Freedom Call – M.E.T.A.L.

freedom call m.e.t.a.l. cover

freedom call m.e.t.a.l. coverTohtoročný album M.E.T.A.L. bol pre nemeckých melodikov Freedom Call svojím spôsobom špeciálny. Jednak toto leto oslávili 20. výročie založenia a hlavne kvôli zmene zostavy.

Ako vieme kapelu koncom roka opustili dlhoročný basák Ilker Ersin a bubeník Ramy Ali. Ich náhradníkmi sa stali basák Francesco Ferraro (známy z formácie Vexillum) a bicman Tim Breideband (bývalý člen Bonfire).

No iba jeden z nich sa zúčastnil nahrávania novej platne a to Francesco. O bicie sa postarali dvaja ľudia Kevin Kott (Masterplan, Almanac) a aj zakladajúci člen Freedom Call Dan Zimmerman.

Na predošlej Master of Light bolo počuť, že muzikantom tak trochu dochádzajú nápady. Viacero skladieb obsahovalo ,,recyklovaný materiál” z predošlých počinov. No tento albáč v tomto smere je na tom na tom minimálne o 90 percent lepšie.

Originalita

Chris a jeho družina si tentokrát dali záležať na originalite. Občas sa nevyhneme nejakým tým klišé (napr. titulná skladba M.E.T.A.L.), aj tentokrát zopár skladieb pripomenie starší materiál (Days of Glory) a niekomu bude možno prekážať až prílišná veselosť určitých piesní. (Ace of the Unicorn, 111 – The Number of the Angels).

A čo sa týka veselosti – keď dlhšiu dobu sledujete kariéru týchto pánov, tak ste si na to už určite zvykli. Mne osobne nevadí ani už spomenutá titulná vec (napr. Metal Is for Everyone z predošlého mi liezla dosť na nervy). Samozrejmosťou je aj rýchle tempo a v podstate každému songu nechýba správna dávky chytľavosti.

Pomyselným krokom späť je však menšia pompéznosť zborových spevov. Kým v minulosti sa do spevu okrem Chrisa a hostí zapájali aj gitarista Lars a Ilker, tentokrát spievali iba dvaja Chris a Lars.

Verdikt

Celkovo však ide o krok správnym smerom. Možno keby priniesli aj nejaké progresívne prvky (len tak jemne) tak by to bolo na plný počet.

Lineup:

  • Chris Bay – spev, gitary
  • Lars Rettkowitz – gitary, doprovodné vokály
  • Francessco Ferraro – basa

Hostia:

  • Kevin Kott – bicie
  • Dan Zimmermann – bicie (skladba 3)

Tracklist:

  1. 111
  2. Spirit Of Daedalus
  3. M.E.T.A.L.
  4. The Ace Of The Unicorn
  5. Sail Away
  6. Fly With Us
  7. One Step Into Wonderland
  8. Days Of Glory
  9. Wheel Of Time
  10. Ronin
  11. Sole Survivor

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Steamhammer/SPV

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.freedom-call.net/
https://www.facebook.com/FreedomCallOfficial/?fref=ts
https://www.instagram.com/freedomcallofficial/
https://open.spotify.com/artist/55RDuy7cQW2Dqrcz3Jjl6F

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *