Matej Sadloň, Martin Javorek (Cutting Edge) – ,,Sme štyri indivíduá s veľmi odlišným hudobným vkusom”

Približne dva roky dozadu vznikla v hlavnom meste nová kapela Cutting Edge. Jej členmi boli  zakladajúcimi gitarista Martin Javorek a bubeník Isidro Paixão (predtým Spoiled Fiction). 6. septembra oficiálne vydali svoj debutový album Of Mind Decay – skvelý mix rôznych metalových žánrov a prvkov grunge. 19. septembra je naplánovaný jeho oficiálny krst. O albume,  jeho prípravách a ďalších veciach porozprávali spevák Matej a spomínaný gitarista Martin:

Zdravím Matej a Martin, poďme na to. Vašej kapele Cutting Edge vyšiel debutový album Of Mind Decay. Aké pocity u vás momentálne prevládajú?

MATEJ SADLOŇ: Čauko. Pocity zadosťučinenia, že sa nám podarilo nahrať album s ktorým sme spokojní po technickej aj obsahovej stránke. A pocity očakávania, keďže sme zvedaví, či sa nám do live show podarí preniesť čo najviac z esencie albumu.

MARTIN JAVOREK: Zdravím. Možno aj mierna nervozita. 🙂 Na pódiu som nestál skoro päť rokov takže už som aj pomaly zabudol aký je to pocit. Ale v podstate sa aj cez trému teším na koncertnú propagáciu albumu a zároveň som zvedavý na reakcie ľudí, či už pri počúvaní nášho albumu alebo priamo pod pódiom na koncerte. Snáď budú pozitívne.

Aký bol proces vzniku albumu?

MARTIN JAVOREK: Záleží od kedy začnem tento proces datovať. Samotný materiál vznikal postupne od roku 2015, tesne potom čo som opustil inú kapelu, kde som hral zároveň aj s naším bubeníkom Isidrom. On ju opustil potom ani nie o rok neskôr a keďže som tou dobou mal v šuflíku ale dobrých 14 skladieb, pomaly sme začali organizovať čo a ako.

Bol to tiež Isi, kto do kapely doviedol Maťa (spev), avšak kvôli rôznym iným veciam, ktoré človek v živote neovplyvní sme sa dostali do skúšobne až niekedy koncom leta 2017. Dovtedy sme len pracovali na demoverziach a Maťo do niektorých skladieb nahral prvý nástrel vokálov.

No a už keď sme sa dostali do skúšobne, Maťo dotiahol do kapely Shima (basa) a boli sme kompletní.  Album sme začali nahrávať v novembri 2018 v Skalickom  M2 recording studio, teda respektíve len bicie. Gitary a basy sme zbúchali u mňa doma a do štúdia sme sa potom vrátili na jar 2019 kvôli nahrávaniu vokálov, mixu a masteringu.

Možno ešte dodám, že mnoho nápadov pre album som mal zapadnutých prachom aj niekoľko rokov, napríklad ústrednú vybrnkávačku prvej časti titulnej skladby „Of Mind Decay“ som zložil ešte ako deviatak na základke a nejakou náhodou som si na ňu spomenul pri skladaní muziky na album.

Čo predstavuje jeho cover a kto je jeho autorom?

MARTIN JAVOREK: Cover albumu má na svedomí Zdeno Guláš, ale niektorí ho poznajú pod pseudonymom Loopeznik. Už som s ním spolupracoval v minulosti, kedy vytvoril cover pre EP bývalej kapely Divergence. Vtedy išlo o ťažkú gigerovskú temnotu, tentokrát sme chceli niečo jednoduchšie a priamočiare.

Čo predstavuje cover?  Zdenovi sme poslali muziku a texty a nechali to na jeho predstavivosti. Dali sme mu samozrejme nejake hinty, resp. keď sme si prechádzali jeho kresby tak sme mu napísali ktorá sa nám páči a na základe ktorej by mohol zvoliť prístup k nášmu albumu. Ale inač ide v podstate o jeho perspektívu k našej muzike, nám sa páčila a viac sme to neriešili.

Žánrový mix

Mohli by ste skúsiť ho popísať ľuďom, ktorý nikdy neprišli do kontaktu s vašou hudbou?

MARTIN JAVOREK: No je to taký mix rôznych žánrov naprieč rockom a metalom, ale zas nejdeme do nejakého metalového extrému. Od začiatku som vedel že som chcel mať na albume len melodické vokály a aj keď bol trochu interný fight z toho, nakoniec sme sa našťastie obišli bez screamov a growlov.

„Naštastie“ nehovorím preto, že by som proti takejto forme výrazu niečo mal, však som hral v kapelách kde sa bliakalo požehnane, ale nejako som si chcel otestovať, či vieme dať dohromady muziku aj bez toho. Myslím že sa podarilo.

No a ak to mam hlbšie popísať: sú tu elementy 90´s grunge, groove metalu, trochu sludge a hard rocku.

Je nejaký hlbší podtext pod názvom albumu?

MARTIN JAVOREK: Tak toto je skôr otázka na Maťa, keďže je autorom všetkých textov. Ja len poviem že potom ako sme vedeli oficiálne názvy skladieb. tak sme mali menší brainstorming a odhlasovali sme si „Of Mind Decay“. Jednak ide o dvojskladbu a myslím že je to vcelku reprezentatívny kúsok a to hlavne kvôli kontrastu medzi prvou a druhou časťou.

Ale aj s pracovnými názvami skladieb bola vcelku sranda, jeden takýto pracovný názov v celej svojej dĺžke znel : „Pimp Lookin´ Motherfucker With A Hat“ ( áno z posledného skauta – Joe Hallenbeck nám to schválil). 🙂

MATEJ SADLOŇ: Myslím že názov albumu vcelku dobre zhŕňa prierezový laitmotív všetkých songov. Nie snáď žeby išlo o konceptuálny album, ale tá spoločná črta rôznych psychických rozpoložení sa v textoch opakuje.

Ak by som to mal otočiť na náš súčasný svet, myslíte si, že ľudstvo ako také trpí „úpadkom myslenia“ a podobnými záležitosťami?

MATEJ SADLOŇ: Samotný dvojsong Of Mind Decay pojednáva o úpadku mysle jednotlivca a aj to skôr v osobnej rovine než v nejakej kríze kritického myslenia. Čiže ja si takto globálne netrúfam hodnotiť…

MARTIN JAVOREK: Stotožňujem sa d Maťom, t.j. do filozofovania o tom či upadá myslenie vo svete sa púšťať nemienim. Jedine tak pri pive :D. Človek vie pracovať len na sebe, iných sa mení ťažko.

Koncerty

Čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

MARTIN JAVOREK: Zatiaľ máme naplánovaný krst v Kulturak Klube (19.9.2019) spolu s kapelami Badshot  a Slamworth a ďalši koncert na Záhorí – konkrétne v Zohore v Adams  Rock Bare (21.9.2019). V pláne sú ešte 1-2 koncerty na Október a potom si dávame pauzu do jari, keďže náš bližšie nešpecifikovaný člen čaká prírastok do rodiny. 🙂

Mohli by ste povedať niečo viac o živote členov kapely?

MARTIN JAVOREK: No do nejakých detailov z osobného života sa púšťať nebudem, jediné čo môžem ako tak zhrnúť je hudobné portfólio jednotlivých členov. S bubeníkom Isim spolu hráme od roku 2012, vtedy to bola ešte posledná inkarnácia Disconcrete pred premenovaním na Divergence, ale ani pod iným menom nám šťastie moc neprialo.

Isi ešte predtým, než zakotvil na Slovensku, pôsobil v kapelách ako Stampkase či Spoiled Fiction. Shimo je basákom Hate Control.

Maťo a Shimo majú za sebou tiež slušnú históriu čo sa týka spoločného hrania, sčítava dohromady asi tri-štyri kapely (vrátane Cutting Edge). Maťo tiež pôsobí v akustickej kapele Soundbreak. Sme štyri indivíduá s veľmi odlišným hudobným vkusom.  Koexistenciu však celkom slušne zvládame :D.

Domáca hudobná scéna

Ako vnímate hudobnú scénu na Slovensku?

MARTIN JAVOREK: Popravde, posledné roky ju moc nesledujem, okrem zabehnutých mien ako Čad (od Bastarda je to už nejaký ten rok) či Catastrofy (Besnota je skvelá!) vlastne ani neviem čo je nové, naposledy ma zaujal ešte debut Ceremony Of Silence a to hlavne preto, že ich muzika je ovplyvnená  mnou obľúbenými partiami ako Gorguts či Ulcerate.  Inač ma ale toho moc neoslovilo.

Bude to asi aj tým že sa môj hudobný vkus trochu zmenil. Muziku vyhľadávam vcelku aktívne, ale najmä stoner rock, post rock alebo post metal, či ťaživú akustickú muziku (a lá bočné projekty spevákov z Neurosis ). A toho tu na Slovensku veľa nie je.

V slovenskom metalovom undergrounde máme plno kvalitných hráčov a kapiel, ale nakoniec to celé smeruje k tomu, či niečo vyhovuje tvojmu vkusu alebo nie. Mnohokrát môžeš uznať hráčske schopnosti ale muzika ti nič nepovie.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem pekne za odpovede a zároveň by poprosil o odkaz pre čitateľov.

MARTIN JAVOREK: Veľká vďaka patrí tiež Tebe aj webzinu Metalmania-Magazín za možnosť prezentovať sa na Vašich stránkach. Veľmi si to vážime. A čo sa týka odkazu pre fanúšikov, takéto veci mi moc nejdú, nedajbože motivačné, tam som úplne mimo.

Požičiam si niečo od Monty Python: „WALK SILLY!!!“ (najlepšie na našich koncertoch :D). Ďakujeme!!!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/cuttingedgetheband/?epa=SEARCH_BOX
https://bandzone.cz/cuttingedgeband

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *