Dies a Morbid Infection. O vydaní ostatných nahrávok zatiaľ pravdupovediac ani neuvažujeme. Sústredíme sa skôr na tvorbu nových vecí, ktorých máme naozaj dosť. Uvidíme, čo prinesie čas.

Nedávno si sa pripojil aj k Realms of Chaos. Ako k tomu došlo?

Ondrej: Na koncerte v Ružomberku. Ich tvorba sa mi páčila, tak som sa išiel pozrieť dopredu. Spoznali ma a po koncerte ma oslovili. Vraj ma videli už dávnejšie hrať, len sa so mnou nevedeli skontaktovať. V RK som im prišiel doslova do rany. Nezaváhal som a neľutujem.

Kedy bude vydaný nový album Realms of Chaos?

Ondrej: V prvom rade, keď dokopem svoju lenivú riť a urobím obal. 🙂

 Dementor

Poďme ku koncertom. Kde najbližšie bude vystupovať niektorá z kapiel kde pôsobíš?

Ondrej: Najbližšie asi Belusa Deathfest s Realms of Chaos. Veľmi sa tešíme a všetkých srdečne pozývame.

Dementor zvykol vystupovať aj v zahraničí. Plánujete niečo pod. aj tento rok (či už s Dementorom alebo s R.o.Ch.?)

Ondrej: Nedávno sme s Dementorom mali vystúpenie v susednej ČR. Vlastne ja som doposiaľ absolvoval viac akcií v ČR ako u nás. Tento fakt možno pozmení naša nová nahrávka. S Realms of Chaos som si zahral zatiaľ len v SR, ale verím, že sa to čoskoro zmení. Škoda by bolo takú vec pred svetom skrývať. 🙂

Porozdávaj svoj hudobný príbeh. Kedy si začal aktívne hrať, čo ťa k tomu priviedlo a ako si sa dopracoval až Dementoru a R.o.Ch.?

Ondrej: Ja som chcel byť spevákom. Ako 16 ročný som na krátku chvíľku spieval v miestnej bande Hellgates, ktorá nemala dlhú životnosť. Až počas vojenčiny, kedy som si chcel krátiť čas, som sa lapil gitary.

Hneď od počiatkov ma nebavilo hrať už veci obohraté a tak som začal tvoriť. Po návrate do civilu som si kúpil elektriku a začal hľadať bubeníka, čo je v Dolnom Kubíne, odkiaľ pochádzam, a v celej SR problém. Boli chlapci na skusy, ale nakoniec som skončil v garáži s gitarovým kombom a sadou starých požičaných Amatov sám.

V tej dobe ma na koncerte v DK Janek zo Swrabu ukecal, aby som si kúpil basu a hral s ním. Bolo to veľmi plodné a hlavne veselé obdobie. Po odchode na štúdia som Swrab nestíhal tak, ako by som si želal a časom som začal pôsobiť ako bubeník v jednej bratislavskej Blackgaze bande.

Po návrate do na mňa natrafili chlapi z Dementoru, s ktorými sme sa dohodli na spolupráci, až nakoniec moje kroky viedli aj do „stajne“ Realms of Chaos.

Dementor ma status kultu, množstvo koncertov v zahraničí, spoluprácu s producentom Andym Classenom (Krisiun, Dew Scented etc.)  a podobne. No zároveň aj množstvo zmien zostáv. Čo bolo toho dôvodom?

Ondrej: To je skôr otázka na bývalých členov kapely. Každý z nich opustil skupinu z iného dôvodu a ja som sa o tieto dôvody ani nikdy nezaujímal.

Neuvažujete o nejakých koncertoch aj s bývalými členmi?

Ondrej: Bola taká úvaha, keď Dementor slávil 30-ročnicu, no pri takýchto akciách sa naskytá problematika logistiky, času a samozrejme aj financií.

Čo je z tvojho pohľadu najväčším problémom domácej metal/rockovej scény?

Ondrej: U nás je malý trh. Málo koncertov, málo priaznivcov, málo kapiel. To nie je len odraz demografického vývoja našej malej krajiny, no predovšetkým lenivosť virtuálnej doby. Ľudia akoby stratili vôľu chodiť na akcie, obzvlášť tie undergroundové, tobôž ak nemajú povoz priamo na miesto konania.

Nočnými spojmi Ti dnes na koncert príde málokto. A to ani za cenu množstva zábavy a spoznania nových tvárí. Dnes si so sloganom na perách,  že život sa nesmie prežívať ale užiť ho naplno, pivo si otvoria doma, podebatujú s kamarátmi na internete, kde si aj k tomu pustia hudbu.

Takže na koncertoch vídavate stále tie isté tváre. To isté sa týka aj kapiel. Radšej budú trčať v skúšobni, ako keby mali vyliezť na lokálnu akciu, kde okrem hrania môžu získať nového fanúšika, predať merch a užiť zábavu.

Pritom práve lokálne akcie tvoria UG scénu. Treba si uvedomiť, že mladí ľudia sa nikdy nedostanú k metalu, ak tých koncertov po mestách nebude viac. Človek v metale neznalý nepôjde na metalový koncert niekde ďaleko.

Ale na akciu v miestnom klube sa dostane ani sám nevie ako. A my dobre vieme, že z takej akcie musí odísť plný nadšenia. 🙂

OK, tak to bol už záver. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Ondrej: Aj ja Ti ďakujem za rozhovor. Vašim čitateľom prajem veľa zdaru a krásnych hudobných zážitkov.

Youtube ukážky:

Dementor

Realms of Chaos:

Linky:

Dementor:
https://www.facebook.com/dementorDM/
https://bandzone.cz/dementor/

Realms of Chaos:
https://www.facebook.com/RealmsOfChaosSVK/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *